Politie grijpt in bij burgerarresten Ter Apel: derde incident waarbij mogelijk sprake is van mishandeling

.Een protest-spandoek.

.Een protest-spandoek. Eigen foto

Twee inwoners van Ter Apel zijn half oktober aangehouden omdat ze over de schreef zouden zijn gegaan bij het achtervolgen van een asielzoeker in juni. Het is het derde incident waarbij burgerarresten van asielzoekers volgens de politie uit de hand liepen.

Eind oktober is een Nieuw-Weerdinger opgepakt voor mishandeling van een asielzoeker. Vorige week vrijdag trof de politie aan de Hoofdstraat in Ter Apel een 18-jarige man gewond aan, na melding van een burgeraanhouding. Hij moest naar het ziekenhuis voor behandeling.

Burgers rondom het azc in Ter Apel nemen steeds vaker het recht in eigen hand. Tegen diefstallen en inbraken door kansarme asielzoekers uit voornamelijk veilige landen wordt onvoldoende ingegrepen, vinden zij, dus doen ze het zelf. Vaak worden vermeende daders daarbij overgedragen aan de politie. Dat mag, zolang daarbij geen geweld wordt gebruikt.

Verdacht van aanrijding en slaan met voorwerp

Bij de zaak in juni is een 42-jarige asielzoeker achtervolgd nadat getuigen hem hadden betrapt op een vermeende diefstal. Daarbij zou hij zijn aangereden door een auto die stapvoets reed. Ook vermoedt de politie dat hij is geslagen met een voorwerp. De asielzoeker had lichte verwondingen.

Half oktober zijn een 57-jarige vrouw en een 60-jarige man uit Ter Apel aangehouden en verhoord in de zaak, zo meldt de politie. Ze zijn daarna vrijgelaten maar blijven verdachten. De politie zegt geen aanwijzingen te hebben gevonden dat de asielzoeker strafbare feiten heeft gepleegd.

Op zoek naar getuigen of camerabeelden

Voor het incident van afgelopen vrijdag zijn geen aanhoudingen verricht. De politie reageerde op een melding van een burgeraanhouding en trof de gewonde man aan, omringd door omstanders. De politie is op zoek naar getuigen of camerabeelden van wat precies is gebeurd.

Navraag bij winkeliers aan de Hoofdstraat levert geen nadere informatie op over het incident. Uit gesprekken met inwoners en ondernemers in Ter Apel blijkt wel dat het niemand zou verbazen als een burger geweld gebruikt tegen een stelende veiligelander. Zo ernstig is de overlast. „Als hier camerabeelden van zijn, verwacht ik ook niet dat iemand die aan de politie gaat geven”, zegt een winkelier.

Wachten op maatregelen ministerie

Ter Apelers geven aan dat het de spuigaten uitloopt met de diefstallen en inbraken in en rond het dorp. Ze zijn teleurgesteld in het gebrek aan daadkracht bij de overheid. Beloftes om de overlast aan te pakken worden steeds niet waargemaakt.

De zorgen over de spanningen in en rond het dorp zijn ook bij lokale autoriteiten groot. Gemeentebesturen van Westerwolde en Emmen wachten met smart op verscherpte maatregelen tegen de overlast van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Een daarvan zou spreiding van de veiligelanders over de rest van het land zijn, aldus burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen.