RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Oud-PvdA-leider Asscher: met cartoon in Volkskrant is 'grens bereikt'

Lodewijk Asscher, hier in 2021. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher veroordeelt een cartoon van Jos Collignon die gisteren verscheen in de Volkskrant. "Als mijn krant, de Volkskrant, op de dag van de herdenking van de Kristallnacht een spotprent plaatst met de boodschap dat de Joden het antisemitisme zelf verzinnen als onderdeel van de zogenaamde 'lange arm' van Israël, dan is een grens bereikt", schrijft hij.

Dat stelt oud-politicus Lodewijk Asscher in een opiniestuk dat vandaag in de Volkskrant staat. 

Het gaat om een cartoon van Jos Collignon die gisteren in de krant verscheen. Te zien is hoe twee mensen samen op de bank naar berichtgeving over Gaza op tv kijken. Een van hen heeft een Palestijnse vlag in zijn hand en op de tv wordt het dodental in Gaza weergegeven.

Naast hen een lange arm met een Davidster op de mouw en een hand met een dikke duim. "O-ve-ral herlevend antisemitisme", staat op een tekstballon. "O jee sorry. Vergeten eerst Hamas te veroordelen", valt ook te lezen.

Bekijk de cartoon hier: 

"Wat we niet - ik herhaal: níét - kunnen gebruiken is de boodschap dat de kleine Joodse minderheid in Nederland en elders de bedreigingen, het schelden, de onlinehaat zelf verzint", schrijft Asscher in het opiniestuk.

"Dat zij vereenzelvigd worden met de Israëlische regering. Het is een variant op de uitspraak van Johan Derksen dat 'die Joden het er zelf een beetje naar gemaakt hebben'".

'Niet gebukt onder antisemitisme'

Het stoort Asscher extra dat de prent werd geplaatst op de dag dat de Duitse Kristallnacht wordt herdacht. In de nacht van 9 op 10 november 1938 vielen de nazi's in heel Duitsland Joden aan en vernietigden hun gebouwen en bezittingen.

Asscher geeft in zijn verhaal weer hoe antisemitisme een rol in zijn leven heeft gespeeld en hoe hij heeft geprobeerd daar niet onder gebukt te gaan. "Ik wil in ieder geval niet ten prooi vallen aan de oude angst", zegt hij. 

Evacuaties
Volg hier ons liveblog:
Evacuaties vanuit Gaza naar Egypte opnieuw opgeschort

De oud-politicus stelt dat door dit soort incidenten en opvattingen het gesprek over 'waar moeten we naartoe' plotseling is teruggekeerd aan veel keukentafels. "Het zou dus fijn zijn als een ferm tegengeluid mag klinken: geen Jodenhaat in Nederland. Nooit meer is nu."

Op X wordt verhit gereageerd op de cartoon van Jos Collignon – en op de reactie van Asscher daarop. 

Bekijk ook: Joden en Palestijnen maken samen voedselpakketten

02:36
Het is beeld dat we niet veel zien uit Israël: Joden en Palestijnen die hand in hand over straat gaan en elkaar helpen. Toch werken in het zuiden van het land Joden en Palestijnen samen om mensen te helpen die zijn getroffen door de oorlog.