RECHTSZAAK

Rechter tikt gemeente Rotterdam op de vingers na terugvorderen bijstandsuitkering

De rechter vindt het onterecht dat de gemeente 44 duizend euro terugvordert van Elly Seymor
De rechter vindt het onterecht dat de gemeente 44 duizend euro terugvordert van Elly Seymor © OPEN Rotterdam
De gemeente Rotterdam heeft volgens de rechter ten onrechte ruim 44 duizend euro teruggevorderd bij bijstandsontvanger Elly Seymor. In 2018 begon de vrouw in Rotterdam-Zevenkamp een voedselbank en een kringloop-/kledingwinkel, waarvoor ze een stichting oprichtte. Ook organiseerde ze buurtactiviteiten. Volgens de rechter had de gemeente Seymor beter op de hoogte moeten brengen wat de financiële gevolgen van haar activiteiten konden zijn.
De 61-jarige Seymor meldde meermaals aan de gemeente dat zij zich bezighield met activiteiten voor de buurt. Ook liet zij weten dat ze ongeveer dertig uur per week voor haar stichting werkte. Voor die activiteiten ontving de vrouw subsidies, die op haar rekening zijn uitbetaald. Maar die betalingen meldde zij niet bij de gemeente.
In 2022 kreeg de gemeente hier lucht van. Op de rekening van Seymor stond meer geld dan zij volgens haar bijstandsuitkering mocht hebben. Na een onderzoek heeft de gemeente haar uitkering opgeschort en per 1 augustus 2022 ingetrokken. Volgens de gemeente reageerde zij niet tijdig op verzoeken om informatie.
De gemeente vond dat Seymor ‘op geld waardeerbare activiteiten’ verrichtte en dat zij hierbij ook haar inlichtingenplicht heeft geschonden. Vervolgens werd de betaalde bijstand over een periode van ruim drie jaar teruggevorderd.
Voedselbank, foto ter illustratie
Voedselbank, foto ter illustratie © Archief

'Eindelijk gerechtigheid'

Maar de rechter steekt daar een stokje voor. De rechtbank vindt dat er niet van kan worden uitgegaan dat Seymor een brief van de gemeente heeft ontvangen. De gemeente Rotterdam heeft de vrouw ook niet gevraagd haar activiteiten toe te lichten, terwijl ze die wel had gemeld. Daarmee heeft Seymor de inlichtingenplicht niet geschonden. De beslissing om het geld terug te vorderen, is daarom volgens de rechter in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel.
"Ik ben heel opgelucht", laat Seymor weten. "Ik ben blij dat er uiteindelijk gerechtigheid is." Ze heeft lang in spanning gezeten. Seymor merkt dat ze met de nek werd aangekeken. "Er gaat nu veel van me af. Ik ben er emotioneel onder. Fysiek heb ik eronder geleden. Het komt allemaal weer naar boven." Ondanks de rechtszaak heeft Seymor niet aan stoppen gedacht. "Ik blijf deze werkzaamheden gewoon doen."
De gemeente Rotterdam moet van de rechter opnieuw kijken naar het besluit om de bijstandsuitkering te staken en geld terug te vorderen. Een woordvoerder laat weten dat de uitspraak wordt bestudeerd. Het is dus onduidelijk of Seymor haar 44 duizend euro terugkrijgt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl