Tien mogelijke Cocu-opvolgers: 'Edje-interim', Steijn of terugkeer Rutten

Tien mogelijke Cocu-opvolgers: 'Edje-interim', Steijn of terugkeer Rutten

13-11-2023 16:00
28

Phillip Cocu hield zaterdag de eer aan zichzelf en stapte op als trainer van Vitesse. Het is nu aan technisch directeur Benjamin Schmedes om zo snel mogelijk een opvolger aan te stellen. VoetbalPrimeur zet tien kandidaten op een rij. Krijgt één van deze opties de kans om voor een kentering te zorgen in Arnhem?

Edward Sturing
Sturing geldt als de topkandidaat om Cocu op te volgen. De zestigjarige clubman wil naar verluidt niet wéér aan de slag als interim-trainer, iets wat hij al vaker deed, vandaar ook zijn bijnaam: 'Edje-interim'. 

Sturing lijkt absoluut bereid om het noodlijdende Vitesse te helpen, maar heeft wel een eisenpakket. Naar verwachting wil hij alleen instappen als hij voor een langere periode voor de groep kan staan.

Maurice Steijn
Steijn was anderhalve maand terug nog trainer van Ajax, maar werd vanwege de slechte resultaten uiteindelijk ontslagen. Wie nu aan Steijn denkt, zal meteen aan zijn belabberde periode in Amsterdam denken, maar de Hagenaar heeft in het verleden bewezen de juiste man te kunnen zijn voor een op papier niet al te sterke ploeg.

Bij VVV-Venlo boekte hij resultaten met realistisch en oerdegelijk voetbal. Later liet hij bij Sparta Rotterdam zien ook af te kunnen rekenen met het 'degradatiespook', het fenomeen dat inmiddels rondwaart in het GelreDome. Of Steijn nu alweer open staat voor een job in de Eredivisie, zal echter moeten blijken.

Theo Janssen & Chris van der Weerden
Vitesse kan er ook voor kiezen om Theo Janssen en Chris van der Weerden in ieder geval tot aan de winterstop de honneurs waar te laten nemen. De twee, de afgelopen maanden de assistenten van Cocu, zijn nog wel ongediplomeerd. De Arnhemmers moeten dan dispensatie aanvragen.

Mocht dat goedgekeurd worden, dan zouden zij het in ieder geval tot het nieuwe kalenderjaar voor de groep kunnen staan. Van Weerden was eind vorig seizoen al even eindverantwoordelijk, toen Cocu kampte met een blindedarmontsteking. Dat deed hij met verve. Onder zijn 'leiding' won Vitesse toen twee keer.

Jaap Stam
Deed het als beginnend trainer uitstekend bij PEC Zwolle, maar de stap naar topclub Feyenoord kwam voor hem in 2019 nog te vroeg. Stam was vervolgens even trainer in de Major League Soccer bij FC Cincinnati, maar ook daar is hij inmiddels alweer ruim twee jaar vertrokken. 

De voormalig topverdediger wil graag weer aan de slag. Dat liet hij onlangs nog weten bij RTV Oost. "Als ik bij een wedstrijd ben, dan kriebelt het enorm." Wellicht dat Stam in ieder geval voor wat meer defensieve zekerheid zou kunnen zorgen, iets wat nodig lijkt, aangezien Vitesse tot dusver al 24 treffers incasseerde.

Fred Rutten
Rutten kreeg afgelopen zomer na zijn vertrek als assistent-trainer bij PSV weer een kans om op eigen benen te staan, maar de zestigjarige oefenmeester verwees toen een aanbod van Sparta naar de prullenbak. Rutten stond wel open voor een nieuwe klus, maar dan wel het liefst in het buitenland. 

