main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 november 2023 — 09:34

Henri Bontenbal (CDA) ziet samenwerking met DENK ‘absoluut niet zitten’

CDA-leider Henri Bontenbal ziet samenwerken met DENK “absoluut” niet zitten. Dat heeft te maken met pro-Palestinaleuzen van fractievoorzitter Stephan van Baarle. “Het heeft niet mijn sympathie. Samenwerking ligt absoluut niet voor de hand”, zegt de CDA’er in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Aanleiding van het gesprek is een nieuwe pro-Palestinademonstratie in Rotterdam. Wederom werd het centraal station met een sit-in overgenomen. De demonstratie werd onder meer georganiseerd door Samidoun. “Dat is een organisatie die terreur verheerlijkt en in Duitsland verboden is, omdat ze na de verschrikkelijke barbarij op 7 oktober baklavas hebben uitgedeeld en stonden te jubelen om wat er gebeurde in Israël”,  zegt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah. In Nederland is Samidoun niet verboden.

Volgens Ullah staat DENK “schouder aan schouder met een club die terreur verheerlijkt”. In de Tweede Kamer is DENK een oppositiepartij, maar in steden als Rotterdam en Den Haag niet. In de Hofstad zit DENK onder meer in een coalitie met het CDA. “Dat is op een bepaalde manier pijnlijk en ingewikkeld”, zegt Bontenbal.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Samenwerking heeft absoluut niet mijn voorkeur’

De CDA-leider zegt dat de manier waarop DENK zich lokaal uit veel genuanceerder is dan wat de partij laat zien in de Tweede Kamer. Hij wil de partij niet uitsluiten van samenwerking, zoals Bontenbal al wel deed met Forum voor Democratie en de PVV. Het verschil is volgens Bontenbal dat die twee partijen “anti-rechtsstatelijk” zijn. “Het aantasten van grondrechten van de democratische rechtsstaat is mij een brug te ver.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

De ‘From the River to the Sea’-uitspraak van Van Baarle is “superongemakkelijk” en iets waar “ik het heel erg mee oneens ben”, zegt Bontenbal. “Iets anti-rechtsstatelijk doen is voor mij het criterium om partijen uit te sluiten en dat is dit niet. Ik vind het wel heel naar. Dit heeft absoluut niet mijn sympathie, dus samenwerken met DENK ligt absoluut niet voor de hand.”

Pro-Palestinademonstraties

Demonstraties die bijvoorbeeld worden georganiseerd door Samidoun wil Ullah niet verbieden. “Hoe pijnlijk het ook is dat mensen demonstreren voor onvrijheden op andere plekken. Het hoort bij onze vrijheid en dat moeten wij koesteren.” Daar zitten wel grenzen aan, vindt de Telegraaf-hoofdredacteur. “Wat NS en ProRail terecht zeggen: grijp in bij de sit-ins. Dat kan ook.”

Ullah hoopt dat dit ook gebeurt met opnieuw aangekondigde sit-ins. “Vanwege lokaal vredebreuk”, zegt hij. “Maar waar ik mij echt zorgen over maak zijn de denkbeelden die jonge kinderen meekrijgen, hoe op onze scholen over Israël wordt gesproken en hoe Jodenhaat achter de voordeur weegt.”

Lees ook:

CDA wil problemen thuis met gezinsminister oplossen: ‘Gezinnen meer financiële armslag geven’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer