NOS Nieuws

Overstromingen treffen meer dan 700.000 mensen in Somalië

Bij hevige regenval en overstromingen in Somalië zijn de afgelopen tijd veertien mensen om het leven gekomen. Duizenden anderen zitten vast in hun huis vanwege het vele water. Ook zijn meer dan honderdduizend mensen hun huis ontvlucht, meldt de VN-hulporganisatie OCHA.

Straten staan onder water en infrastructuur, zoals bruggen en wegen, zijn vernield. Hierdoor is het lastig om getroffen huishoudens te bereiken. Ook meldt de BBC dat toiletten overstromen, waardoor het risico op het verspreiden van ziekten toeneemt. De Somalische regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. Volgens OCHA zijn meer dan 700.000 mensen getroffen door het natuurgeweld.

Vanwege de vele regen door het weerfenomeen El Niño traden de rivieren Jubba en Shebelle afgelopen maand buiten hun oevers. Het regenseizoen, dat loopt van oktober tot en met december, heeft onder meer de gebieden Puntland, Hirshabelle en de regio langs de Jubba-rivier getroffen.

De huizen en tenten in het kamp staan onder water:

Vluchtelingen in Somalië: 'Wat we nog hadden is weggespoeld door de regen'

Een jaar geleden kampte Somalië nog met de ergste droogte in veertig jaar tijd. Die droogte, in combinatie met de stijgende voedselprijzen en geweld, kostte volgens de VN 43.000 mensen het leven.

Hulporganisaties hebben gewezen op de grote rol van klimaatverandering bij humanitaire noodsituaties als deze. VN-chef Guterres stelde in april dat Somalië buitenproportioneel lijdt onder de klimaatverandering, terwijl het maar relatief weinig CO2 uitstoot. "Het is gewetenloos dat Somaliërs, die bijna niets hebben gedaan om de klimaatcrisis te veroorzaken, de verschrikkelijke gevolgen ervan ondervinden", zei Guterres.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl