RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Ruim 1,5 miljoen mensen hebben boosterprik corona gehad

De nieuwe vaccinatieronde startte begin oktober. Beeld © ANP

Het aantal mensen dat een boosterprik tegen het coronavirus heeft laten zetten, is opgelopen tot ruim 1,5 miljoen. Dat betekent dat ongeveer 300.000 mensen in de afgelopen week de extra prik hebben gehaald. In de weken ervoor haalden ongeveer evenveel mensen de inenting. De nieuwe vaccinatieronde, bedoeld om het afweersysteem een oppepper te geven, startte begin oktober.

De vaccinatie begon met mensen van 60 jaar en ouder. In die groep is inmiddels 28,9 procent gevaccineerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week was dit 23,3 procent.

In totaal zijn deze ronde 1.555.833 prikken gezet. De vaccinatiegraad is het hoogst onder mensen die tussen 1934 en 1943 geboren zijn. In die groep is ruim de helft ingeënt.

Groter risico

Ook andere groepen kunnen de boosterprik krijgen. Dit zijn mensen van 18 tot en met 59 jaar die bijvoorbeeld het syndroom van Down hebben of een ernstige afweerstoornis. Zij lopen een groter risico als ze besmet raken met het coronavirus. Ook zorgmedewerkers en zwangere vrouwen kunnen de prik krijgen, net als mensen die zelf geen risico lopen maar een kwetsbaar gezinslid hebben.

Resterende
Lees ook:
Resterende groepen kunnen afspraak voor boosterprik corona maken

Ongeveer 7,5 miljoen mensen komen in aanmerking voor de vaccinatie. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht op basis van eerdere rondes dat ongeveer 4 miljoen mensen daadwerkelijk de prik laten zetten. De campagne loopt tot eind december.

Meer corona in najaar

De vaccinatieronde wordt gehouden omdat het coronavirus in het najaar en de winter sneller rondgaat. Het is niet bekend hoeveel mensen nu besmet zijn, het grootschalige testprogramma is gestopt.

Het RIVM houdt de verspreiding nog wel in de gaten door virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Daar is de afgelopen weken een flinke toename te zien. De concentraties zijn gestegen naar het hoogste niveau sinds begin april. In de ziekenhuizen liggen meer dan vijfhonderd mensen die het virus onder de leden hebben. Die bezetting was in april voor het laatst zo hoog.

Bekijk ook: Nooit meer ruiken door corona

02:37
In oktober vorig jaar spraken we met Irene Kohsiek uit Renswoude die sinds haar coronabesmetting van twee jaar daarvoor niks meer rook. Volgens onderzoeker Sanne Boesveldt van de Wageningen Universiteit was ze niet de enige coronapatiënt met dit probleem.