Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Timmermans waarschuwt voor ultrarechts kabinet: ‘Wilders mag nooit aan de knoppen zitten, hij discrimineert’

  •  
17-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5480 keer bekeken
  •  
timmermanswilders

Frans Timmermans heeft donderdagavond in het SBS-debat hard uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders. De PVV-leider die deze campagne een soort taqqiyya pleegt en zich veel milder voordoet dan hij in werkelijkheid is, kwam de afgelopen weken nadrukkelijk in beeld als mogelijke regeringspartner. De VVD en BBB zien coalitiedeelname van de PVV wel zitten.

Voor Timmermans is dat een schrikbeeld, zeker omdat Wilders Nederlanders als buitenlander blijft beschouwen als hun grootouders ooit uit een ander land kwamen. “Dit is precies de reden waarom Wilders nooit aan de knoppen mag komen te zitten. Hij discrimineert”, legde de leider van GroenLinks-PvdA uit.

De Volkskrant schrijft dat het SBS-debat voor Timmermans uitliep op een potje armpjedrukken met zijn drie rechtse tegenstanders – naast Wilders deden ook Pieter Omtzigt en Dilan Yeşilgöz mee.

De lijsttrekker van GroenLinks-PvdA, al dagen op pad om de kiezers te waarschuwen dat er een rechts kabinet op komst is als ze niet op hem stemmen, haalt donderdagavond meteen uit naar Wilders. ‘De Grondwet zegt dat je iedereen gelijk moet behandelen. Wilders doet dat niet. Hij zegt tegen mensen met een moslimachtergrond dat ze minder zijn. Hij heeft de taal verrijkt met de kopvoddentaks, het Polenmeldpunt en ‘minder Marokkanen’. En dat al negentien jaar lang. Stel dat je een Marokkaanse zoon van 19 hebt, die heeft zijn hele leven niets anders gehoord.’

Omtzigt kreeg van presentator Wilfred Genee verschillende vragen over samenwerking met de PVV. NRC schrijft: “Omtzigt blijft ontwijken, en Genee blijft vragen. Tot Omtzigt ‘ja’ zegt en snel toevoegt wat hij daarvoor ook zei: „Met zo’n verkiezingsprogramma kan ik niet samenwerken.” (…) Timmermans en Yesilgöz praten vervolgens onverstaanbaar door elkaar. Tot irritatie van het publiek en van Omtzigt. Hij verzucht tegen Wilders: ,,Volgens mij ga ik met jou samenwerken op deze manier!” Wilders loopt naar hem toe en schudt Omtzigts hand – dát moet bezegeld.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.