Rabobank-onderdeel dat aan ID-wallet werkt wordt zelfstandig bedrijf

Rabobank verzelfstandigt Datakeeper, een initiatief van de bank om een identiteitswallet te ontwikkelen. Doordat het nu een los bedrijf is, moeten andere bedrijven en instellingen aan de app kunnen werken, zegt de Nederlandse bank.

Datakeeper is een app waarin gebruikers hun paspoort, financiële informatie, werkdocumenten, gezondheidsdocumenten en andere informatie kunnen bewaren, om deze met andere bedrijven te kunnen delen. Rabobank spreekt over een decentrale kluis waarmee gebruikers bijvoorbeeld online aan leeftijdsverificatie kunnen doen, of een auto kunnen huren zonder fysiek een legitimatiebewijs en rijbewijs te moeten overhandigen. Met de app kunnen gebruikers straks ook gegevens uit databases, zoals brp-gegevens uit het basisregister of arbeidshistorie bij het UWV, opvragen.

De bank startte in 2017 met Datakeeper, 'omdat wij op zoek waren naar veiligere en eenvoudigere manieren om gegevens uit te wisselen', zegt Datakeepers ceo Vincent Kolijn. Rabobanks cito Bart Leurs zegt dat 'veilige uitwisseling van persoonsgegevens' niet alleen kan worden aangepakt; de app is daarom verzelfstandigd, 'als een uitnodiging aan andere organisaties om samen aan de slag te gaan'.

Rabobank zegt dat de app op dit moment door autoverhuurders, woningcorporaties en hypotheekverstrekkers wordt gebruikt. Datakeeper is niet het enige bedrijf dat aan een identiteitswallet werkt: een Europees bankenverband nam recent iDEAL en Payconiq over om aan een eigen wallet te werken. In mei richtte de Vlaamse regering een bedrijf op, Athumi, om aan zo'n wallet te werken.

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-11-2023 • 09:39

77 Linkedin Whatsapp

Reacties (77)

77
74
31
6
0
36
Wijzig sortering
Hier word ik nerveus van. Die gretigheid om “alles” maar in één app te stoppen. Dat commerciële partijen een app maken om (ook) overheidsinformatie te benaderen.

Iedereen is nu wel doordrongen dat je voorzichtig moet zijn als iemand “even” een kopietje maakt van je ID kaart, om vervolgens totaal geen probleem te zien als het via een app gaat. Want “handig”.

Natuurlijk zijn dit soort digitale kluisjes ideaal voor de overheid, alles handig op één plek om te onderzoeken of u iets stiekems doet. De (staats) hackers warmen al hun computers op, dit is een goudmijn. Of mogen we over 10 jaar allemaal “geschokt” zijn als er een data lek was? Of een minimumloner lekker wat bijklust in het verkopen van persoonlijke gegevens?

Wat is er op tegen om een fysiek rijbewijs te laten zien als iemand een auto huurt? Een soort extra barrière, alleen opslaan wat nodig is.

De glijdende schaal. ABNAMRO gaat bijvoorbeeld de e-identifier uit faseren, beleidswijziging. Hun oplossing is “koop maar een moderne smartphone”. O ja, koop er om de zoveel jaar maar een nieuwe smartphone, want anders is het OS onveilig. Pech als je alleen via een pc of tablet wilt internetbankieren, u moet de app gebruiken om in te loggen op de website. De Bank bepaalt dat de klant een app gebruikt, of de klant (principiële) bezwaren heeft doet er niet toe. Er is geen alternatief meer dan de app. De consumentenbond pruttelt nog een beetje voor de buhne. De overheid is verbazingwekkend stil, de ACM boeit het niet. Straks dus ook bij uw bank.
Jouw bezorgdheid is ook de mijne. Een klein voorbeeld uit de praktijk.

Ik had nog een lijfrenteverzekering lopen bij Nationale Nederlanden, een potje van ongeveer een halve ton. Vorig jaar heb ik Nationale Nederlanden gevraagd om dit te gaan uitkeren. Nationale Nederlanden weigerde uitbetaling omdat ik niet beschik over een smartphone en ik mij dus niet zou kunnen identificeren. De medewerker van Nationale Nederlanden suggereerde dat ik een willekeurige persoon die wél over een smartphone beschikt zou kunnen vragen om hun identificatie-app te installeren. Die vreemdeling zou dan met de app mijn identificatiekaart moeten fotograferen. Naar mijn mening een heel slecht idee, maar Nationale Nederlanden zag er geen probleem in en hield het been stijf.

Die halve ton is gelukkig niet in rook opgegaan. Het bleek nog mogelijk om de waarde over te dragen aan ABN-AMRO, waar ik een rekening heb. Daarbij vroeg Nationale Nederlanden, wonderlijk genoeg, om geen enkele identificatie.

Het vreemde aan dit hele verhaal is, dat ik me in het verleden meermaals bij Nationale Nederlanden heb geïdentificeerd, op de ouderwetse, analoge manier. Ze maken al jarenlang, maandelijks, twee kleine pensioentjes aan me over.

Ik vermijd smartphone en tablet omdat ik mijn ziel noch aan Google (Android) noch aan Apple (iOS, iPadOS) wens te verkopen. En dan zwijg ik nog over de voorgeïnstalleerde apps die je niet écht van die apparaten kunt verwijderen en die, ook als je ze niet gebruikt, regelmatig het moederschip (Meta) pingen. Ik zou aan de slag kunnen gaan met een custom ROM, maar ook dan blijft een smartphone te groot, te kwetsbaar en te duur, met bovendien een te korte accuduur.

Ik zie dat veel mensen inmiddels volledig in hun telefoon leven. Deze mensen bepalen mede het beleid van bedrijven en onze overheid. Voor hen bestaat iets pas écht als het in een smartphone gevangen zit. Iedereen die tegen deze trend ingaat zien ze blijkbaar als een soort Don Quichot.
Naast de bankpas heb je ook de pincode nodig om bij ABN-AMRO in te loggen met de e.dentifier.

Omdat die drempel niet zo hoog is (afkijken bij de kassa in de supermarkt, een hoogbejaarde tante van mij is dit overkomen) kun je maar beter het 24-uur-slot activeren op de spaarrekening, zodat de schade beperkt blijft tot de betaalrekening.
Anoniem: 1576590
6 november 2023 11:09
Betrouwbaar met een wallet-ID authenticeren vereist dat de verifieerder zich niet, als een Attacker in the Middle, richting een andere (of de door jou bedoelde) partij, voordoet als jou (en dus identiteitsfraude pleegt).

Oftewel, vóórdat je digitaal authenticeert bij een partij (op internet), moet je zeker weten dat die partij betrouwbaar is. Dat begint met authenticatie van die partij en is vervolgens, net als IRL (offline), vooral gebaseerd op reputatie.

Hoe sterker jouw digitale authenticatie, hoe zekerder je van de betrouwbaarheid van de verifieerder je moet zijn. En dus op z'n minst dat je met de juiste partij te maken hebt, en niet met een phishingwebsite.

Authenticatie van (verifiërende) partijen op internet is echter één grote puinhoop.

Samengevat door The Register uit
onderzoek door Google gepubliceerd in 2019:
85 per cent of users saw nothing strange about a Google login page with the fake URL accounts.google.com.amp.tinyurl.com, citing things like "Google is a secure company" or that they trusted the page because its contents looked familiar.
Op de domeinnaam na (die dankzij IDN's ook identiek kan lijken) kan een nepwebsite identiek zijn aan een echte.

De EC ziet dat ook in en hoopt dat probleem op te lossen met QWAC's, maar ik moet nog zien dat dit het internet veiliger maakt (en dat overheden dat soort certificaten niet gaan inzetten voor "afluisteren").

De vraag is nu of we het internet (incl. browsers) met techniek veiliger kunnen maken plus wat burgers zouden moeten leren om sterk online the authenticeren. Als je wallet-ID's wilt gaan gebruiken lijkt mij doorbouwen op het huidige drijfzand ronduit stompzinnig.

