Shutterstock

Volksziekte kan leven met 14 jaar verkorten

Hoe eerder je de diagnose krijgt, hoe meer jaren er van je levensverwachting af gaan.

Het aantal jongvolwassenen met een bepaalde ziekte neemt momenteel wereldwijd toe.

De ziekte verhoogt het risico op onder andere een hartaanval en kanker.

Hij kan ook de levensverwachting aanzienlijk verkorten.

Dat blijkt uit een groot, internationaal onderzoek onder meer dan 1,5 miljoen mensen uit 19 landen.

Hoe eerder, hoe erger

Diabetes type 2, zoals de volksziekte meestal wordt genoemd, beschadigt na verloop van tijd de slagaders, aders en nieren van de patiënt.

Het is daarom niet verrassend dat mensen met diabetes type 2 minder lang leven dan gezonde mensen. Toch is het opvallend met hoeveel jaren de levensduur wordt verkort.

Als je op 30-jarige leeftijd de diagnose diabetes type 2 krijgt, daalt de levensverwachting met wel 14 jaar.

En mensen die de ziekte pas op latere leeftijd krijgen, bijvoorbeeld op hun 50e, leven gemiddeld zes jaar korter.

De conclusie is dat hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe korter je levensverwachting is.

Schade aan bloedvaten door suiker heeft ernstige gevolgen

Diabetici hebben moeite om hun bloedsuikerspiegel en het vetgehalte van het bloed laag te houden. Dit leidt op den duur tot schade aan de bloedvaten en kans op complicaties, die het leven van diabetespatiënten doorgaans met 10 à 20 jaar verkorten.

Zicht verslechtert of verdwijnt volledig

De kleine bloedvaatjes in het netvlies van het oog kunnen beschadigd raken, waardoor de cellaag van de vaatjes afsterft. Hierdoor lekken er rode bloedcellen en plasma in het netvlies, dat wordt vernietigd. Dit resulteert uiteindelijk in zwarte vlekken in het gezichtsveld.

Bloedstolsels bedreigen het hart en de hersenen

Diabetespatiënten hebben twee tot vier keer meer kans op een bloedstolsel in het hart of de hersenen. De wand van de kleine bloedvaatjes wordt dikker en stijf, waardoor ze zich niet kunnen verwijden. Tegelijk zorgen suiker en vet ervoor dat de aders verder vernauwen.

Nieren raken beschadigd of falen

20-40 procent van de mensen met diabetes krijgt nierschade, die kan leiden tot nierfalen. Een hoge bloedsuikerspiegel tast de nieren aan, waardoor suiker en eiwitten in de urine lekken. De nier zelf verzwakt en kan in het ergste geval falen.

Voeten worden geamputeerd

Ongeveer één op de zeven diabetici ontwikkelt chronische zweren aan de voeten en bij 25 procent van hen leidt dit tot amputatie. De bloedvaten die de zenuwen van zuurstof voorzien, vernauwen zich. Hierdoor voelen de zenuwen geen pijn en als er eenmaal een wond ontstaat, geneest deze niet.

Op basis van de bevindingen benadrukken de onderzoekers de noodzaak om diabetes type 2 onder de wereldbevolking te voorkomen of uit te stellen.

‘Diabetes type 2 kwam vroeger vooral voor bij oudere volwassenen, maar we zien steeds vaker dat mensen de diagnose op jongere leeftijd krijgen. De ziekte beschadigt het lichaam gedurende het hele leven, en daarom bestaat het gevaar dat hun levensverwachting ernstig wordt verkort,’ zegt Emanuele Di Angelantonio, hoogleraar klinische epidemiologie aan de University of Cambridge en medeauteur van de studie.

Het onderzoek toont aan dat hartaanvallen, beroertes en abnormale verwijdingen in de slagaders, bekend als aneurysma’s, de meest voorkomende redenen zijn dat diabetes de verwachte levensduur van een patiënt verkort.

Een verhoogd risico op kanker, ook een complicatie van diabetes type 2, speelt eveneens een belangrijke rol.