Europese regels voor Wallet-app voor bewaren rijbewijs en paspoort komen er

De Europese regels voor diensten voor het digitaal kunnen laten zien van onder meer een paspoort of een rijbewijs komen er. Dergelijke apps zijn vrijwillig voor burgers. Overheden en socialemediabedrijven moeten de apps gaan ondersteunen.

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de betrokken ministers van de lidstaten van de EU bereikten woensdag een akkoord over de precieze implementatie. Met de diensten zal het mogelijk zijn om een paspoort of rijbewijs digitaal te bewaren en te laten zien. Overheden in alle lidstaten moeten die digitale identiteit accepteren als identiteitsbewijs.

Het is niet zo dat er een overkoepelende app of dienst komt voor alle lidstaten; het gaat om een kader voor diensten die lidstaten zelf moeten ontwikkelen. Nederland is daar al mee bezig. De eIDAS-regels waren er al om dit mogelijk te maken, maar die bleken te vrijblijvend om goed te functioneren in de praktijk.

Bovendien moet het mogelijk worden om met EU-ID-diensten bankrekeningen te openen en betalingen te doen in alle lidstaten. De regels garanderen dat dergelijke diensten werken in alle lidstaten en daardoor hopen de beleidsmakers dat ook onder meer webwinkels de diensten gaan ondersteunen.

Er zijn nu in Europa in diverse landen al dergelijke systemen. Het Nederlandse systeem is gericht op het verstrekken van zo min mogelijk data. Zo moet het mogelijk worden om bijvoorbeeld bij een online slijterij alleen aan te tonen dat een klant boven de achttien jaar is en dus alcohol mag kopen, terwijl de dienst geen andere gegevens vrijgeeft. De regels gaan twee jaar na de implementatie van de Europese regels in. Dat is vermoedelijk over ongeveer 2,5 jaar.

NL Wallet

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-11-2023 • 07:00

176 Linkedin Whatsapp

Submitter: hooibergje

Reacties (176)

176
174
71
10
0
83
Wijzig sortering
Dit zet de deur open naar koppeling met de nieuwe DSA. Mag je straks alleen op een sociaal media platform na validatie van je eID en zeg je daar dan iets wat tegen de dan heersende gedachtenstromingen in gaat staan er mensen bij je voor de deur. Of wordt je digitale euro wallet beboet.
Valideer je niet, mag je niet op de platformen. De anonimiteit op internet verdwijnt dan.

Mensen zeggen op dit soort voorbeelden vaak "dat zijn complottheorieen die toch niet gebeuren", maar als het in theorie kan denk ik dat het handig is dat we alert blijven dat het niet zover komt. Dat Nederland uberhaupt meedoet aan het eID is er op een slinkse wijze doorheengedrukt door van Huffelen.

Dat is dus ondemocratisch besloten en Nederland kan nu niet meer terug. Dat zijn geen positieve ontwikkelingen, de overheid ging hier al over de schreef. Die wallet app komt er, het eID ook. Nederland doet mee. Hoe kunnen we dan nu al met zekerheid zeggen dat het bovengeschetste scenario er nooit komt?
Hoe bedoel je "slinks"? Het kabinet mag een aangenomen motie naast zich neerleggen en de kamer mag het kabinet dan naar huissturen. Wat zie ik hier over het hoofd?
Volgens onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt heeft Van Huffelen namens het kabinet ingestemd met een Europese wet waar de Kamer expliciet nee tegen gezegd heeft. Dat gaat verder dan het negeren van een Kameruitspraak, dat is tegen de Grondwet, aldus Omtzigt.
Waarom de kamer het kabinet niet naar huis stuurt blijft voor mij een raadsel. Wil alleen maar aangeven dat er van volksvertegenwoordiging en democratie niet veel overblijft op deze manier.
En hoe lang gaat het duren voor b.v. de sociale media bedrijven het gaan eisen?

Dat b.v. Meta vraagt om een bevestiging middels een ID.
Dat je een (gedeltelijk afgeschermde) scan stuurt van je ID
en dat Meta zegt: "nee, wij eisen uw digitale ID, dit accepteren we niet meer"
Nou, met e-ID heb je meer controle over de gegevens die je deelt. Stel Meta wil alleen je leeftijd weten omdat ze dan kunnen voldoen aan lokale wetgeving. Dan kies je om die te delen. Willen ze je exacte geboortedatum, bsn nummer en lengte weten dan kun je dat door een e-ID zien en weigeren.

Bij het opsturen van een kopie heb je daar veel minder zicht op (anders dan wegstrepen).
Maar je moet je wel eerst registreren in dat systeem. Ik wil helemaal geen extra digital footprint, en al helemaal geen app of smartphone afhankelijkheid. Ik vind een fysiek paspoort prima zo. Dan kunnen ze wel dingen roepen over privacy, maar hier niet aan meedoen is nog veel beter voor m’n privacy.

[Reactie gewijzigd door kozue op 9 november 2023 07:34]

Meestal gaat het om digitale gegevens die al bij een dienst/ instantie aanwezig zijn, zoals bij de overheid voor DigID of bij een bank voor iDIN.
Door van deze diensten gebruik te maken om je te identificeren/ legitimeren bij andere diensten, krijgen die diensten enkel de gegevens die ze nodig hebben of soms zelf enkel de bevestiging dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals het al gegegeven voorbeeld dat je oud genoeg bent om drank te kopen.
Met een fysiek paspoort of rijbewijs kan veel meer informatie gezien of vastgelegd worden.

Wat is voor jouw privacy beter? Dat een hotel of autoverhuurbedrijf via een app een seintje krijgt dat jij bent wie je zegt dat je bent en dat je een rijbewijs hebt, waarbij in de systemen van het hotel/ autoverhuurbedrijf enkel je NAW-gegevens worden vastgelegd? Of dat ze eisen dat ze een kopie van je paspoort/ rijbewijs mogen maken?
Wat is voor jouw privacy beter? Dat een hotel of autoverhuurbedrijf via een app een seintje krijgt dat jij bent wie je zegt dat je bent en dat je een rijbewijs hebt, waarbij in de systemen van het hotel/ autoverhuurbedrijf enkel je NAW-gegevens worden vastgelegd? Of dat ze eisen dat ze een kopie van je paspoort/ rijbewijs mogen maken?
False equivalentie: het is het best dat men kijkt, bevestigd en goedkeurt ZONDER dat men een kopie/spoor achterlaat.

Er hoeft geen spoor/digitale trail achter gelaten te worden bij het controleren: het is een keuze om dat te doen.

We kunnen zonder een digitaal spoor bepaalde zaken verifieren. Want de beste manier om zaken prive en niet hack-baar te maken is om dingen niet te loggen. Dat is een KEUZE.
Maar het is wel de huidige realiteit.
In Nederland hoef je je bij de meeste hotels niet meer te identificeren of een kopie van je paspoort achter te laten. (Meestal betekent dat dat ze je creditcardnummer al hebben.) Maar in veel andere landen wordt je simpelweg op straat gezet wanneer je geen kopie achterlaat.
En probeer maar eens een auto te huren zonder een kopie van je rijbewijs achter te laten, dat is ook een probleem.
Je post online dat je geen digitale footprint wilt? Dit, tweakers, is ook een social network...
Tweakers is geen social network. Tweakers is een soort forum. Een plek waar mensen gesprekken hebben zonder een band met elkaar te hebben. Jij bent niet mijn “friend”, en toch reageren we nu op elkaar. En na deze korte uitwisseling van gedachten spreken we elkaar wellicht nooit meer.

En dit forum is anoniem. Niemand hier weet wie ik in het echte leven ben. Ik zou je zwager kunnen zijn voor zover jij weet. Systemen die echter gekoppeld zijn aan jezelf blijf ik zo ver mogelijk van weg, en zo’n ID is toch wel het toppunt van “jezelf”.
Volgens mij maak je het allemaal veel te ingewikkeld. Ik weet niet hoe oud je bent, maar een van de oudste "social media" op internet waren nota bene de usenet forums (daarvoor nog bulletin boards, maar toen heette het nog geen internet).
Jij post hier al sinds 2005 bijna een bericht per dag en denkt dan dat je geen online presence hebt?
Hij post hier wel onder een nickname. Mogelijk heeft hij geregistreerd met een nepmailadres, met een digitaal paswoord is het voor Tweakers duidelijk wie hij is. Op dit forum kan hij zijn wie hij wil zijn.
Met een digitaal paspoort is het voor Tweakers helemaal niet duidelijk wie hij is. Daarmee kan hij nog steeds een nickname aanmaken. Die nickname wordt gekoppeld aan een ID. Dat ID kan unique gegenereerd worden en gekoppeld worden aan tweakers als website. Het enige wat de eID dan doorgeeft als hij inlogt bij Tweakers is het unieke ID bij Tweakers.

Tweakers registreerd het IP adres van de bezoekers. Daarmee is vrijwel alle anonimiteit al verdwenen. Als hij zich zo veel zorgen maakt over zijn privacy kan hij beter niet op Tweakers komen. In het privacy document staat bv ook de opslag van:
de laatste internetpagina die je hebt bezocht voordat je op de website kwam
Geen idee waarom dat nodig is, maar blijkbaar vind Tweakers het heel interessant te weten waar je daarvoor was. (vermoed zelf dat dit bijvangst is omdat ze je browse gedrag over de website op die manier bijhouden)
De laatste internetpagina is voor Tweakers van belang om te zien hoe ze gevonden worden. Via welke zoekengine of welke link op een site bijvoorbeeld.
Waarom denk je dat ze dat hier uit kunnen halen? Zeker voor hun vaste schare users is dat totaal niet relevant. Die tikken het adres van tweakers met de hand in of klikken een bookmark.

Of denken ze nou echt dat als jij op www.blotekonten.nl zat dat daar een linkje naar tweakers op de site stond?
Daarom altijd rare pagina’s bezoeken voor je naar tweakers gaat - hebben ze ook wat te lezen :)
Tweakers registreerd het IP adres van de bezoekers. Daarmee is vrijwel alle anonimiteit al verdwenen. Als hij zich zo veel zorgen maakt over zijn privacy kan hij beter niet op Tweakers komen. In het privacy document staat bv ook de opslag van:
Dan snap je niet hoe internet werkt. Een IP adres is makkelijk te verbergen. Een digitale ID is veel moeilijker te faken (en wellicht zelfs illegaal - zijnde identiteitsfraude).
Geen idee waarom dat nodig is, maar blijkbaar vind Tweakers het heel interessant te weten waar je daarvoor was. (vermoed zelf dat dit bijvangst is omdat ze je browse gedrag over de website op die manier bijhouden)
Dit is gewoon de "Referer" en die stuurt elke browser ongevraagd mee.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 9 november 2023 15:18]

Dat een browser iets mee stuurt wilt nog niet zeggen dat je het moet opslaan. En een IP is mss wel te faken, maar niemand die elke pagina/domein die hij bezoekt een ander IP laat opbouwen via een VPN en daarmee is die persoon dus alsnog te tracken.

En het lijkt erop dat jij niet snapt hoe een eID werkt als dat aan een systeem gekoppeld wordt. Daar hoeft echt geen persoonsgegevens voor meegestuurd te worden naar een site. Een eID gekoppeld aan Tweakers kan net zo anoniem als het nu gebeurd.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 10 november 2023 09:09]

Dat vind ik eigenlijk veel erger. Wat heeft een website ermee te maken waar ik vandaan kom en waarom kan ik dat bv niet uitzetten in een browser? Of blokkeer ik dat al met ublock?
Dit is iets dat er al in zit in de tijd van HTTP 1.0 :) Toen er nog helemaal geen adtech werd gedaan op internet. Daarom is er geen rekening mee gehouden. In de naiviteit van toen was er nog niet over nagedacht dat iets ook voor tracking gebruikt kon worden.

Sindsdien is het zo diep verankerd dat het lastig is om er nu mee te stoppen. Sommige blockers stoppen er nu wel mee het te vermelden als je niet vanaf dezelfde site komt ("Same-Origin" policy). Als je het op dezelfde site gebruikt, gaat er meestal van alles kapot omdat veel sites het gebruiken om deeplinking te stoppen. Het is lastig voor uBlock om te blokkeren omdat het vrij diep in het protocol zit (volgens mij kan een browser plugin niet direct het HTTP request veranderen).

In Firefox met tracking block on wordt het ook gecensureerd: https://blog.mozilla.org/...mation-in-http-referrers/ maar de site zelf wordt nog steeds meegestuurd zo te zien.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 12 november 2023 07:54]

Dank voor de duidelijke toelichting!
Tweakers bevat een hoop elementen die het elk afzonderlijk al social media maken. Je hoeft geen vrienden te maken of je identiteit te delen om social media te zijn, het gaat er om dat content van gebruikers direct beschikbaar is voor andere gebruikers en er zo sociale interactie is zonder redactie als filter (zoals bijv. bij het tip de redactie systeem, dat is gebruikers interactie die niet onder social media valt).

Het reageer systeem op zichzelf maakt Tweakers al social media. Het forum ook. Gebruikers reviews ook. Vraag & Aanbod ook. Dat je daar anoniem kan werken allemaal maakt geen snars uit voor of het wel/niet social media is.

Je Tweakers account is trouwens ook gekoppeld aan je e-mail, wat als je ID voor koppeling met de buitenwereld wordt gebruikt (al ben je daar wel weer zo vrij om die verder zo veel als mogelijk af te koppelen). Misschien geen ID systeem vanuit de overheid, maar wel een ID systeem.
Ik ben het er mee eens dat dit een sociaal netwerk is.
social network noun:
A network of individuals (such as friends, acquaintances, and coworkers) connected by interpersonal relationships
2:
an online service or site through which people create and maintain interpersonal relationships

Op tweakers is de content grotendeels door het team onderhouden en beheerd.

Social Media daar is de content eigen grotendeels door gebruikers gemaakt en gedeeld.

Welk id systeem zit er achter een email adres? Als men maar 1 enkel email adres gebruikt dan durf ik zeggen dat het een vorm van ID is. Maar ik heb misschien 20 email adressen waarvan er 3 zijn die ik voor officiele zaken gebruik maar de rest is gewoon om de spam te filteren of ergens op zaken een account aan te maken en ik durf ook al wel eens gebruik maken van tijdelijke email adressen om bijvoorbeeld de kortingscode van een webshop te ontvangen voor het inschrijven voor de nieuwsbrief.

Ik moet ook wel zeggendat er ook wel een paar email adressen tussen zitten voor osint/recon voor bug bounties. Ik kan in dit geval niet stellen dat een email adress een id is.
Je initialen zijn F.L (je volledige naam kan gevonden worden door je zendamateur callsign te Googlen).
Je hebt een foto van de achterkant van je huis gepost. Dit huis heeft een sloot aan de andere kant van de straat.
Je bent 40-41 jaar, getrouwd.
Verschil is wel dat het volkomen vrijwillig is om hier te reageren of een account te hebben. Je mist niets in de normale wereld als je niet op t.net zit (hooguit wat aanbiedingen in de pricewatch :+ ). Het gaat hier echter over identiteitsbewijzen en rijbewijzen, zaken waar een toonplicht voor bestaat vanuit de overheid als je de deur uit gaat. Er is een groep die dit graag op de gsm wil om minder spullen mee te kunnen nemen en zolang dat vrijwillig blijft is dat prima. Het mag NOOIT een vervanging worden van de huidige pasjes uiteraard.
De reactie van kozu gaat over het gebruiken van ID's voor toegang tot social networks. Dus ook daar kan je wegblijven zonder iets te missen in het leven.
En inderdaad, de groep die dat niet wil moet het recht houden de fysieke te blijven gebruiken.
Kun jij de BSN van kozue uitlezen nu dan? Of de geboorteplaats/jaar?
En jij denkt dat ze bij de overheid alleen een analoog afschrift hebben liggen van je paspoort?

Al die data is al lang digitaal en wordt ook gewoon via het internet uitgewisseld tussen overheden. Ik kan een systeem zoals in dit bericht alleen maar toejuichen omdat het de footprint juist enorm verkleint, enkel de noodzakelijke data wordt uitgewisseld en niet iedereen kan zomaar even een api bouwen om met die gegevens te praten. Dus niet langer een volle kopie van je id laten zien om je leeftijd te verifiëren, maar enkel een “ja, de persoon is ouder dan X” en dus ook niet eens de echte leeftijd.
Vraag eens een uittreksel uit het BRP aan. Daar staat al een stuk meer digitaal dan in je paspoort ;)
Als ik mij niet vergis zijn geboorte aktes niet in elke gemeente gedigitaliseerd al. Maar verder is er weinig dat nog enkel op papier is als het op persoonsgegevens van burgers aan komt.

De enige mogelijke uitzondering die ik mij kan bedenken zijn de Nederlanders zonder BSN.
Nederlanders zonder BSN staan geregistreerd in RNI (Registratie niet ingezetenen). Dat is praktisch vergelijkbaar met de BRP.
In de Registratie niet Ingezetene staan burgers geregistreerd die niet in Nederland wonen. Dat kunnen Nederlanders zijn die niet (meer) in Nederland wonen of buitenlanders die een 'administratieve relatie' hebben (of hadden) met de Nederlandse overheid maar niet (meer) in Nederland wonen. Burgers in de RNI hebben een BSN. Er zijn Nederlanders zonder BSN. Bijv kinderen van Nederlandse ouders die nooit in Nederland gewoont hebben of Nederlanders die al heel lang in het buitenland wonen (van voor de introductie van de BSN). Die Nederlanders zonder BSN staan niet in de RNI. Best lastig als je geen BSN hebt en de aangifte erfbelasting moet ingevuld worden na overlijden van een ouder. Je moet dan eerst in de RNI geregistreerd worden, dan krijg je een BSN. Maar dat kan eigenlijk alleen als je in Nederland naar een fysiek RNI loket gaat. En je moet maanden van te voren een afspraak maken.
Inderdaad, Nederlanders die nooit in Nederland gewoond hebben moeten eerst een BSN aanvragen. Ook Nederlanders die al heel lang geleden zijn vertrokken of die in Caribisch Nederland wonen (waar het missen van een bsn vaak problemen oplevert als ze bijv. in het Europese deel komen studeren en nog niet kunnen inschrijven in tijdelijke woonruimte).
Die gegevens staan al online he. Als je aangehouden wordt door de politie is een foto van je ID ook voldoende en kunnen ze daarmee gewoon opzoeken of je een rijbewijs hebt.

Net zo makkelijk om die dan zelf op je telefoon te hebben.
Bedrijven mogen toch helemaal niet om persoons gegevens vragen als het niet nodig is. Zoals een BSN nummer. Of tenminste het is niet verplicht deze aan te leveren. En je kiest er zelf voor om een social media te gebruiken dit is ook niet nodig.

[Reactie gewijzigd door TheDudez op 9 november 2023 09:49]

Ben het met je eens dat een digitaal voetafdruk niet altijd even wenselijk is, ik ben alleen bang dat je onbewust toch veel meer data achter laat dan je denkt, er zijn complete bedrijven opgebouwd om je muis en clicks te noteren en die te vergelijken, je zult zelfs zien dat door jouw manier van kijken/klikken ze kunnen zien waar je zit, wat je doet, wanneer je vrij bent/werkt of verveelt.

De afdruk is gelegd de dag dat jij het internet op ging.

Ik trek zelf wel de grens met dat andere partijen gaan eisen dat ze mijn rijbewijs/paspoort willen zien.
Een beetje hoe het werkt zoals je een Android telefoon hebt en de Facebook app dus installeert(?)
Deze app vraagt toegang om het volgende:
- Toegang tot telefoonboek
- Toegang tot camera
- Toegang tot afbeelding bibliotheek
- Toegang tot microfoon
- Toegang tot speaker
- Toegang tot exacte locatiegegevens
- Toegang tot je ziel
etc. etc.

Elke willekeurige (average) Android gebruiker klikt hier toch standaard op "ACCEPTEREN". Zo zal het straks ook gaan ;)
Zelfs je auto, huur of leen, slaat gegevens van je adresboek op. Wie weet wat daar weer allemaal mee gedaan wordt.

We ontkomen bijna niet aan de race naar digitaal meedoen. Je digitaal beschermen gaat bijna een apart vak worden.
Maar ongeacht wat ze willen weten is er altijd een koppeling tussen een BSN en bijvoorbeeld Facebook. Zelfs al mag Facebook dat niet opslaan, dan nog zal er ergens een digitale trace zijn dat Facebook UID 123 een EIDAS verificatie heeft gedaan met BSN 120391023
Het is wettelijk verboden te werken met het BSN tenzij de wet expliciet toestemming geeft tot de verwerking ervan (zie U-AVG). Dus dit gaat zowieso niet zo gebeuren.

En als het een fatsoenlijk gebouwde app is (zoals IRMA), kun je wel gericht eigenschappen delen (ik ben 18+, of ik ben Pietje Puk), met digitale ondertekening door een wederzijds vertrouwde partij, zonder dat er onnodig informatie lekt. Dit is echt geen rocket science. De proofs of concept bestaan al jaren.
Je snapt mijn punt niet. Het gaat mij er niet om dat Facebook wel of geen BSN verwerkt of een ander nummertje van je identiteit. Maar de koppeling tussen een Facebook UID en een BSN (Je Nederlandse UID) is dan tijdens identificatie gerealiseerd. Anders kan je geen validatie doen met EIDAS.

Dus van anonimiteit is geen sprake meer. Opsporingsdiensten kunnen dan elke Facebook user koppelen aan een BSN.
Ik denk dat je verschil moet maken tussen hoe de huidige eIDAS nu werkt en hoe de digitale wallet in de toekomst moet gaan werken.

Het is niet zo dat iedereen die daar wat mee doet toegang heeft tot je gegevens.

Binnen de wallet worden verschillende "Verifiable Credentials" opgeslagen. Maar per uitwisseling kun je zelf bepalen wat er wordt mee gestuurd. Dus je BSN wordt niet altijd mee gestuurd.

Validatie door de ontvangende partij gebeurd door middel van publieke sleutels, dus geen BSN voor nodig.
Nee, want je kunt anoniem attributen onthullen zonder dat er koppelingen ontstaan. Dat is de hele gedachte achter IRMA. Er is geen UID, juist niet. Er zijn properties (bijvoorbeeld naam of leeftijd) die door een vertrouwde partij bevestigd worden. Er is geen noodzaak tot een permanente koppeling aan wat dan ook.
Lekker anoniem als jij je naam, geboortedatum en woonadres deelt met IRMA (nu Yivi) bij een website.

Zegt Yivi "Alleen als je toestemming geeft", maar ja geen gelijkwaardige onderhandelingspositie als je zonder delen geen toegang krijgt tot bijv social media waar al je vrienden al op zitten. De enige bescherming die Yivi gebruikers hebben is dat bijna niemand Yivi heeft.

Ik hoop maar dat straks ook bijna niemand zo'n Europese Wallet gebruikt, anders zijn we die bescherming kwijt. Dan vraagt elke elke populaire social media je hele doopceel op. En jij stemt daar dan 'vrijwillig' mee in of wordt (digitaal sociaal) buitengesloten.
Ik hoop dat Meta niet met BSN nummers aan de haal gaat. Ze zijn commercieel en uit op het vergaren van informatie. Juist een nieuw systeem dat in de steigers staat mag scherpe kritiek krijgen, om een zorgvuldig EU systeem te kunnen bouwen.

Welke instanties kunnen grasduinen om aan te tonen wie je bent?
Mogen commerciële bedrijven deze gegevens ook inzien?

Een scheiding van machten is [nodig] wenselijk.

Net als bij de kopieID app, die ik overigens gebruik, geef ik mijn BSN nummer niet als kopie. Mocht er om gevraagd worden.
Ik hoop dat Meta niet met BSN nummers aan de haal gaat. Ze zijn commercieel en uit op het vergaren van informatie.
De Uitvoeringswet AVG is hier extreem duidelijk in: je mag het BSN alleen verwerken als de wet je daartoe verplicht, en dan alleen voor de doelen die de wet voorschrijft. In alle andere gevallen is het gewoon verboden.
Zou je nu al je ID afgeven dan aan bedrijven als Meta? Ik denk het namelijk niet.
Stel je hebt een vr bril van meta met veel spellen erop. Meta twijfelt aan je leeftijd en vraagt om een ID.

Wat doe je dan? Je hebt een fortuin aan spellen gekocht!
In deze use case hoeft Meta helemaal niet te weten hoe oud je bent. Wat Meta dan moet doen is een aanvraag sturen die vraagt of 'Batiatus de leeftijd 18 heeft gepasseerd' (als voorbeeld). Deze check wordt dan gedaan in een database, bijvoorbeeld het BRP. Deze geeft dan terug 'Ja' of 'akkoord' of iets dergelijks. Daarmee heeft Meta je leeftijd niet, enkel akkoord dat jij een bepaalde grens hebt bereikt die ervoor zorgt dat je hun diensten mag gebruiken.
Op deze manier hoeft een partij als Meta dit soort informatie ook niet te hebben en kan ik met een gerust hart alcohol bestellen zonder dat de slijter weet welke leeftijd ik heb of wat mijn BSN is.
In weze gebeurt het met IDIN al als privaat identificatiemiddel.
Dat gaat FB niks aan en ze zijn ook geen controlerend orgaan, daar zijn andere instanties voor.
Stel mijn zoon is 14 en ik laat m een game spelen van 18 jaar en ouder, dan bepaal ik of het kan en mag en niet FB.
FB is gewoon een sociaal media platvorm en geen controlerende instantie.
Je zet het op naam van de ouder en de ouder beslist of het spel wel of niet geschikt is. De ouders zijn dan ook in staat om het spel te laten spelen door hun kind. Als het al gekocht is is het niet een goeie timing en zal je kunnen wachten tot je er klaar voor bent.
Mogelijk meer te vertrouwen dan je bank.
Voor de meeste mensen zit er een psychologische barrière op het doorsturen van (een kopie van) hun ID. Dat zit er op digitale systemen helemaal niet. Het gros denkt “het is een app dus het is ok”. Dat zet de deur open voor bredere implementaties op van alles en nogwat.
Nou daar twijfel ik aan. Ik heb een periode gehad waarin elk seniore koppel in de geburen en verder bijna op minstens wekelijkse basis hun fb account gehackt geweest is en als je dan je account op een legale manier wil proberen terug te krijgen vragen ze je om een om een foto/scan van voor en achter kant te uploaden om te bewijzen dat jij die persoon wel bent maar ik heb niemand kunnen vertellen dat ik via deze weg hun account heb kunnen herstellen want fb doet hier gewoonweg niets mee.

Dan heb ik gaan zoeken en las ik ergens een artikel van een vrouw die na 4 maanden en een gerechtelijke procedure haar account dan toch terug gekregen heeft. Maar ik kan je vertellen veel mensen zijn bereid dit te doen.

Mijn officiele account is al lang verwijderd en doe ook niet meer mee met dingen zoals instagram fb x weetikveel. Want als dit nu zo verder gaat is de muskzucker zijn x binnenkort dus wel de "wechat" van europa. Want dan heeft die je id en je bankgegevens aangezien je moet betalen. En eigenlijk alles wat hij nog meer nodig heeft krijgt hij via een samenwerking
Zou je nu al je ID afgeven dan aan bedrijven als Meta? Ik denk het namelijk niet.
Nooit!

Regelmatig zegt iemand: "reageer maar via facebook, met de messenger, dat doe ik met iedereen".
De laatste keer dat ik er over hoorde, vroeg facebook om je echte naam.
Want dat is makkelijker om je profiel aan te koppelen.
Ik zou dan een valse naam willlen gebruiken.
Ik heb gehoord, dat bij anderen later een verzoek volgt, om de naam te bevestigen met een ID.
Ik zou dan een fake.jpg kunnen sturen, met de fake naam.
Dan zegt facebook, dat ze alleen digitale ID accepteren.
En dan kan ik dus niet anoniem communiceren met iemand die daar om vraagt.
Mensen moeten eens goed gaan beseffen of je data uit handen geven bij een advertentiebedrijf waar je 0 controle over hebt wel zo'n goed plan is. Ik zie vaak dit soort reacties voorbij komen van "facebook moet dit" of "x moet dat" terwijl het gewoon gesloten Amerikaanse platformen zijn. Besef even wat je aan welke partij aan het vragen bent, ik mag ook eisen stellen aan iemand die op mijn terrein komt, zo gek is dat toch niet?
Dan zijn we wel af van die toetsenbord terroristjes die op X God en de wereld bedreigen.
Probleem gaat bij steeds meer diensten spelen. Bijna elk groot platform is een advertentiebedrijf geworden.
Bij veel diensten denk ik jammer en laat ik het links liggen.
Maar je komt toch ook vaak dingen tegen waar je niet omheen kan.
Mobiele/desktop OSen. Google is duidelijk maar Apple krijgt ook al advertentie trekjes. Microsoft is er ook aan begonnen.
En nu er automatisch meer AI zaken worden geinstalleerd/in die diensten zitten wordt het lastiger om data niet uit handen te geven.
Linux ftw in dat geval heb de switch ooit gedaan van windows na linux toen ze afkwamen met hun policy change dat met uitzondering van desktops elk aparaat een frontal facing hd camera nodig had. In een laptop zit dat standaard in maar ik had al geen window meer draaien op een laptop maar het heeft me wel volledig doen overstappen.

Ik heb nu een aparte schijf met daarop een instalatie van windows 10 om 1 game te spelen af en toe met vrienden.(als gamer is linux voor single player games even goed al dan niet beter dan windows bij multiplayer games als rainbowsix en fortnite is het niet klaar te krijgen want de anticheat wil kernel acces hebben) .

Ik kan alleen maar aanraden als je het niet nodig hebt voor het werk haal een een linux iso af en probeer het is op een liveboot.
Ik draai thuis ook al jaren Linux zowel servertje als desktop
Zeker met programmeren met Rust is het veel handiger.
En met Steam speel ik ook wat spellen wat algemeen prima gaat.

De grootste issues zie ik vooral op smartphone gebied.
Heb nu een Pixel 6a aangeschaft en daar GrapheneOS op gezet.
Maar je mist nu wel dingen die nuttig zijn, zoals WebAuthN is op Android een Google implementatie.
eSIM moet je ook Google libs voor hebben, is nu nog niet perse nodig maar in de toekomst kan die een issue zijn.
Dus door dat Google veel in de PlayStore/GMS stopt of omdat de apps gebruik maken van Google DRM/beveiliging, val je buiten de boot.
In de toekomst verwacht ik ook dat bank apps niet meer werken door dat de Google beveilingen zullen willen gebruiken.
Daar ben ik het mee eens ik denk dat mobiel rampzalig gaat worden al een geluk dat ik me mobiel amper gebruik. Maar ik weet niet hoe de free and open source community gaat reageren op nis2 ik denk dat dit 2 kanten kan uitgaan ofwel wordt analytics gebruikt om te kijken welke browser en os je hebt of als je het blokeert en niet voldoet aan de regeltjes je gewoon geen "populaire" website meer kan gebruiken.

Uiteindelijk gaan ze manifestv3 toch pushen en gaat dit geleidelijk aan een standaard worden.

Of er ontstaat een beperkte community van mensen die iets of wat meer technisch geleterd zijn en hun kennis nog weten te gebruiken om iets te vinden. Ik merk dit met het zoeken nu al. Iets opzoeken is soms wat meer dan 1 woord of vraag in de zoekbalk van google. Daar zit een hele lore achter. Ik ben al bezig met een solr database te bouwen die ik bij in men searx kan integeren want je ziet nu al massaal kennis verdwijnen van het internet. Het terugvinden van de iets of wat "moeilijkere" objecten op het internet is nu al een kunstje van de juiste queriesbin combinatie van de juiste zoekmachienes en desnoods nog geolocatie veranderen door een vpn.

Ik vindt hetgeen der de laatste weken allemaal gepusht is bizar en als dit zo blijft door gaan zie ik alleen maar meer versplintering en verdeeldheid :(
Wanneer ze dat doen heen het in strijd is met Europese regelgeving, gaan die social media een probleem hebben. Kunnen flinke boetes worden of zelfs uiteindelijk op zwart kunnen gaan in Europa.
Tot nu toe lijkt wetgeving vanuit Europa effect te hebben.
Dan moet ik je teleurstellen, gisteren in het tussentijdse kwartaalverslag van Adyen een duidelijk bericht over o.a. Meta. Men gaat aan de slag met e-identification om betalingen te verwerken (en Meta wordt binnenkort gewoon deels achter een betaalmuur gezet en/of verificatie verplicht i.v.m. nieuwe Europese wetgeving i.v.m. tracking cookies).
Ik denk dat je dan eerst zal akkoord moeten gaan met wat voorwaarden voor dit kan, is toch keuzevrijheid.
Men gaat aan de slag met e-identification om betalingen te verwerken
Wat ik begrijp is dat Meta betalingen wil gaan verwerken (beetje a la Google, Apple en Marktplaats). Onderdeel hiervan kan een "Ken uw klant" vereiste zijn. Echter, in Europa kennen we ook de AVG die heel expliciet stelt dat je data verkregen van een consument niet zomaar mag hergebruiken. Dus als je het als bank binnenkrijgt mag dat niet gebruikt worden voor het advertentieprofiel (doelbinding is niet verenigbaar).

