TWEEDE KAMER 2023

PVV verovert de regio Rijnmond, overal de grootste

22 november kon er gestemd worden voor de Tweede Kamer verkiezingen.
22 november kon er gestemd worden voor de Tweede Kamer verkiezingen. © Rijnmond
De stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn in nagenoeg alle gemeenten geteld. De PVV is niet alleen landelijk gezien de grootste geworden, in iedere gemeente binnen onze regio werd de partij van Geert Wilders de grootste. Een regionaal overzicht.
De uitslag roept verschillende reacties op in de regio. "Ik ben teleurgesteld over de uitslag. Ik had echt gehoopt dat er meer in zat dan deze vijf zetels", reageert CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal, nadat bekend is gemaakt dat zijn partij volgens de exitpolls vijf zetels behaalt. "Maar als ik één ding niet ga doen, dan is het de moed opgeven", voegt hij daar nog aan toe.
Denk-lijsttrekker Stephan van Baarle is naar eigen zeggen 'vooral trots'. "Denk is een baken van stabiliteit waarin ook nog eens een nieuwe generatie is opgestaan", zegt hij. Over de winst van de PVV is Van Baarle minder te spreken. Hij weigerde Wilders te feliciteren. "Het feit dat de PVV nu de grootste is, is een dreigement voor meer dan een miljoen Nederlandse moslims. Het is een dreiging voor de rechtsstaat en daarom verdient dat absoluut geen felicitatie."
Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft gereageerd op de exitpoll. "Een belangrijk uitgangspunt van de democratie is dat de meerderheid de minderheid dient te beschermen, welke minderheid dat ook is", zegt hij in een reactie op de winst van PVV in de uitzending van Beau woensdagavond. Ook zegt hij: "Ik ga mijn Koran morgen echt niet uit het raam gooien, echt niet. Al vindt 100% van de Nederlanders dat dat moet gebeuren. Voor mij is het een dierbaar boek, samen met de grondwet. Ik denk dat die houding moet worden uitgestraald door alle mensen die nu het gevoel hebben dat zij niet meedoen."

Verschillen

Hardinxveld-Giessendam was dit jaar de eerste plaats in de regio die een uitslag gereed heeft. Net als in de rest van het land is de PVV ook daar de grootste. 22,8 procent van de stemgerechtigde inwoners hebben voor die partij gekozen. De SGP volgt met een percentage van 20,4 procent als tweede, terwijl de partij vorige verkiezingen daar ruim bovenaan stond. In de gemeente wint de PVV overigens niet zo ruim als landelijk. Wel heeft Omtzigt ook hier de aandacht gekregen, want de NSC is als derde geëindigd met 11,8 procent.
In Rotterdam kwam anders dan landelijk gezien D66 de vorige verkiezingen als winnaar uit de bus, met de VVD op de tweede plek. Dit jaar is dat heel anders: PVV is hier de nieuwe nummer één met 22 procent van de stemmen. D66 valt terug naar plek zes, die wisten slechts 6,8 procent van de stemmen binnen te halen. Een andere verrassing is de groei van GL-PvdA: zij wisten net geen 20 procent van de stemmers te overtuigen.

Opkomstpercentage

Rotterdam is de gemeente met het laagste opkomstpercentage van de regio: 64,3 procent. De opkomst van de Rotterdammers is nog lager dan bij de vorige landelijke verkiezingen, zoals hieronder is te zien. Alleen in de gemeenten Goeree-Overflakkee en Molenlanden is het opkomstpercentage hoger dan vorige keer. Molenlanden is ook de gemeente met het hoogste opkomstpercentage van de hele regio (87,8 procent).
Dan de uitslagen van de gemeentes Nissewaard en Maassluis. In Nissewaard zijn er geen grote verrassingen, vergeleken met de landelijke uitslag. De VVD levert in en de PVV wordt de grootste met 38 procent van de stemmen. Ook hier zijn ze ruim de grootste, aangezien de VVD 14,3 procent van de kiezers aan zich wist te binden. NSC eindigt als derde, met 12,3 procent van de stemmen. D66 levert ook hier in en weet slechts 3,6 procent van de stemmen binnen te halen. Nissewaard heeft uiteindelijk een opkomst van 70 procent. Bij de verkiezingen in 2021 kwamen er net iets meer mensen opdagen bij de stembureaus, bijna 73 procent.
Maassluis heeft dezelfde top drie als Nissewaard. De PVV de grootste met 28,1 procent van de stemmen, de VVD met 16,8 procent en NSC met 12,7 procent. De uitslag van de andere steden en dorpen volgt later vandaag. Ook welke kandidaten de meeste stemmen hebben gehad, blijkt donderdag pas.
In de landelijke uitslag is de PVV van Geert Wilders de grootste partij geworden. De partij zou nu 35 zetels hebben binnengehaald. Dat waren er vorige verkiezingen 17, een verdubbeling dus. Dé nieuwe partij van dit jaar, NSC van Pieter Omtzigt, komt binnen met 20 zetels.
Een fors verlies is er voor coalitiepartijen VVD en D66. De partij van Dilan Yesilgöz levert 10 zetels in en gaat naar 24 zetels. Sigrid Kaag van D66 danste destijds nog op tafel, maar de huidige lijsttrekker Rob Jetten zal dat nu niet hebben gedaan. De partij levert 14 zetels in en komt nu op 10 zetels.
De meest recente exitpoll
De meest recente exitpoll © NOS

Lastige verkiezingen

Dit jaar was er veel aandacht voor het stemmen, bleek al in het aantal stemkantoren. Alleen al in Rotterdam waren er woensdag 378 plekken waar mensen hun stembiljet konden inleveren. Dat waren er 91 meer dan tijdens de verkiezingen van 2017. Zwijndrecht had het aanbod stemlokalen zelfs bijna verdubbeld en telde er maar liefst 27.
Thema's als wonen, bestaanszekerheid en migratie speelden het meest deze verkiezingen. Voor de regio speelden nog specifieke andere onderwerpen mee. Pak vervuilende bedrijven in de haven aan, houd Rotterdam The Hague Airport open en steek meer geld in armoedebestrijding. Dat waren de opvallendste resultaten van het regionale Kieskompas, die in de aanloop naar de verkiezingen bekend werden.
Uiteindelijk is de PVV van partijleider Geert Wilders er de grootste partij van het land mee geworden. Hij is aan zet bij de formatiegesprekken, die in de komende dagen van start zullen gaan.
Donderdagochtend kun je hier ook de verkiezingsuitslag in jouw gemeente bekijken. Deze worden gaandeweg de ochtend geactualiseerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl