Geen intocht, dus 'demonstratie' voor alternatieve intocht Rijswijk: 'We willen de keuze houden'

De intocht van Sinterklaas in Rijswijk in 2021
De intocht van Sinterklaas in Rijswijk in 2021 © ANP
RIJSWIJK - Nadat vorige week de alternatieve intocht in Rijswijk met Sinterklaas en Zwarte Piet geen vergunning kreeg, gaan de initiatiefnemers nu een eigen 'manifestatie' organiseren. Dat bevestigt de gemeente Rijswijk. De initiatiefnemers vinden dat hen de keuze om naar een intocht te gaan mét Zwarte Piet wordt ontnomen. 'Die keuzevrijheid is voor ons het belangrijkst', vertelt initiatiefnemer Marc Weterings.
Weterings wil zaterdag een demonstratie organiseren, omdat hij baalt van de beslissing van burgemeester Huri Sahin. Zij besloot vorige week nog om een intocht met zwarte pieten geen vergunning te geven.
Het niet verlenen van de vergunning is volgens Weterings een reactie op een brief van Extinction Rebellion (XR) die aankondigde om in solidariteit met Kick Out Zwarte Piet (KOZP) te gaan demonstreren. Burgemeester Sahin zei vorige week geen vergunning te verlenen aan de alternatieve intocht, omdat de 'openbare orde en veiligheid niet kunnen worden gewaarborgd'.

'Zwarte Piet mag niet welkom zijn'

In die brief wil XR dat de gemeente stopt met het faciliteren van intochten met Zwarte Piet. 'Ondersteun geen externe partijen die dit in uw plaats zullen doen, handel altijd vanuit het gelijkheidsbeginsel en discrimineer niet. Zwarte Piet mag niet welkom zijn in uw gemeente', tekent XR op in die brief. Daarnaast kondigt de organisatie aan te gaan demonstreren als dit wel het geval zou zijn.
Weterings spreekt van een 'bedreiging' aan het adres van de gemeente. We doen dit omdat we willen opkomen voor onze mening. We vinden namelijk dat mensen zelf moeten kunnen kiezen tussen één van de twee intochten', vertelt de initiatiefnemer.

'Komen bij elkaar met liefhebbers'

Zodoende gaat hij dus een manifestatie organiseren op het Piramideplein in Rijswijk, waar hij met de mede-organisatoren een statisch 'protest' zal houden. Met Sinterklaas én Zwarte Piet. 'We komen bij elkaar met een groep liefhebbers. We delen pepernoten uit, spelen muziek en je kan met de sint op de foto. We willen op deze manier laten zien dat de twee optochten naast elkaar kunnen bestaan.'
Zodoende nodigt Weterings 'alle ouders, opa's, oma's en kinderen' uit om samen bij elkaar te komen. 'Het uitgangspunt daarbij is dat we volgend jaar gewoon een eigen intocht kunnen organiseren. We hopen dat er veel sympathisanten komen, maar het is géén intocht.'

Gemeente treft eigen voorbereidingen

De gemeente treft zodoende haar eigen voorbereidingen. 'De burgemeester heeft kennisgenomen van de manifestatie. Die is nu voorgelegd aan de politie voor advies en wordt besproken door de driehoek', laat een woordvoerder van de gemeente Rijswijk weten. De gemeente heeft het voornemen om de groep te laten demonstreren.
Het is voor de gemeente daarnaast lastig in te schatten wat er valt te verwachten. 'Dat moet nog besproken worden. Maar vertrouw erop dat we alle voorbereidingen en maatregelen treffen die nodig zijn om de manifestatie komende zaterdag rustig te laten verlopen.'