Veganistisch eten? Met dit weekmenu kun je dagelijks aan de slag

Veganistisch eten Veganistisch eten is lekker en gezond, maar wat kun je allemaal maken? NRC zet zeven recepten van Janneke Vreugdenhil voor heerlijke veganistische gerechten op een rij.
Foto Merlijn Doomernik, bewerking NRC
Gids

In de Slim Leven-nieuwsbrief vroegen we onlangs aan abonnees wat ze allemaal zouden willen weten over veganisme. Een lezer mailde terug dat zij behoefte heeft aan tips voor een soort basis weekmenu dat niet ingewikkeld maar wel gevarieerd is. Een goed idee – culinair journalist Janneke Vreugdenhil ging er meteen mee aan de slag. Haar zeven heerlijke gerechten vindt u hieronder.

1 Maandag Gebakken courgettes met amandelen en rozijnen

Een tip voor wie zelf een moestuin heeft: hoe kleiner de courgette, hoe smakelijker. Ze zijn ook steviger en verliezen minder vocht tijdens het bereiden. Maar niet getreurd, ook de doorsnee grote courgettes van de supermarkt of groenteboer zullen in dit gerecht lekker smaken.

Zo bak je de courgettes mooi goudbruin

2Dinsdag Groentecurry

Hou je van groenten én zijn je keukenkastjes nodig aan een opruimbeurt toe? Dan is dit recept ideaal. Met een paar verweesde groenten en een blik kokosmelk kun je snel deze puike curry in elkaar draaien.

Schroom niet om voor dit recept geheel andere groenten te gebruiken

3Woensdag Linzensalade met gepofte aubergine

Deze linzensalade met geblakerde aubergine, paprika en walnoten is een heerlijk nazomers gerecht, vindt Janneke Vreugdenhil. Bovendien kun je hier haar favoriete keukentool voor inzetten: het babaganoush-grillplaatje. Maar een oven of bbq werkt ook. Beloof alleen één ding: pel de paprika’s nooit onder stromend water!

Lees hier hoe je het gerecht bereidt

5Vrijdag Zwartebonenburgers met kimchi, komkommer en avocado

Het aanbod aan vegetarische burgers in de supermarkt wordt steeds groter en beter, maar als je ze zelf maakt, kun je er elke smaak aan geven die je maar wilt. Bovendien is het een stuk goedkoper. Voor deze hippe vegaburgers heb je weinig meer nodig dan droge peulvruchten.

Zo zorg je ervoor dat de burgers niet uit elkaar vallen

6Zaterdag Rijstsalade met komkommer, dille, walnoten en rozijnen

Het voordeel van rijstsalades is dat ze smakelijker worden wanneer je ze een paar uur laat staan. Dat maakt ze extra geschikt voor de picknick. Of voor een dagje naar het strand. Kommen, lepels, servetten, kinderen mee. Koele witte wijn, water, geld voor een ijsje toe. En gratis de zon in de zee zien zakken.

Lees hier hoe je de salade klaarmaakt

7Zondag Geroosterde spitskool met spicy pinda-sesamdressing

Dit gerecht zie je steeds vaker opduiken in restaurants en in kookboeken: een geroosterde spitskool met een pinda-, noten- of tahinsaus. Janneke Vreugdenhil bedacht haar eigen versie: geroosterde spitskool met een lichte, frisse, spicy dressing op basis van pindakaas en tahin en een strooisel van pinda’s, sesamzaad en kokos. Het is een gerecht dat op geen enkele manier probeert op vlees te lijken.

Lees hier hoe je deze nieuwe vegan klassieker laat slagen