Isa (18) overleed aan watervergiftiging: zo kon dat gebeuren

9 november 2023 om 18:30 • Aangepast 25 november 2023 om 02:01
nl
Het is een jaar geleden dat de 18-jarige Isa overleed. Ze had xtc gebruikt op een festival in Boxtel en stierf vervolgens door een watervergiftiging. Dat is een risico, juist bij het gebruik van die partydrug. Net zoals oververhitting. Dat vertelt Alex van Dongen, preventiemedewerker bij verslavingsinstelling Novadic-Kentron.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Alle gebruikers van xtc gaan meer drinken. "Dat komt door een verstoring in de hormoonhuishouding. Eén glas water per uur is dan voldoende maar gebruikers voelen dat ze moeten blijven drinken", vertelt Alex van Dongen, hij is preventiemedewerker van verslavingsinstelling Novadic-Kentron. "Je lichaam wordt door het gebruik van xtc warmer dan nodig, al drink je dus niet om af te koelen. Maar het is eigenlijk een onbedwingbare behoefte om te blijven drinken."

"Oververhitting is doodsoorzaak nummer één bij xtc-gebruik."

Door xtc drinken gebruikers soms liters in relatief korte tijd, maar de aanwezigheid van xtc in het lichaam leidt ertoe dat nieren minder vocht afscheiden. Het water blijft daardoor in het lichaam en het volume bloed neemt daardoor toe. De hoeveelheid zout in het lichaam die vocht vasthoudt, wordt verdund. Hierdoor kan water de hersencellen bereiken die opzwellen. Opgezwollen hersenen kunnen veel nare gevolgen hebben waaronder een herseninfarct en zelfs de dood.

Toch komt watervergiftiging met dodelijke afloop niet zo vaak voor als fatale oververhitting. "Oververhitting is doodsoorzaak nummer één bij xtc-gebruik. Het lichaam wordt soms wel 43 graden en het bloed gaat dan 'stollen'. Zie het als een eitje koken, dit is onomkeerbaar. Onder de 42 graden werken soms ijsbaden, coldpacks, ventilatoren. Komt de lichaamstemperatuur daarboven dan valt er niks te redden."

"Is één dode op tienduizend xtc-gebruikers veel?"

Er is onderzoek gedaan naar het aantal doden door xtc in Engeland. Daar blijkt één op de tienduizend gebruikers aan deze drug te overlijden. Jaarlijks zijn er in Nederland 430.000 gebruikers die een pilletje slikken. Als we de Engelse cijfers toepassen op Nederland, betekent dit dat we jaarlijks ruim 40 sterfgevallen hebben door xtc. "Is dat veel?", vraagt Alex zich hardop af. "Ik citeer graag een treffende opmerking van arts-epidemioloog Esther Croes; 'Als één van de 10.000 bezoekers van een pretpark de achtbaan niet overleeft, zou zo'n park snel de deuren moeten sluiten.'"

Novadic-Kentron-medewerker Alex van Dongen wil nog benadrukken dat je nooit zekerheid hebt over wat een xtc-pil met je doet: "Het zijn vaak onervaren gebruikers waarbij het misgaat. Maar ook als het vaker goed is gegaan, geeft dat geen garantie." Het blijft voor alle gebruikers een risico, legt Van Dongen uit. "Wat een xtc-pil zo gevaarlijk maakt, is de onvoorspelbaarheid. De een kan probleemloos drie pillen slikken en de ander overleeft een half pilletje niet. Je weet nooit zeker hoe je lichaam reageert op xtc, dat maakt het verraderlijk."

"Ik stoor me aan de vergelijking tussen xtc- en alcoholgebruik."

Daarnaast stoort hij zich aan de vergelijking met alcohol. "Alcohol is inderdaad verslavender en er vallen meer doden door. Er zijn ook meer alcoholgebruikers en misbruikers. Van één biertje overlijd je niet of beland je op de spoedeisende hulp, van een half pilletje xtc kan dat wel gebeuren. Met deze opmerking wil ik trouwens niet het alcoholgebruik stimuleren", voegt Alex er nog snel aan toe.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Ouders van Isa die overleed aan watervergiftiging, waarschuwen voor XTC-gebruik.

Het interview met de ouders valt ook te zien op de Brabant+ app

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!