TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN

Moslims vrezen politieke klimaat: 'Wilders is niet milder geworden, Nederland is verhard'

Burgemeester Aboutaleb en voormalig NIDA-lijsttrekker El Ouali.
Burgemeester Aboutaleb en voormalig NIDA-lijsttrekker El Ouali. © Archief Rijnmond.
Na de verkiezingsuitslag met PVV als grote winnaar, maken moslims in de regio Rijnmond zich zorgen. Zij vrezen voor het toekomstige politieke klimaat in Nederland. "Een stuk van het masker van de beschaving in Nederland is afgevallen", reageert islamitische koepelorganisaties SPIOR.
De overwinning van de PVV is voor SPIOR 'pijnlijk om te zien'. "Een partij die islamofobie als speerpunt heeft is de grootste partij van het land geworden. Wilders is niet milder geworden, Nederland is verhard", laat SPIOR in een schriftelijke reactie weten.
"Het totale wantrouwen van de overheid naar de moslimgemeenschap is al lang een feit", reageert Nourdin el Ouali, voormalig lijsttrekker van NIDA, een politieke beweging die tot 2022 een politieke partij was. "Dat Wilders nu de grootste is geworden, is daar slechts een symbool van. Wilders is namelijk niet gematigder geworden, maar Nederland extremer. Al 20 jaar is islamofobie genormaliseerd", aldus El Ouali.

'Ik ga mijn Koran echt niet uit het raam gooien'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb reageerde woensdagavond live op de exitpoll aan tafel bij tv-programma Beau. Hij begrijpt de zorgen die onder andere worden geuit door moslims en Islamitische organisaties. "Toch zou ik ook willen zeggen: bespaar die emoties", plaatst hij als kanttekening. "De soep zal niet zo heet worden gegeten als dat het nu lijkt hoe deze wordt opgediend", zegt hij.
"Een belangrijk uitgangspunt van de democratie is dat de meerderheid de minderheid dient te beschermen, welke minderheid dat ook is", zegt Aboutaleb. "Ik ga mijn Koran morgen echt niet uit het raam gooien, echt niet. Al vindt 100% van de Nederlanders dat dat moet gebeuren. Voor mij is het een dierbaar boek, samen met de grondwet. Ik denk dat die houding moet worden uitgestraald door alle mensen die nu het gevoel hebben dat zij niet meedoen."

Verzet

Ook politicus Stephan van Baarle is niet te spreken over de winst van de PVV. Hij is de eerste niet-islamitische lijsttrekker van Denk. Van Baarle weigerde Wilders te feliciteren in zijn toespraak woensdagavond. "Het feit dat de PVV nu de grootste is, is een dreigement voor meer dan een miljoen Nederlandse moslims", zegt hij. "Het is een dreiging voor de rechtsstaat en daarom verdient dat absoluut geen felicitatie."
Stephan van Baarle in de Tweede Kamer.
Stephan van Baarle in de Tweede Kamer. © Denk
Van Baarle is naar eigen zeggen ook 'vooral trots' op zijn partij. "Denk is een baken van stabiliteit waarin ook nog eens een nieuwe generatie is opgestaan", zegt hij daarover. Ook op X heeft hij zijn dank uitgesproken en daarmee ook laten weten dat Denk zich 'keihard zal verzetten' tegen de PVV.
"Ik gun het hem van harte. Maar hij moet wel even normaal doen met zijn uitspraken", zegt een moslim op de Beijerlandselaan in Rotterdam. De PVV kan zijn sympathie ergens wel wegdragen. "Bij de stemwijzer scoorde ik 76 procent PVV."
Of hij ook op de PVV gestemd heeft, wil hij niet zeggen. "Ik denk dat hij ook wel moslimaanhangers heeft gekregen", zegt hij. "Want hij is ook tegen lessen over homoseksualiteit op scholen."
De man heeft een tip voor Wilders: "Hij moet de Koran eens goed lezen. En dan komen we wel eruit." En wat als hij Wilders onverhoopt tegen het lijf loopt in Rotterdam-Zuid? "Dan zou ik zeggen: 'Geertje, gedraag je eens even. Je bent een goeie jongen, ik gun het je van harte. Maar let op je woorden tegen moslims."
Tenny Tenzer peilt de reacties op de Beijerlandselaan in Rotterdam
"Toen ik jong was", zegt een 32-jarige vrouw met een hoofddoek om, "deed wat Wilders zei me heel veel. Ik ben leerkracht, geef les aan allerlei culturen en ik weet dat kinderen het heel erg vinden. Die zeggen: 'Ik wil niet het land uit, ik vind het heel leuk hier.' Terwijl ze hier geboren zijn. Dat vind ik vooral heel zielig. Zij denken: ik hoor er niet bij. Wilders doet heel discriminerende uitspraken en dat kan gewoon niet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl