RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Israël bevestigt dood door Hamas ontvoerde Noa (19)

Noa Marciano

Een door Hamas gegijzelde Israëlische soldaat is omgekomen, bevestigt het Israëlische leger. Het gaat om de 19-jarige Noa Marciano.

Hamas deelde gisteren een video waarin Marciano zichzelf identificeerde en een tekst van een briefje oplas. Ze riep Israël op te stoppen met de luchtaanvallen en zei dat ze vier dagen in Gaza werd vastgehouden. Ook werden foto's gedeeld waarop de vrouw dood leek. Wanneer de beelden zijn gemaakt, is niet duidelijk.

Een woordvoerder van Hamas zegt dat de 19-jarige Israëlische is omgekomen bij een Israëlische luchtaanval. Het Israëlische leger heeft niks gezegd over een doodsoorzaak. Wanneer ze precies zou zijn omgekomen, is niet duidelijk.

Laatste contact

Marciano's moeder Adi vertelde eerder aan Israëlische media dat ze haar dochter op 7 oktober voor het laatst sprak, de dag dat Hamas een terreuraanval uitvoerde op Israël. Noa diende die ochtend voor het Israëlische leger. "Ze vertelde dat ze zich op een veilige plek bevond, maar dat er net een inval had plaatsgevonden. Daarom moest ze het gesprek beëindigen. Ik hoorde geen gegil of geweerschoten op de achtergrond. Ongeveer een halfuur later stuurde ik Noa een berichtje, maar daar heb ik nooit meer een reactie op gehad."

Door
Lees ook:
Door Hamas ontvoerde Shani Louk (22) is overleden

Voor zover bekend is Noa Marciano de tweede Israëlische gijzelaar die in gevangenschap is omgekomen. Volgens Israël heeft Hamas ongeveer 240 mensen gegijzeld toen het Israël op 7 oktober de terreuraanval uitvoerde. Sindsdien zijn vier mensen vrijgelaten en is één persoon, een militair, bevrijd door het Israëlische leger. Hamas heeft gezegd dat tientallen gijzelaars zijn omgekomen door Israëlische aanvallen.

De oorlog tussen Israël en Hamas heeft 47 Israëlische militairen het leven gekost. De Israëlische overheid zegt in totaal ongeveer 1200 doden na de aanval van Hamas te hebben geteld. Volgens de Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zijn meer dan 11.200 doden gevallen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update