En dat is nog los van het feit dat als je weigert bij Facebook's bank te bankieren, ze gewoon geen recht op die data hebben.
Vandaar ook de consent wall, toestemming en anders géén Facebook (en Whatsapp en...). Dan is het allemaal prima voor de AVG dicht getimmerd, als consument sta je voor de keuzen.
Nee, want de AVG blijft van kracht en men is al lid dus die toestemming is niet meer vrijblijvend. In tegenstelling tot wat een hoop mensen denken kun je niet alles maar met een consent wegwuiven.

Het direct overtreden van de wet (we hebben uw BSN voor onze bank side-business en we willen dat hergebruiken voor advertenties) mag gewoon niet. Dan kun je om vinkjes vragen tot je een ons weegt, maar het mag gewoon niet. Als ze dan allerlei data willen gebruiken, dan moeten ze daar NOGMAALS om vragen. Hier staan wettelijk gewoon betonnen muren, en alles wat er doorheen gaat is al heel snel een AVG overtreding.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 9 november 2023 11:22]

Alsof die boetes ook maar enige zin hebben, die boete word gewoon betaald en het is wachten op het volgende akkefietje, verder komen ze er toch weer mee weg. (afgekocht)
Daarnaast zijn die boetes in mijn ogen ook een verdienmodel voor de kant die de boetes oplegt, want waar gaat dat geld naar toe ? het komt namelijk nooit bij de echt gedupeerde terecht, namelijk 'de gebruikers' waarvan de data is...

Zo zie ik het, alles digitaal ? nee dank u, macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut !
En die zogenaamde Europese regelgeving word vaak eerst gewoon aan de kant geschoven of amper echt gehandhaafd in bepaalde gevallen.

Ik vind de boetes vaak niet hoog genoeg, schrikken bepaalde bedrijven tot nog toe niet voldoende af.
Als je dat dan niet wil, dan stop je met het gebruik van hun diensten. Zo moeilijk is het niet :)
Als je dat dan niet wil, dan stop je met het gebruik van hun diensten.
Ik gebruik ze niet, dus niet nodig :)

Maar wat als?
Wat als? Dan, zoals ik al aangaf, stop je met het gebruik van hun service. Meta is nooit wat aan iemand verplicht geweest. Als zij van de 1 op de andere dag beslissen dat alleen nog maar mensen die elke dag een mandarijn eten hun service mogen gebruiken, dan hebben de mensen die dat niet doen gewoon pech.
Jouw analogie is vrij scheef, dat zullen ze nooit overwegen want daar heeft Meta niets aan.

Natuurlijk hou je de “keuze” maar het probleem is dat de grootste groep mensen het absoluut niet interesseert dat dat eigenlijk niet wenselijk is en dus gewoon hun gegevens doorgeven. Daarmee ontstaat er een soort groepsdruk op mensen die dat niet willen.

Dat zie je in ieder geval bij WhatsApp. Hoeveel mensen ik niet hoor zeggen: slecht wat ze doen, ik zou het liever niet gebruiken of wat anders, maar ik kan niet zonder want iedereen zit erop.
Maar ze zijn wel recent als 'digitale poortwachter' aangemerkt met een aantal van hun diensten. Waar je voorbeeld voor Tweakers misschien prima opgaat zou dat bij Meta soms nog wel eens anders kunnen lopen.

Niettemin verwacht ik dat juist zulke 'poortwachters' als eerste dit systeem zullen toepassen. Specifiek voor leeftijds en naam verificatie omdat een hoop Europese overheden juist steeds boos zijn dat dit nog niet goed wordt geverifieerd.
Wat is oranje en zegt: 'Ik ben een sinaasappel'?

Een mandarijn met een grote mond. :+
[...]


Ik gebruik ze niet, dus niet nodig :)

Maar wat als?
Als mijn tante wieltjes had gehad, was het een ijskast ..

Altijd weer die onzinnige vragen, 'ik gebruik het niet .... ' - prima, dus geen wat als nodig!
Stop dan maar gelijk met ademhalen, want daar komt het uiteindelijk op neer.

[Reactie gewijzigd door BounceMeister op 9 november 2023 11:36]

Aan de andere kant, mits goed geïmplementeerd (en dat is dan weer een hele grote mits), kan het ook weer helpen om bijvoorbeeld misbruik tegen te gaan. Leeftijdsverificatie? Check. Controle of je een echt persoon bent? Check, geen bot-accounts meer. Of in elk geval minder. Grote gevaar zit hem dan vooral in identiteitsdiefstal.
En dat laatste is dus waarom ik het absoluut geen goed idee vind, zeker ook niet omdat we een AI tijdperk in gaan.
Tegenwoordig is het al zo dat wanneer er ergens iets fout gaat zoals bijvoorbeeld bij gemeentes, zorg, energiebedrijven om er maar een paar te noemen het nu altijd 'aan het systeem ligt'.
Simpel, als ze het eisen dan zeg je op. Win-win.
Als je mondjesmaat kun verifieren zoals iDIN nu, dan is dat toch geen probleem? Volgens mij krijgen ze dan -bijvoorbeeld- niet je leeftijd door maar de 'ok|niet ok' op 18+ bijvoorbeeld.
Ik schat in dat voor veelal commerciele amerikaanse social-media-bedrijven dat eerder een bron van zorg zal zijn:

het enige voordeel is een iets exactere identificatie, maar de vraag is sterk of ze dat nodig hebben, ze weten al eigenlijk veel meer van je dan ze nodig hebben, betaaldata (ook los van het betalen van abbonementen proberen ze heel slim ook micro-payments te laten doen dor hun gebruikers)
en zeer exacte gegevens over je interssegebieden en gewoontes, locaties en bewegingsprofielen, tijdsgewoontes en/of contacten.

Daar een bepaald identificatie als een BSN aan te hangen brengt voor dit soort bedrijven nauwelijks toegevoegde waarde.

Maar als ze dit zouden doen, kan een overheid ook gelijktijdig afdwingen dat deze bedrijven ook europese regels aanhouden, omdat onmiskenbaar dan vastgesteld kan worden dat deze personen staatsburger van een EU-land zijn en dat kan dit soort bedrijven juist snel verder inperken.

Mijn inschatting zou zijn dat de winst voor sociale mediabedrijven van het toepassen van deze identificatietechnieken minimaal is, maar de risico's voor hun bedrijfsmodel eerder groot.
Dat gaat er dus gebeuren. En klikken mensen vanuit het gemak toch door. En als het niet door social media bedrijven vereist wordt zal het vast vanuit de EU of de VS afgedwongen worden onder het mom van "terrorismebestrijding en kinderporno".
Daar vragen ze nu toch al om in sommige gevallen bij wachtwoordherstel.
Ja dat kan, maar als ze dat echt wilden hadden ze dat nu ook al kunnen doen. Deze verandering kan het makkelijker maken voor ze maar geeft geen verschil. En zoals @SirLenncelot zegt kan je hiermee juist beter zeggen wat wel en niet gedeeld wordt.
Dit is precies wat ik hierboven benoemd heb. Zodra Europa gaat eisen dat platformen het vragen is het over met anonimiteit op internet.

En dan zullen er mensen zeggen "gebruik je dat social media platform toch niet?". Ok, maar waarom stoppen bij social media platformen. Wat als er geeist gaat worden dat je bij je browser inlogt met je eID?

Zorgelijke ontwikkelingen.
Hoe is dit dan afwijkend van eID of iDIN of DigiD? Voor de niet-IT’er is het toch niet meer te volgen?
Laten zien met een digitaal pasje wie je bent als bijvoorbeeld de politie daarom vraagt is wel iets anders dan ergens online inloggen.En daarnaast hoef je dat niet te gebruiken, je hebt gewoon je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart die je nog fysiek bij kan dragen.

Ik vind het een prima initiatief, beter dat ze er over nadenken en regels over vastleggen dan dat ik de mogelijkheid van een wallet app gebruik en de appmaker er middels vage tekst in gebruiksvoorwaarden ineens van alles mee gaat doen.
Hoezo? Politie heeft allemaal telefoons, hadden ze een appje gemaakt voor de politie dan had ik die QRcode gescant en ingelogd met DigiD was het ook klaar geweest.

Nu moet de politie naar jou pasje kijken en dit handmatig overtypen in haar/zijn telefoon.
De politie leest de NFC chip in je ID uit, neemt daarvan automatisch de informatie over en controleert dan ook gelijk de authenticiteit van het document.
Duidelijk, maar waarom moet dan nu weer anders dan DigiD? Waarom kunnen ze niet een QRcode scannen maar moet dat nu weer met een NFC chip?

Of vervalt DigiD en kunnen we straks de fysieke pas digitaal scannen met de eigen telefoon om in te loggen op de website van de belastingdienst?
En eDIN wordt dan ook weer afgebouwd?

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 9 november 2023 12:46]

DigiD is een nationaal inlogmiddel en door/van een ander te misbruiken.
Je paspoort (id-kaart / rijbewijs) is internationaal gestandaardiseerd en bevat een (ook in de chip) een foto waarmee je de persoon voor je kan matchen. Dus dit werkt ook veel buitenlandse documenten.

En ja: binnen de eIDAS standaard zal het een europees inlogmiddel kunnen worden waar overheidinstanties mee om moeten kunnen gaan (zie linkje in artikel).
Ik reis af en toe met de trein in België. Daar heb je de mogelijkheid om je treinticket op je ID-kaart te zetten. Bij controle geef je je ID-kaart en de 'kaartjesknipper' steekt je ID in zo'n groot toestel om te controleren of je idd betaald hebt en een geldig ticket hebt.

De laatste 5 controles heeft dat ding niet gewerkt. Ja, ik heb een e-mail van de NMBS dat mijn betaling gelukt is, maar dat staat los van het elektronisch ticket. En telt niet als bewijs dat je een elektronisch ticket hebt. De controleur gaat er maar van uit dat ik een geldig ticket heb.

Als het met het digitaal rijbewijs en ID ook zo gaat werken, is het volgens mij gewoon weggegooid geld om iets dat werkt (fysieke ID kaart en rijbewijs) te vervangen door iets digitaal omdat het digitaal zou kunnen.
Als het met het digitaal rijbewijs en ID ook zo gaat werken, is het volgens mij gewoon weggegooid geld om iets dat werkt (fysieke ID kaart en rijbewijs) te vervangen door iets digitaal omdat het digitaal zou kunnen.
Ik vermoed dat het meer bedoeld is om zo min mogelijk pasjes bij je te moeten hebben.
Kijk maar even voor het gemak wat jij aan pasjes in je porte met ja (porte met nee heb je niks aan ;) ) hebt zitten.
Ik vermoed: bankpas, ID-kaart, rijbewijs en dan nog de nodige winkel pasjes.
Voor die winkel pasjes is er al een verzamel app, waar jij voor het gebruik er van met jou gegevens betaald.
Als je nu dan ook die ID-kaart en rijbewijs in een telefoon app kunt stoppen en dan ook nog eens via NFC op je mobiel kunt betalen, dan heb je straks helemaal geen enkel pasje meer nodig.
En dat is dan weer gunstig omdat er dan geen/veel minder plastic gebruikt hoeft te worden omdat dan alles digitaal gaat verlopen.

Het belangrijkste is wel dat die gewone pas te gebruiken blijft omdat er zat mensen zijn die dat digitaliseren niet machtig zijn (b.v. ouderen of mensen met een hersenbeschadiging)
Moet je wel internet hebben, ook niet overal en altijd een gegeven.
Hoeft zeker niet nodig te zijn, kijken alleen al hoe nu IDs en de nfc ervan werkt als ook bankpasjes. Geen van alle internet nodig maar bevestigen toch wel degelijk belangrijke informatie. Dit is omdat alleen de cliënt sleutel als het ware op het apparaat hoeft te staan en verder alles aan een server kant kan gebeuren, als je het hebt over dat die server online moet zijn. Hoeft niet lokale databases zijn best wel te doen (in cache/opgeslagen) en volgens mij best mogelijk met de relatief kleine hoeveelheid data per persoon. Er is puur tekst en getallen uit mijn hoofd voor dit soort zaken. En misschien een kleine foto.

[Reactie gewijzigd door PaulHelper op 9 november 2023 13:06]

Met de wallet wel ja. Maar digid vereist dus altijd internet.
Nu moet de politie naar jou pasje kijken en dit handmatig overtypen in haar/zijn telefoon.
ID kaarten hebben ook NFC in zich, dus zelfs dat overtypen zou al overbodig kunnen zijn.
Maar ook de politie is een log apparaat, het duurt even voordat alle stationnetjes zijn gepasseerd voor er iets veranderd.
Dit soort regelgeving helpt daar wel bij
In theorie werkt dat, de twee keren dat ik aangehouden werd voor een algemene controle werkte het niet / lukte het de agent niet.
Aangehouden of staande gehouden ?
Er zit nogal een verschil in.

En dat het niet werkt, wil niet zeggen dat het niet kan.
Ik gaf alleen aan dat het overbodig ZOU kunnen zijn, niet dat het AL zo is.
DigiD e.d. zijn inlogmethoden. Dit gaat om het aantonen dat je een rijbewijs e.d. hebt bij een politie controle.

Vergelijk het met bijvoorbeeld je Airmiles of andere klantenkaarten. Je hebt een plastic pasje wat je laat zien in de winkel. Maar je hebt ook een website waarop je kunt inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord.
DigiD e.d. zijn je gebruikersnaam en wachtwoord om bij de overheid in te loggen.
En je rijbewijs e.d. zijn het plastic pasje wat je laat zien bij het ophalen van een pakketje op het postkantoor of bij politie alcoholcontrole, etc.

Tegenwoordig kun je die plastic klantenpasjes ook op je telefoon opslaan in Wallet apps, zoals van Apple en Google. Of partijen zoals Stocard of sommige apps van banken. Daardoor heb je minder pasjes in je portemonnee nodig.

En datzelfde willen ze nu mogelijk maken met je rijbewijs, ID kaart en paspoort.
En dan mag je aannemen dat het inloggen voor bijv het paspoort net zo streng is als DigiD. Dus kan DigiD op zich komen te vervallen
Volgens de website van DigiD is DigiD een digitaal identificatiemiddel.
DigiD. Laat zien wie je bent.
Kopt de website.
Dus in plaats van een papieren een digitaal identificatiemiddel. Nu ga ik dus van een ander papier (paspoort/rijbewijs) naar weer een ander digitaal middel. Ik ben het spoor bijster.

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 9 november 2023 12:40]

Een trein, auto, fiets, boot en vliegtuig zijn allemaal vervoersmiddelen, en toch zul je ze in verschillende situaties gebruiken.
Wacht rustig af tot het er is, en dan wordt het verschil beter inzichtelijk wanneer je het gaat toepassen.
Ik kan mij voorstellen met de komst van EU-ID, diensten als DigiD komen te vervallen. Wat voor een nut heeft DigiD dan nog als je straks EU-ID hebt.
Alleen is er geen EU-ID. Er is een set standaarden. De bestaande apps, zoals eeen DigiD, kunnen zichzelf aanpassen om te voldoen aan deze EU-ID standaard en sommige hebben al lang aangekondigd dat ook gewoon te gaan doen, zoals het Belgische ItsMe.
Nou ja, niet perse. DigiD kan je nu zien als paspoort en EU-ID is het framework met regelgevingen waar het paspoort aan moet voldoen.
Het grote plaatje hierachter is er gisteren al meteen er bij verteld (wordt al jaren gepland) en onder andere Maxima is er al een tijd mee bezig. we hebben een digitale wallet en nu moet die gevuld worden.

Dat zou dan de digitale euro worden (CBDC), en de bedoelling dat iedereen gechipt wordt.

In delen van China (en meer landen) is dit al werkelijkheid, door deze combinatie in de digitale wereld en de chips wordt je meteen beboet, een uur te laat met huur, kun je je woning niet meer in..
Loop je op een verkeerde manier naast de stoep, meteen credit boete uit je wallet..

mensen daar kunnen zelfs winkels niet meer binnen als ze niet de juiste punten/score in de wallethebben..

Het is totale controle..
En de film 'Demolition man' heeft dit al voorspelt, net als mobieltjes eerst SF waren in speelfilms.
Helaas blijven te veel mensen veel te goed van vertrouwen, ik ben er echt niet gerust op.
Ik ben het met je eens dat een digitale ID heel verkeerd gebruikt kan worden.

Maar er is (wat mij betreft) ook een reden om het wel te gebruiken, namelijk om ID informatie selectief te delen, ipv paspoort kopietjes ed. Waarbij je de mogelijkheid hebt om alleen de informatie te delen die nodig is.
ik had een heel verhaal maar dat zal ik iedereen besparen.

In het kort: de politiek vanaf 2000 geeft maar 1 garantie en dat is dat je niks in te brengen hebt.

Er wordt al jaren naar toe gewerkt dat alles van je afgepakt wordt inclusief je vrijheid, zoals het wef zegt:
own nothing and be happy..
Ik ben het gedeeltelijk met je eens maar het is net als: Ik sta ik de file.
Nee, jij bent de file.
Wij zijn de wereld. Als wij, in meerderheid, besluiten dat iets ok is dan vinden wij dat.
Daarom heb je onafhankelijk onderwijs, vrije pers/denkers en enige mate van vrijheid van meningsuiting (zonder belediging, bedreiging of uitsluiting) nodig om zaken aan de kaak te stellen.
Iedere partij (verkiezingen komen eraan) die hier een loopje mee neemt zou je moeten wantrouwen.
Het is eerst nog vrijblijvend net als de ov chipkaart. Nu kun je niet meer zonder. Dit baant de weg naar het internet real id bewijs. En het zint me niks.
Opzicht het verkeerde voorbeeld want tegenwoordig heb je de ov kaart niet meer nodig maar je hebt wel een punt.

Ik kan mij nog heel goed de opmerking herinneren. Je bent vrij om te kiezen wat je wil maar keuzes die je maakt hebben wel consequenties.

Hiermee bouwen we toch echt de bouwstenen voor een rampzalige toekomst. Want straks is het ook heel makkelijk om je CBDC "erin te stoppen". Of wellicht je vaccinatie status. Heel handig, one app to rule them all.

En dan komt er ineens een random gebeurtenis zoals een dodelijk virus en kunnen ze de eentjes en nulletjes aan elkaar knopen en bepalen dat je enkel ergens naar binnen kan of kan betalen mits er ergens een 1 staat ipv een 0.

Uiteraard wordt het verkocht als vrijblijvend, zo was dat met het CTB ook, het zou nooit gebruikt worden om ergens wel of niet naar binnen te komen tot ze vonden dat de situatie ze geen andere keus gaf.

Straks is het geheel vrijblijvend, maar als je een uitkering wil ontvangen toch echt noodzakelijk voor aanvraag en eventueel het ontvangen ervan in digitale vorm.
Ene kant handig natuurlijk, andere kan als je telefoon leeg is heb je er alsnog niet veel aan. Wel heb ik mijn bedenkingen als door een commerciëel bedrijf wordt gedaan.., of maak ik me teveel zorgen? Privacy wise is dit toch wel een erg grote stap in de niet positieve zin denk ik? Ik moet namelijk denken aan China bijvoorbeeld met hun punten systeem en waar een digitaal alles (paspoort, etc etc) niet positief kan uitpakken.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 9 november 2023 07:07]

Nu alle telefoons dezelfde USB-C aansluiting krijgen kun je altijd je telefoon wel opladen.

Maar belangrijker is dat de regels het mogelijk maken zonder het verplicht te maken. Dus je kunt gewoon een plastic pasje met je ID/rijbewijs of paspoort bij je dragen.
Je krijgt alleen een extra optie erbij om het ook digitaal te kunnen.

Ik vind dat wel fijn om minder mee te hoeven slepen.
Dus vanwege gemak geeft jij een stuk veiligheid op?
Je identiteit is niet zomaar iets.

En na verloop van tijd verdwijnt dan de papieren optie, want vanwege klimaat, extra kosten, ze verzinnen wel wat...
Wie weet wat de toekomst brengt, maar voorlopig zie ik nog niet een wereldwijde ondersteunde oplossing, en blijft de analoge oplossing noodzakelijk.

En voor de veiligheid, er zijn ook valse id kaarten en paspoorten in omloop.

Net als dat we tegenwoordig niet meer rondlopen met een zak zilveren en gouden munten, en via papier geld naar plastic zijn gegaan, is identificeren ook onderhevig aan ontwikkeling.
Vroeger was er een papier met zegel, later papier met stempel, toen papier met foto, allerlei beveiligingen in het papier, nu met chips toegevoegd, en straks ook via je telefoon.
en straks ook via je telefoon.
Dat 'ook' zal wellicht al snel verdwijnen, dat is waar ik voor vrees.
En voor de veiligheid, er zijn ook valse id kaarten en paspoorten in omloop.
Tsja er zijn ook mensen die nooit enige vorm van identificatie bij zich hebben.
Je bedoeld dus gewoon crimineel gedrag, het bekende vanwege 'criminaliteit, terrorisme, de kinderen etc', de bekende non argumenten om er iets per se door te kunnen duwen.

Persoonlijk vind ik het geen goed idee om alles maar digitaal te maken/willen regelen.
Met in het achterhoofd de snelle ontwikkelingen op AI gebied.

Het is nu al zo dat veel fouten worden afgedaan als 'sorry was een fout van het systeem', dat merk je al bij gemeentes, zorg, energie bedrijven etc etc.
Ik vind dat velen er veel te gemakkelijk in mee gaan want het is zo handig..., en meer van dit soort argumenten.
Vraag je ouders of grootouders eens hoeveel er fout ging toen alles nog op papier gebeurde, voor de automatisering en digitalisering.

Verandering is eng, en brengt zijn eigen problemen, maar lost ook problemen op.
Als je nagaat dat diverse mensen (ook op dit forum) geen id bij zich hebben omdat ze geen pasjes bij zich hebben, dan heeft dit zeker een voordeel. Officieel ben je nog steeds wettelijk verplicht je te kunnen legitimeren.

Ik ben het helemaal mee eens dat het nog steeds ook niet-digitaal moet kunnen. Maar dat verwacht ik ook.
Dat staat in het artikel, de burger MAG het gebruiken, de overheid MOET het accepteren.
Dus zolang je de keuze hebt, is het prima, vooral omdat er ook ingebakken is, dat het zo min mogelijk informatie weergeeft.
Ze kunnen het niet verplicht maken want niet iedereen geeft een phone.
Daarvoor moet je wachten tot we allemaal ge-chipped zijn. _/-\o_
Een telefoon kun je even opladen, voor een vergeten rijbewijs of paspoort moet je naar huis.
De meeste mensen hebben een beschermhoesje voor hun smartphone, meestal met de mogelijkheid om daar nog iets extra in te bewaren, zoals een ID kaart of rijbewijs. Is het nu zo moeilijk om dat te doen? Als je zo alert bent om je smartphone mee te nemen, dan kun je toch wel ook alert genoeg zijn om je huissleutels en id kaart mee te nemen?
Ik begrijp dat betalen met je smartphone en inchecken bij het OV met je smartphone niet aan jou is besteed.
Best lastig zon paspoort in je hoesje mee te nemen.
Heb je geen Fold? :-)

Als het goede regels zijn lijkt het mij prima dat dit gereguleert wordt.
Geen idee waarom je een fold erbij haalt maar probeer eens je paspoort in zo'n hoesje te drukken en kom dan even melden hoe goed dat ging.
Was een grapje.. Ben het juist geheel met je eens ;-)
Zo moeilijk is het niet, maar makkelijk is het wel, en voor sommigen ook goedkoper.
Ik heb een ID kaart in mijn portemonnee en een Paspoort, met de digitale oplossing kan ik straks bij het verlopen van de ID kaart kiezen die te stoppen en een digitaal paspoort bij mij te hebben als ik een boodschap doe, en alleen een fysieke versie op vakantie naar landen waar nodig (buiten Europa).
Hoe minder ik moet meenemen, hoe beter. Auto- of fietssleutel en iPhone is alles wat ik nodig heb als ik de deur uitga.

Dus, mijn pinpassen en credit cards staan allemaal (als mogelijk) in Apple Pay / Wallet. Achter op mijn iPhone heb ik een pasjes houder voor een pinpas (als Apple Pay faalt, nog nooit meegemaakt), een ID kaart en mijn rijbewijs. Die laatste twee, en mijn paspoort, zo ik zo graag digitaal willen hebben. Dan hoef ik ze ook niet mee te nemen. En het liefst dat ze op de luchthavens de poortjes geschikt maken zodat ze de de digitale paspoort kunnen uitlezen. Tot slot nog geldautomaten geschikt maken voor pasloos gebruik (dat ze bijvoorbeeld een QR code genereren, die met mijn bank apps gescand kan worden). Dat zou helemaal mooi zijn.
De meeste mensen hebben een beschermhoesje voor hun smartphone, meestal met de mogelijkheid om daar nog iets extra in te bewaren, zoals een ID kaart of rijbewijs. Is het nu zo moeilijk om dat te doen? Als je zo alert bent om je smartphone mee te nemen, dan kun je toch wel ook alert genoeg zijn om je huissleutels en id kaart mee te nemen?
Ik neem het liefst zo min mogelijk mee.
Voor mij zou het een uitkomst zijn, geen pasjes meer meenemen.

