Mogelijke opvang vluchtelingen in voormalige kantoorpanden Nieuwegein

Eén van de kantoorpanden aan de Newtonbaan die geschikt zou zijn voor vluchtelingenopvang.
© Google Maps
Nieuwegein/Nieuwegein - Nieuwegein wil 112 vluchtelingen opvangen in twee voormalige kantoorpanden aan de Newtonbaan. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de panden voorgedragen en de gemeente ziet de opvang daar ook wel zitten. Maar voordat een besluit wordt genomen, vindt er eerst nog een buurtbijeenkomst plaats.
“Wij vinden het belangrijk dat er opvanglocaties in Nieuwegein komen en zien dit als een kansrijke locatie”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad. Het gaat om twee panden aan weerszijden van de Newtonbaan, op nummer 3 en 4. Voorheen maakte een verzekeringsmaatschappij gebruik van de kantoorgebouwen.
De verwachting is dat in de twee kantoren maximaal 112 vluchtelingen worden opgevangen. Het zou gaan om een periode van minimaal vijf jaar, met een mogelijke verlenging van vijf jaar extra. Als het plan doorgaat, zal de locatie vanaf de tweede helft van 2024 beschikbaar zijn voor de opvang van vluchtelingen.

Groot tekort opvangplekken

In Nederland is er een groot tekort aan opvang voor vluchtelingen. Het Rijk en de provincie doen daarom een dringend beroep op gemeenten om vluchtelingen op te vangen, schrijft de gemeente Nieuwegein. "Vluchtelingen vinden nu vaak tijdelijk onderdak in zogenaamde crisisnoodopvang. Het gevolg is dat zij regelmatig van plek naar plek moeten verhuizen. Deze situatie is onwenselijk."
Het Rijk en gemeenten spraken daarom af om extra opvangplekken voor langere termijn te creëren. Als de spreidingswet doorgaat, die gaat over de verdeling van asielzoekers, zal Nieuwegein in totaal 220 vluchtelingen voor een langere termijn opvangen, aldus de gemeente.
De buurtbijeenkomst over de mogelijke opvanglocatie aan de Newtonbaan vindt plaats op maandag 13 november om 19.30 uur en is bedoeld voor omwonenden en ondernemers in de directe omgeving.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.