RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Palestijnen in zuiden Gaza moeten ook evacueren: 'Waar moeten ze in godsnaam heen?'

Ontheemde Palestijnen in Khan Younis Beeld © SIPA Press France / Editorial / ANP

Nadat Palestijnen in het noorden van Gaza weken geleden al de dringende oproep kregen om te evacueren naar het zuiden, stortte het Israëlische leger vandaag in delen van de zuidelijke stad Khan Younis ook evacuatiepamfletten uit. De vraag is alleen waar de Palestijnen naartoe moeten. "Het is afwachten wat dit betekent."

Terwijl de focus de afgelopen dagen op het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad lag, kregen burgers en ontheemden in de zuidelijke stad Khan Younis vanochtend te maken met pamfletten van het Israëlisch leger om te evacueren, melden internationale persbureaus. Omdat grote groepen mensen het noorden zijn ontvlucht en de Egyptische grensovergang bij Rafah in principe dicht is, kunnen ze bijna geen kant op.

Vlak na de oproep werden meerdere bombardementen uitgevoerd op oostelijke wijken van de stad. "Maar dat is niet nieuw", zegt correspondent Midden-Oosten Olaf Koens. "Ook het zuiden wordt al wekenlang gebombardeerd."

"De oproep van Israël om te evacueren, hoeft niet direct te betekenen dat daar hetzelfde gebeurt als in het noorden", zegt Koens. "Het kan zijn dat het een nieuwe fase aankondigt in de oorlog, maar we weten niet precies wat het betekent."

Gigantische verwoesting

Koens kan zich een echte evacuatie ook niet voorstellen. "Maar tegelijkertijd, ik kon me de verwoesting die we nu in Gaza-Stad zien ook niet voorstellen. En toch is dat gebeurd. Als dat een teken is van wat komen gaat, dan vrees ik ervoor."

"Gaza-Stad is in puin geschoten en gebombardeerd, en dat is de grootste stad van het gebied", weet Koens. "Khan Younis is daarna een van de grootste steden, zo niet de grootste inmiddels. Er zitten daar nu zoveel mensen. Het is inmiddels winter, het is in de nachten erg koud. Als twee miljoen Palestijnen in deze omstandigheden dakloos worden gemaakt, waar moeten zij dan in godsnaam heen?"

Roep
Lees ook:
Roep om kwetsbare baby's te evacueren uit ziekenhuis Gaza, maar hoe doe je dat?

Op de pamfletten heeft het Israëlisch leger gewaarschuwd dat 'iedereen in de buurt van terroristen of hun faciliteiten zijn leven in gevaar brengt'. "Ieder huis dat wordt gebruikt door terroristen zal worden aangevallen."

Pamfletten

Vorige maand stortte het Israëlisch leger al soortgelijke pamfletten uit in het noorden van Gaza. Volgens het Rode Kruis zijn inmiddels zo'n 1.5 miljoen Palestijnen ontheemd. Veel mensen zijn richting het zuiden gevlucht, dat zie je in onderstaande beelden: 

Exodus in beeld: Palestijnen in Gaza vluchten massaal naar het zuiden

01:41
De zware gevechten en Israëlische bombardementen in de Gazastrook houden aan. Israël heeft de inwoners de opdracht gegeven te vluchten naar het zuiden. Een Palestijnse journalist draaide voor RTL Nieuws beelden van de uittocht. 'Het is een grote ramp.'