Voor achtergrondinfo zie dit (lange) artikel over authenticatie en impersonatie.
Toch wel raar dat een bedrijf zoiets optuigd en niet onze overheid die enerzijds al veel van onze data versplinterd heeft en anderzijds daar ook (voor mij althans) de meeste vraag naar heeft. Ik zou er niet aan moeten denken dat een commercieel al mijn gegevens krijgt en plechtig beloofd deze goed te beschermen cq niet te misbruiken.
Er is ook al een niet-commerciële tegenhanger van de Privacy by Design foundation: IRMA (of sinds april officieel Yivi) https://www.yivi.app
Tja, Mijn eerste reactie was ook: Die is er toch al! Zonde van de tijd en energie. Yivi biedt volgens mij goede mogelijkheden en kansen.
hoezo raar? Als een bedrijf een idee heeft en dit verder gaat uit werken, waarom zou een overheid dit dan nog doen? Ze zijn er alleen voor de wet en regelgeving, en het uitvoeren daarvan.
Omdat een overheid nooit in buitenlandse handen kan komen. Stel dat Datakeeper over 2 jaar wordt verkocht aan een Chinese partij, dan beschikt die partij ineens over privacygevoelige informatie van een goed percentage Nederlanders.

Los daarvan lijkt het beheren van persoonsgegevens mij een overheidstaak. Op die manier voorkom je ook versplintering.

edit: excessen zoals gevolgen van oorlogen, zoals inlijving of het vormen van een “puppet state” sluiten weliswaar niet uit dat onze overheid in buitenlandse handen valt, maar dat is een heel ander verhaal dan een zakelijke overname en volgens mij hebben we dan ook wel heel andere dingen om ons zorgen over te maken.

[Reactie gewijzigd door biteMark op 6 november 2023 16:32]

Omdat een overheid nooit in buitenlandse handen kan komen.
Wikipedia heeft anders een flinke waslijst op de pagina over puppet-regimes. De enige kanttekening die je daarbij kunt maken is dat alle genoemde voorbeelden in het verleden liggen. Maar ik heb zomaar het idee dat als we 30 jaar verder zijn dat lijstje onverhoopt toch verder is gegroeid.

Daarbij hoef je natuurlijk niet een complete overheid te vervangen. Een paar personen op strategische plaatsen, een nieuwe EU-wet, of een ander nieuw internationaal verdrag en de gegevens worden opeens met anderen gedeeld.
Omdat een overheid nooit in buitenlandse handen kan komen.
Dus de overheid van Hongkong is nooit in Britse handen geweest? En de Nederlandse overheid is nooit in Spaanse handen geweest? En de Tsjechische overheid nooit in handen van Oostenrijk-Hongarije?

Oftewel: de kans is wel kleiner, maar het komt wel degelijk voor dat een overheid opgaat in een ander land met wellicht andere motieven (bij Nederland en Tsjechië is dat meegevallen, maar China heeft hele andere motieven met Hongkong dan het VK).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 6 november 2023 12:39]

Als de nationaliteit voor miljoenen mensen gevraagd of ongevraagd dreigt te veranderen dan zijn er waarschijnlijk wel grotere problemen voor de betrokken personen. Onder gewone omstandigheden is de commerciele verkoop en waarde dus vele malen realistischer. Dit nieuws toont dat de commerciële motivaties om dit (en dus andermans persoonlijke gegevens) als product te gebruiken vele malen groter is dan een betrouwbare dienst voor de personen die het betreft leveren.

Het als vrije keuze zien dat je vertrouwen in een commerciële partij met commerciele (winst)belangen heeft is natuurlijk prima. Maar dan mag op zijn minst verwacht worden dat iedereen de keuze heeft om het via een overheidsdienst te laten verlopen. Juist omdat betrouwbaarheid niet vooral om financieel belang gaat.
Het tempo van dat soort (on)vrijwillige overnames ligt wel aanmerkelijk lager. En laten we wel wezen, op het moment dat het hele land 'over' is op het nieuwe regime, zit je allemaal in hetzelfde schuitje.

Een commerciële overname is veel gemakkelijker geregeld, en kan ook op een indirecte manier plaatsvinden.
Daarom zei ik ook dat de kans kleiner was. Maar de persoon boven mij had het over dat het NOOIT kon en dát is waar ik op reageerde.
Omdat een overheid nooit in buitenlandse handen kan komen.
Heb je wel eens opgelet tijdens geschiedenis?
Of het nieuws? we moeten juist actief, en preventief hard aan de bak om te voorkomen dat een overheid in buitenlandse handen valt. Er zijn nu een aantal oorlogen gaande hier over.
Tevens zijn we constant bezig om te zorgen dat we (zoveel mogelijk) Nederlands blijven ipv een provincie van europa, of veredeld aanhangsel van VS, Rusland, Iran, China, Turkije, VAE.
Los daarvan lijkt het beheren van persoonsgegevens mij een overheidstaak. Op die manier voorkom je ook versplintering.
Voorkomen is te laat. Al een paar eeuwen is het beheer van persoonsgegevens versplinterd, iedereen die je naam heeft, je username, je bsn, je kenteken, je foto, beheert die persoons gegevens van je.

