RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Neerslagrecord in zicht: dit kan het natste jaar sinds de metingen worden

Een onweersbui die over Nederland trekt. Beeld © ANP

Dit jaar is volgens het KNMI 'hard op weg' om het natste te worden sinds de metingen in 1906 begonnen. Sinds half oktober viel een recordhoeveelheid neerslag in Nederland voor deze tijd van het jaar. Als dat in december doorzet, zou volgens het instituut het record uit 1998 weleens verbroken kunnen worden.

In dat jaar viel opgeteld 1109 millimeter regen. Als al dat regenwater zou worden opgevangen, dan zou het land bedekt zijn 'met een laag water van ruim een meter', legt het KNMI uit in een klimaatbericht.

Lokaal record al verbroken

"Op sommige plekken is die jaarhoeveelheid al ruim overschreden. Het record is plaatselijk al verbroken", zegt Marjon de Hond, meteoroloog bij Buienradar. Zo is Purmerend een van de natste plekken van Nederland. "Daar viel dit jaar al iets meer dan 1200 millimeter regen. Normaal gesproken valt daar gemiddeld 962 millimeter."

Het is niet onwaarschijnlijk dat het record ook landelijk halen, zegt De Hond. De klimaatexperts van het KNMI kunnen nog niet met zekerheid zeggen hoe de neerslagpatronen zich de komende jaren zullen ontwikkelen, maar het is volgens hen wel duidelijk dat onder invloed van klimaatverandering de zomers droger en de winters natter worden.

Pak
Lees ook:
Pak de paraplu maar weer: 'Vooral dinsdag erg nat'

Ga je uit van die nattere winters, dan zal december niet een extreem droge maand worden, legt De Hond uit. "Voorlopig is het weer uitermate wisselvallig." 

Hoe sterk die effecten zijn, verschilt overigens van rekenmodel tot rekenmodel. In ongeveer de helft van de modellen neemt de winterneerslag sterker toe dan de afname in de zomer, in de andere helft is dat andersom, stelt het KNMI.

Grillig weer

Het jaar 2023 verloopt qua neerslag zeer grillig: in de lente was het net als nu uitzonderlijk nat, maar in juni was het juist heel droog. Vervolgens ging het in de zomermaanden juli en augustus juist weer meer regenen dan normaal. Oktober was met 140 millimeter neerslag zelfs de op twee na natste oktobermaand sinds 1906, het begin van de neerslagmetingen. 

En ook in november viel op sommige plekken al twee keer zoveel neerslag als normaal, zegt De Hond. "Normaal gesproken valt gemiddeld 76 millimeter. Nu viel in de westelijke kustprovincies op veel plaatsen tussen de 100 en 150 millimeter, lokaal zelfs meer dan 170 millimeter." Volgens het KNMI zijn de natte weken van de afgelopen tijd 'dramatisch voor veel boeren, die door te natte akkers hun oogst niet kunnen binnenhalen'.

'Dramatisch'

Die hoeveelheid regen heeft alles te maken met het ene regengebied na het andere dat wordt aangevoerd vanuit het westen, zegt De Hond. "Er trekken nu gewoon heel veel storingen van west naar oost." Kortom: voorlopig blijft het nog wel even nat. En dus kunnen we dat record uit 1998 zomaar eens gaan halen.

Bekijk ook: Aardappels kunnen niet uit de grond, boeren snakken naar droogte

01:34

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.