Direct naar artikelinhoud
Column

Denk is gevaarlijker dan Wilders ooit is geweest

Theodor HolmanBeeld Wolff

Dit is de Reversal-app, de eerste app ter wereld met de juiste politieke opvatting.

U stopt een mening in de Reversal-app en hij maakt er een juiste opinie van.

U vindt het bijvoorbeeld een zegen dat 'het populisme bij de laatste verkiezingen een halt is toegeroepen', dan stopt u die mening in de app en die zegt dan:

"VVD en CDA en zelfs de SGP en CU hebben zich voor laten staan op populistische meningen die voorheen alleen bij de PVV te horen waren, en dat zijn partijen die of de grootste zijn, of gewonnen hebben of gelijk zijn gebleven. Daarbij is de PVV eveneens gegroeid en de tweede partij in Nederland. Dus: hoezo is het populisme een halt toegeroepen?"

Zo eenvoudig is deze app.

Nog een voorbeeld. Uw opvatting is: "GroenLinks heeft geweldig gewonnen!" U stopt dat in de app en er komt uit: "GroenLinks heeft maar drie zetels meer gehaald dan ze ooit hadden. Ze zijn niet de grootste linkse partij en in vergelijking met de polls stellen ze teleur. Het Klavereffect met z'n meet-ups en geplagieerde toespraken heeft meer bestaan in het oog van de journalist dan van de kiezer."

Een app kortom die alle zogenaamde opinieleiders overbodig maakt.

U kunt in de app ook meningen over personen stoppen.

U vindt bijvoorbeeld: "Lodewijk Asscher moet opstappen." Dan zegt de app: "Eindelijk is er een fatsoenlijke sociaaldemocraat, dus die moet je laten zitten. Je kunt beter sociaaldemocraten als Marjolein Moorman of Hans Spekman hun ontslag laten nemen."

Grappig hè?

In de app: "Ik vind die mensen van Denk eigenlijk best wel aardig." Dan zegt hij: "Ja, het is voor Erdogan bijzonder fijn dat zijn soldaten nu toegang hebben tot de Commissie Stiekem en zo op de hoogte raken van alles wat onze geheime diensten in het belang van onze veiligheid aan het doen zijn. Zo komt Erdogan precies te weten hoe Rutte de Turken in de gaten houdt, wie er precies wordt afgeluisterd en weet hij ook hoe de beveiliging van Wilders in elkaar zit."

App: "Moeten we niet de straat op om op te staan tegen de nog resterende Wilders-sentimenten?"

De Reversal-app: "Denk is gevaarlijker dan Wilders ooit is geweest, maar inderdaad: niemand demonstreert tegen Denk. Wie denkt er nu serieus dat de verwarring in de samen­leving voorbij is?"

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Het Klavereffect bestond vooral in het oog van de journalist