Daar is het tot dusver nog niet van gekomen. Wellicht dat de Arnhemmers een nieuwe poging kunnen wagen en meer succes hebben dan Sparta. Mocht Vitesse erin slagen Rutten te verleiden, dan haalt het in ieder geval iemand in huis die weet hoe de hazen lopen in Arnhem. Rutten was in het seizoen 2012/13 al hoofdtrainer bij Vitesse. Met een sterke selectie, bestaande uit spelers als Theo Janssen, Jonathan Reis en Wilfried Bony, eindigde de club toen op de vierde plaats.

Alfred Schreuder
Net als Steijn ook iemand wiens eveneens weinig vruchtbare verleden bij Ajax hem tot op de dag van vandaag achtervolgt. Schreuder hield het wel iets langer vol dan Steijn, maar moest uiteindelijk ook vertrekken uit Amsterdam. Hij koos even later voor een lucratief avontuur bij Al Ain, waar hij ondanks goede resultaten vorige week werd ontslagen. 

Desondanks heeft Schreuder in het verleden bewezen een goede trainer te zijn. Bovendien is ook hij geen onbekende voor Vitesse. De oud-middenvelder speelde in het seizoen 2008/09 nog zes wedstrijden in het geel-zwart. Ook was hij het jaar daarop zeventien wedstrijden lang de rechterhand van clublegende en 'Mister Vitesse': Theo Bos.

Stijn Schaars
Clubs proberen penibele situaties, waarin ook Vitesse momenteel verkeert, doorgaans op te lossen met de aanstelling van een ervaren trainer. Wellicht doet de club er goed aan om voor een jonger, frisser en nog onbeschreven blad te kiezen: Schaars. 

De oud-middenvelder, die als voetballer doorbrak in Arnhem, is anno 2023 assistent-trainer bij PSV. Als rechterhand van Peter Bosz steekt hij veel op, kennis die hij mogelijk met een goede assistent aan zijn zijde over kan brengen op de spelersgroep van Vitesse. Het is wel de vraag of de 39-jarige Schaars nu al op eigen benen wil staan.

Patrick van Leeuwen
Een relatief onbekende naam voor velen. Van Leeuwen werkte lang in de jeugd van Feyenoord, maar trok vervolgens naar het buitenland. Daar heeft hij bij onder meer Maccabi Tel Aviv en onlangs nog Shakhtar Donetsk erg veel ervaring opgedaan.

Bij laatstgenoemde club werd hij halverwege oktober ontslagen. Het meest succesvol was hij bij Zorya Luhansk. Als trainer gidste hij die club tegen alle verwachtingen in naar de derde plaats in de Oekraïense competitie.

Erwin van de Looi
Van de Looi stopte afgelopen zomer na vijf jaar als bondscoach van Jong Oranje. Met de Nederlandse beloftenploeg stelde hij teleur op het EK in Georgië en Roemenië. Op het EK daarvoor leidde hij de talenten nog naar de halve finale, en in 2015 stond hij aan het roer van het FC Groningen dat de KNVB Beker won. 

Van de Looi wil weer aan de slag, maar waar, is niet duidelijk. "Het is een mooie periode geweest, maar mijn gevoel zegt dat het tijd wordt voor iets anders", zei hij bij de bekendmaking van zijn vertrek bij Jong Oranje. Ook Van de Looi heeft een (rijk) verleden bij Vitesse. Tussen 1991 en 1997 verdedigde hij de clubkleuren.

Marcel Keizer
Keizer liet Nederland ruim vijf jaar geleden achter zich voor avonturen bij achtereenvolgens Al Jazira, Sporting Portugal, opnieuw Al Jazira en Al Shabab. Bij laatstgenoemde club werd hij dit seizoen al snel ontslagen. De 54-jarige oefenmeester is wellicht al een tijdje uit beeld, maar heeft in het verleden meermaals aangetoond het vak onder te knie te hebben.

Keizer deed in Nederland veel ervaring op bij Telstar, SC Cambuur, FC Emmen en Jong Ajax. In de zomer van 2017 werd hij in Amsterdam doorgeschoven naar de hoofdmacht. Enkele maanden later werd hij vanwege teleurstellende resultaten ontslagen.