Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het eerlijke verhaal is dat in de komende kabinetsperiode nog weinig tot niets zal veranderen

  •  
17-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1837 keer bekeken
  •  
dilanomtzigt

Verouderde ICT-systemen overheid en uitvoeringsinstanties verhinderen snelle oplossingen 

Nederland maakt zich druk of we een meer links van het midden regering zullen krijgen of een kabinet dat meer rechts van het midden zal staan. Een spannende tijd voor alle kiezers en politieke partijen.

In campagnetijd strooien alle politieke partijen met verkiezingsbeloftes die ze achteraf niet waar kunnen maken. Beloftes die niets te maken hoeven te hebben met het moeten sluiten van compromissen. Ik doel op beloftes die in een bepaalde politieke context niet realistisch zijn.

Ook in deze campagnetijd kan dat worden waargenomen. In de debatten is duidelijk geworden dat alle grote partijen een aantal thema’s belangrijk vinden die verband houden met de huidige inrichting van ons toeslagen- en belastingsysteem.

Alle partijen zijn het met elkaar eens dat ons belastingsysteem hervormd moet worden en het toeslagensysteem moet komen te vervallen.

Vorige kabinetten hebben echter verzuimd om tijdig zorg te dragen voor nieuwe ICT-systemen bij de Belastingdienst en de uitvoeringsinstanties om daadwerkelijk ook snel veranderingen te kunnen realiseren. Bekend is dat het nieuwe ICT-systeem van de Belastingdienst eerst in 2028 gereed zal zijn om aanpassingen in ons belasting- en heffingssysteem uit te kunnen voeren. Tot die tijd zal heel veel noodgedwongen hetzelfde blijven.

Het is en blijft dan ook opmerkelijk dat de VVD ondanks de puinhoop die ze samen met haar coalitiegenoten in vier kabinetten onder Rutte heeft veroorzaakt, zo hoog in de peilingen kan staan.

Het gedurende een decennium doorschuiven van probleemdossiers naar de toekomst is de doorslaggevende oorzaak dat veranderingen nu zoveel tijd kosten om Nederland en onze samenleving weer een beetje uit het slop te halen.

NSC van Pieter Omtzigt is altijd duidelijk geweest dat de door hen gewenste veranderingen tijd kosten. Maar ook NSC heeft evenals alle andere partijen in de campagnetijd verzuimd om vooral aan de kiezers de boodschap te brengen dat ze geduld moeten hebben. Heel veel geduld voordat significante veranderingen en oplossingen gerealiseerd zullen zijn.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.