Ik heb sneller door dat ik mijn smartphone niet bij me heb, dan mijn portefeuille met pasjes.
huissleutel hangt aan mijn fietssleutel, en mijn kluissleutel en badge zitten in mijn werktas.
De beschermhoesjes met pasjeshouder heb ik uit noodzaak, het liefste zou ik alleen een 'achterkantje' hebben, maar door draadloos laden kan ik daar weer geen pasjes op 'plakken'
Een telefoon kun je even opladen, voor een vergeten rijbewijs of paspoort moet je naar huis.
Met een lege batterij kun je in veel gevallen evengoed nog bij je Apple Wallet:
https://support.apple.com/nl-nl/HT212171

Ik heb het nog nooit geprobeerd overigens.

[Reactie gewijzigd door Lek op 9 november 2023 21:56]

Welke privacy? Dat is in de digitale wereld allang een gepasseerd station.

Weet je nog toen mensen zich druk maakten over Google die mac-adressen "per ongeluk" op sloeg?
Voor delen van gegevens heb je momenteel ook al Yivi. Kun je zien wat er gedeeld wordt en wie je informatie via Yivi heeft opgevraagd. Wordt alleen bijna nergens gebruikt. 😢
En met maximale controle over je eigen gegevens.

https://www.yivi.app/

Deze app verdient meer waardering EN implementatie. De gemeentes Amsterdam en Nijmegen maken er o.a. nu al wel gebruik van.
Zegt Yivi "Alleen als je toestemming geeft", maar ja geen gelijkwaardige onderhandelingspositie als je zonder delen geen toegang krijgt tot bijv social media waar al je vrienden al op zitten. De enige bescherming die Yivi gebruikers hebben is dat bijna niemand Yivi heeft.

Verder kan SIDN in de meeste gevallen meekijken met de attributen die je met Yivi deelt met bijv gemeente Amsterdam.
Ik begrijp dat Yivi (net als wc-eend) erg enthousiast is over eigen product. Maar als een website gebruik maakt van yivi-connect ( https://www.yivi.app/en/for-business/yivi-connect ) dan krijgt SIDN de attributen te zien die gebruikers met jouw website willen delen.
Precies. Bestaat al wat langer, eerder onder de naam Irma. Zie nieuws: SIDN doopt identificatie-app IRMA om tot Yivi Wel leuk om te downloaden zodat je een idee krijgt hoe zoiets werkt. Zitten veel voordelen aan, omdat je juist minder gegevens hoeft te delen. Wordt alleen nog bijna nergens praktisch toegepast.
Ik heb al een tijdje mijn inmiddels Noorse rijbewijs als app. Dat is ook geldig als legitimatie als je je onderweg moet identificeren. Dat samen met Apple Pay en de Tesla app zorgt ervoor dat ik alleen nog maar een mobieltje op zak hoef te hebben. Maar backup dingen blijven handig om mee te hebben natuurlijk.
edit: dit alleen in Noorwegen dus.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 9 november 2023 08:07]

Zeg er dan even bij dat dit voor jouw werkt als je in Noorwegen bent. Rij jij de grens over (ja, ook Noorwegen is deel van het Schengen gebied) en kom je op een gegeven moment in de problemen met de politie in pakweg Denemarken of Oostenrijk dan kun jij lang met je mobieltje zwaaien, die politie gaat daar nu toch moeilijk over doen. Voor de groep die dit interesseert is het wel fijn dat er EU regelgeving komt en Noorwegen kennende zullen ze dit ook wel gaan volgen :) .
Zo ken ik er nog 1, in Belgie is het ondertussen mogelijk om je verzekeringsbewijs van je wagen enkel nog digitaal op zak te hebben, en vele verzekeringen zijn dan ook gestopt met het uitsturen van papieren verzekeringsbewijzen. En dat is allemgaal goed en wel ... in Belgie. Ga je de grens over en wordt je tegengehouden, heb je ineens geen enkel geldig bewijs meer dat je verzekerd bent. Toen mijn verzekeringsagent hoorde dat ik met mijn splinternieuwe wagen, die ik kwam verzekeren bij haar, het volgende weekend naar Duitsland zou rijden, heeft ze mij maar snel een papieren exemplaar meegegeven om die reden.
Toen mijn verzekeringsagent hoorde dat ik met mijn splinternieuwe wagen, die ik kwam verzekeren bij haar, het volgende weekend naar Duitsland zou rijden, heeft ze mij maar snel een papieren exemplaar meegegeven om die reden.
In Nederland heb je dat met fysieke zorgpassen (bewijs van zorgverzekering, met achterop de European Health Insurance Card), die bij sommige verzekeraars niet meer standaard verstuurd worden. Het laatste dat je in het buitenland wilt als je hulp nodig hebt is gezeur of onduidelijkheden over financiering. Een fysieke, wettelijk erkende pas is een stuk beter dan iets op een smartphone dat mogelijk niet erkend wordt. Een fysieke pas kan je dan ook altijd aanvragen, en die moet de zorgverzekeraar dan ook leveren. Die passen verlopen ook nog eens na vijf jaar, dus zet een herinnering in de agenda. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 november 2023 07:47]

Sterker nog, de Belgische autokeuring vraagt nog achter het verzekeringsbewijs, digitaal vinden ze zeer lastig. Sowieso is een papieren document veel praktischer als je met meerderen met een auto rijdt.
Sterker nog, de Belgische autokeuring vraagt nog achter het verzekeringsbewijs, digitaal vinden ze zeer lastig. Sowieso is een papieren document veel praktischer als je met meerderen met een auto rijdt.
Een autokeuring hoort bij de auto, waardoor het niet praktisch is om enkel in een smartphone te bewaren. In Nederland is daar gewoon een centraal en openbaar register voor gebaseerd op het kenteken (dat in Nederland bij de auto hoort). Na een keuring krijgt degene die de auto laat keuren wel een papiertje, maar daar wordt nooit om gevraagd.

[edit]
Ah, gaat het om het verzekeringsbewijs? Die heb je uiteraard ook liever fysiek. Dat is een stuk makkelijker. De verzekering is belangrijker voor degene die in de auto rijdt, niet per se voor de eigenaar of verzekeringnemer. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 november 2023 12:40]

Vanuit praktisch oogpunt heel fijn, hoe minder pasjes en boekjes hoe beter. Hopelijk gaan ze uiteindelijk naar een systeem naar dit globaal kan worden gebruikt voor als je bijv. gaat vliegen
Je verliest wel de keuze om alleen die fysieke pasjes mee te nemen die je denkt te gebruiken. Als je niet met de bus gaat, hoef je bijvoorbeeld geen ov-chipkaart mee te nemen.

Bij die centrale wallet neem je altijd alles mee wat je er op zette, danwel er op moest zetten i.v.m. overheidsregels. Ook de dingen die je maar een keer per jaar nodig hebt om bijvoorbeeld de inkomstenbelasting in te vullen.

Ga anders een keer op vakantie naar Amerika. Dan mag je je digitale wallet "omkeren" bij de grens, graag unlocken anders mag je per kerende vlucht weer naar huis. Of het dan nog zo fijn is dat ze alles van je weten. Nu nog vrijwillig, je hoeft niet daar op vakantie.
Je hebt gelijk. Aan de andere kant, Amerika heeft die gegevens nu ook al. De laatste keer op weg naar huis kon ik daar met een gezichtsherkenning systeem boarden, dus bij de gate. En dat voor iedereen die het vliegtuig in ging. Dat is dus allemaal opgeslagen op de 1 of andere manier.
Grote verschil is meer passen meenemen heeft een fysieke implicatie in dat je uiteindelijk een grote portemonnee mee moet nemen. 10 of 80 passen in een digitale wallet maakt niet uit. Uiteraard bestaan er dan wel weer zekere security en privacy concerns wanneer alles centraal en digitaal opgeslagen is.
Vind het overigens ideaal dat ik nu via de smartwatch kan in- en uitchecken in de bus of trein. Geen gedoe meer met pasjes, opladen en ze op tijd bij de hand houden
Zolang het blijft bij KAN, en het niet MOET wordt.
Mooi, dan kan ik straks zonder portemonnee naar buiten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee