Opkomst voor coronabooster hoger dan verwacht in Limburg

Stockfoto © iStock
De opkomst voor de boosterprik tegen het coronavirus is in Limburg hoger dan verwacht. Beide GGD'en hebben daarom het aanbod aangepast.
De nieuwe vaccinatieronde, bedoeld om het afweersysteem een oppepper te geven, startte begin oktober. Inmiddels zijn er 50.616 vaccinaties gezet, zo laat een woordvoerder van Veiligheidsregio Limburg. GGD Zuid-Limburg zegt dat er daar al 64.257 coronaprikken gezet zijn sinds de start van de najaarsronde.

Hogere opkomst

"Momenteel zien we dat er ook mensen zonder afspraak naar de priklocatie komen, omdat ze bijvoorbeeld als partner of mantelzorger meekomen. Deze mensen willen we graag voorzien van een vaccinatie, alleen leidt dit in sommige gevallen tot een wat langere wachttijd dan men van ons gewend is", legt een woordvoerder van de GGD Limburg-Noord uit. "We begeven ons nu op de helft van de najaarscampagne en kunnen wel stellen dat de opkomst in onze regio hoger is dan verwacht."
Ook in Zuid-Limburg lopen ze warm voor de booster. Ook daar is de opkomst hoger dan de landelijke voorspelling, laat de GGD weten.

Tandje bijschakelen

Beide Limburgse GGD hadden het personeel en de openingstijden van de vaccinatielocaties bepaald aan de hand van de verwachte vaccinatievraag. Omdat de vraag in Limburg hoger is dan verwacht, moesten beide GGD bijschakelen. "We zijn net gestart met het openzetten van meer afspraakblokken", laat de GGD Zuid-Limburg weten. Daarmee zitten ze voorlopig wel aan hun maximale capaciteit, omdat extra personeel niet zomaar te vinden is. "Maar er is voldoende mogelijkheid voor iedereen in de desbetreffende doelgroepen om voor het einde van het jaar de prik te komen halen", beloven ze.
Ook in Noord-Limburg is het aanbod aangepast.

Doelgroepen

De vaccinatie begon met mensen van 60 jaar en ouder. Ook andere groepen kunnen de boosterprik krijgen. Dit zijn mensen van 18 tot en met 59 jaar die bijvoorbeeld het syndroom van Down hebben of een ernstige afweerstoornis. Zij lopen een groter risico als ze besmet raken met het coronavirus. Ook zorgmedewerkers en zwangere vrouwen kunnen de prik krijgen, net als mensen die zelf geen risico lopen maar een kwetsbaar gezinslid hebben.

Meer besmettingen

De vaccinatieronde wordt gehouden omdat het coronavirus in het najaar en de winter sneller rondgaat. Het is niet bekend hoeveel mensen nu besmet zijn, het grootschalige testprogramma is gestopt. Het RIVM houdt de verspreiding nog wel in de gaten door virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Daar is de afgelopen weken een flinke toename te zien. De concentraties zijn gestegen naar het hoogste niveau sinds begin april. In de ziekenhuizen liggen meer dan vijfhonderd mensen die het virus onder de leden hebben. Die bezetting was in april voor het laatst zo hoog.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!