Als je het hebt over waar het beheer in de ideal situatie hoort? Bij de persoon zelf.
en bedrijven, overheden, what ever moet dit faciliteren, praktisch, juridisch, moreel.
De overheid biedt ook diensten aan diens burgers, en juist dit is een functionaliteit waar je liever geen commerciële belangen aan koppelt.
Ik denk dat een bedrijf beter in staat dit goed en efficiënt te doen, dan dat de overheid dit gaat doen.
Dat zou je denken, verleden toont aan dat het niet altijd het geval is;
- post
- telefonie netwerk
- iets met treintjes
- Schiphol?

Etc etc; daar blijft winst belangrijker dan de dienstverlening.

https://www.eerstekamer.n...elfst/f=/vj45irsx1dua.pdf

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 6 november 2023 11:23]

Dat waren geen bedrijven, maar verzelfstandigde overheidsdiensten. Verzelfstandiging is het slechte van de markt gecombineerd met het slechte van overheidsmonopolies.
Geen enkele van die drie weten we of het beter zou zijn gegaan als het volledig van de overheid was.

Echter wat we wel weten is dit
nieuws: 'Een derde van grote ict-projecten overheid faalt zodat systeem wordt...
Ik krijg altijd de kriebels als dit soort zaken door een bedrijf worden gedaan. Een (not for profit) organisatie, stichting of overheidstak klinkt al beter en veel betrouwbaarder. Maar dan nog schetst het niet het volledige beeld van wat wij willen van beheerders van zo'n id-wallet. Wat wij willen zijn een groep kundige mensen los van overheden en interesses van bedrijven, die zelfs tegen de AIVD zegt: je stapt maar naar de rechter. Een soort organisatie die net als de meeste centrale banken autonomie hebben. Wat wij willen is dat de id-wallet gemaakt en beheert gaat worden door een niet-gouvernementele organisatie (ngo).
Een niet-gouvernementele organisatie (ngo), ook wel non-gouvernementele organisatie genoemd, is een organisatie die onafhankelijk is van de overheid en zich op een of andere manier richt op een verondersteld maatschappelijk belang.
Het kan wel als bedrijf (kijk bijvoorbeeld naar Proton AG), maar eigenlijk liever niet.
Zijn wel meer dingen uit de Rabobank voort gekomen. Zo hadden ze ooit een eigen mobiele provider (Rabo Mobiel) en internetprovider (Trefpunt).

Wat je ziet is dat er vaak binnen grote organisaties projecten zijn om een bepaalde technologie te verkennen, of zoals hier, te promoten en als er dan enige tractie is en de markt zich ontwikkeld, dat ze dat bedrijfje dan verzelfstandigen of verkopen, of anderszins als 'spin-off' lanceren, omdat ze nou eenmaal als organisatie een andere `core business` hebben.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 6 november 2023 12:37]

Sterker nog: om als bedrijf iets bij de Belastingdienst te doen, moet je authenticeren - met een (betaalde, commerciële) app. Een voorbeeldje van hoe goed die het doen, vind je hier.
Om door te gaan op dit voorbeeld (We-ID): dit is een Noors bedrijf. Je moet je dus bij een niet-EU commercieel bedrijf inloggen om je Nederlandse belasting aan te geven. Dat geldt voor meer ID apps.
Ik zou denken: als je het al niet zelf doet (als fiscus) dan bijvoorbeeld de KvK. Maar dit...
Ik ben het met andere reageerders hier eens: authenticeren is een zooitje op internet, de overheid werkt er aan mee (door authenticatie verplicht te stellen bij slecht gewaardeerde bedrijven met schimmige handelspraktijken, bekijk de opzegvoorwaarden maar eens). Een volgende commerciële organisatie lost dit niet op.
Dit is de opmaat naar een digital ID, waar sommige mensen zich zorgen over maken.
Helemaal mee eens, als privacy purist moet ik toegeven dat het hele concept van een niet langer anoniem internet klinkt als een opstap voor een centraal beheer voor digitale informatie in handen van de overheid. maar dat het initiatief niet vanuit de overheid komt is een interessante factor denk ik.

Als er 3 organisatievormen zijn die ik geen controle wil geven over mijn toegang tot informatie en mijn persoonsgegevens zijn het banken, verzekeraars en de overheid haha.
het hele concept van een niet langer anoniem internet k
Maar wat is anoniem?

Ten tijde van de coronacheck stond er bij de deur vaak iemand met een scanner. Met die persoon deelde je niet meer informatie dan nodig was: je had een vinkje, of je nu getest was of niet. Als ik naar de slijterij ga, dan maakt het niet uit hoe ik heet, waar ik geboren ben en of ik 19 of 99 jaar oud ben, het enige dat ze hoeven te weten is dat ik 18 jaar of ouder ben. Digitaal is het heel eenvoudig om niet-meer-informatie-dan-nodig te delen, maar analoog is dat knap lastig. Ik denk dat je juist vele anoniemer kunt zijn met een goede id wallet.
Met meta-data in grote aantallen kun je verrassend veel dingen afleiden tot behoorlijk nauwkeurige proporties.

Je kunt bijvoorbeeld over een hele populatie volgen welke QR code wanneer waar is geweest. QR codes die vaker op hetzelfde moment bij elkaar terugkomen kun je clusteren in groepen, en dat in de tijd plotten.

Combineer die gegevens met de connectiedata van de GSM masten, vul het aan met facebook posts met foto's voorzien van embedded GPS data, en je hebt al snel best een mooi profiel.

Correct, de slijterij zelf kan dit niet voor elkaar krijgen, maar diverse gegevensverwerkende instanties kunnen dat wel degelijk. En de eigenaar van die QR code heeft helemaal niks in de gaten, noch in de hand wat er met de data gebeurt.

Dit allemaal gaat je niet lukken met een analoog briefje met een stempeltje.
Nee, want elke digitale raadpleging kan eenvoudig worden geregistreerd.
Als ik mijn rijbewijs of paspoort laat zien zeg ik altijd; GEEN KOPIE MAKEN

Ik moet bekennen dat de laatste keer bij een bank 20+ jaar geleden was gok ik.
Maar ik zei het er altijd bij. (Ik weet niet of het nu nog zo is. Maar inzien != kopieren.)
Volgens mij zijn er maar weinig instanties die een kopie mogen maken. Dat zijn : Alleen organisaties die dat wettelijk verplicht zijn mogen dat, zoals banken, verzekeraars of overheidsinstanties.. Dus voor de rest mag niemand dat. Overigens weten ze dat ook eigenlijk overal wel. Laatste keer dat men bij mij bij een hotel een kopie van het paspoort wilde maken is zeker 10+ jaar geleden. Overigens mag je werkgever er volgens mij ook om vragen.

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 6 november 2023 14:58]

Als ik mijn rijbewijs of paspoort laat zien zeg ik altijd; GEEN KOPIE MAKEN
Maar zeg je ook: "NIET NAAR MIJN GESLACHT KIJKEN! NIET MIJN BSN ONTHOUDEN"? Of weet je dat dat averechts werkt?
Ik ben exhibitionist dus nee dat zeg ik echt nooit.
Ik hoop dat in jouw paspoort je geslacht vermeld staat, niet je geslachtsdeel.
Geslacht heeft ook andere betekenissen, zoals ‘geslachtsdeel’, ‘familielijn’, ‘stam’, ‘biologische ordening van dieren en planten’, ‘generatie’ en ‘taalkundig woordgeslacht’.
Analoog kun je zelf zien en controleren wat er gebeurt. Sommigen gebruiken daar speciale ID kaart hoesjes voor die onnodige gegevens afschermen. Digitaal moet je er maar vanuit gaan dat er inderdaad alleen gescand wordt wat ze zeggen dat ze scannen. Daar heb je als gebruiker veel minder controle op. Weet je nog waarom we over twee weken nog steeds met een rood potlood en een halve rol behangpapier in het stemhokje gaan staan? Niet alles dat digitaal kan is ook direct beter he.
Mwah, er zijn onderhand best manieren om digitaal te stemmen maar om de een of andere manier denken we in Nederland dat we daar niet meer aan moeten beginnen ofzo.
Digitaal moet je er maar vanuit gaan dat er inderdaad alleen gescand wordt wat ze zeggen dat ze scannen.
Nee, je moet ervoor zorgen dat die dat niet bij ongeoorloofde terecht komt. De app kan open source zijn en slechts een gesigneerde leeftijd produceren, die jij copy-paste naar de bestemming. Dan is prima te controleren dat de slijterij nooit jouw naam te zien krijgt.
Als er 3 organisatievormen zijn die ik geen controle wil geven over mijn toegang tot informatie en mijn persoonsgegevens zijn het banken, verzekeraars en de overheid haha.
Maar nu krijg je dus een private partij (zonder duidelijk verdienmodel) die beslist wie toegang krijgt tot al mijn privégegevens?

Weet niet of ik hier zo'n fan van ben.
Begrijpelijk, het liefste heeft niemand die het niet absoluut nodig heeft toegang tot onze gegevens, maar we maken hier ook een trade-off voor gebruiksvriendelijkheid. Niet iedereen is een tweaker en velen zullen erg blij zijn met de gebruiksvriendelijkheid. Ik hoop dat de partij die dit gaat beheren een hoge mate aan transparantie zal geven in hoe zij omgaan en werken met persoonsgegevens.
Ik ben het met je eens, maar ik hoop dat dit vooral een alternatief wordt voor een kopie van je paspoort mailen. En niet voor een geverifieerd Facebook account.

Het eerste geval is wenselijk, het tweede zorgt ervoor dat ik een service die dat vereist gelijk niet meer gebruik.

Edit: iDin is dit trouwens al een beetje.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 6 november 2023 11:24]

Sowieso is het vrij bijzonder dat je met een paar klikken zo'n account opent bij FB maar dat ze pas om een identiteitskaart beginnen te vragen als er iets mee scheelt. Is er geen wetgeving die oneigenlijk gebruik van overheidsbewijzen beschermt?
Er liggen wel degelijk beperkingen op, zie https://www.rijksoverheid...-te-geven-aan-een-bedrijf

Maar, Facebook mag ook de houding aannemen dat ze geen dienst aan jou willen verlenen zonder jouw identiteit vastgesteld te hebben. Ze zijn geen overheid, dus ze mogen om willekeurige redenen (binnen redelijke grenzen) mensen uitsluiten van hun dienstverlening.
Er liggen wel degelijk beperkingen op, zie https://www.rijksoverheid...-te-geven-aan-een-bedrijf

Maar, Facebook mag ook de houding aannemen dat ze geen dienst aan jou willen verlenen zonder jouw identiteit vastgesteld te hebben. Ze zijn geen overheid, dus ze mogen om willekeurige redenen (binnen redelijke grenzen) mensen uitsluiten van hun dienstverlening.
Tegelijkertijd mogen ze jou niet verplichten om je te authenticeren mbv een kopie van het nationale identiteitsbewijs. Er zal altijd een andere mogelijkheid moeten zijn. En anders kunnen ze de hele dienst gewoon niet aanbieden in het land in kwestie; dat is natuurlijk ook een 'oplossing.'
Bij dit soort initiatieven denk ik altijd: dat ga ik dus mooi niet doen! Altijd maar dat theoretische voorbeeld dat ik zo handig een auto kan huren dan... Ik heb echt nog nooit een probleem gehad met het huren van een auto, en de plekken waar ik een auto heb gehuurd zullen waarschijnlijk niet snel dergelijke hippe apps gaan gebruiken. Kortom niets aan de hand dus, zou je zeggen.

Toch ben ik geen fan van dit soort initiatieven omdat ik bang ben dat het voor mijn wederpartijen TE aantrekkelijk gaat worden om het onnodig te gaan gebruiken/verplicht te stellen. Denk aan: een huisje reserveren op een vakantiepark, een internetabonnement vast en mobiel, de supermarkt indien er iets alcoholisch bij zit, OV-kaartjes, online accounts zoals Netflix/YouTube/nu.nl, toegangskaartjes voor festival/voetbalwedstrijd/concert, parkeerapps etc. etc.

Als zo'n ID Wallet eenmaal bestaat kan het snel gaan. Denk nog maar eens terug aan toen je middels een QR code stond aan te tonen dat je mRNA in je bloedbaan had (of getest was) alvorens buiten de deur te eten, voor zover de toko überhaupt open was. (Als je hier ook met een awkward gevoel aan terugdenkt gaat een minnetje geven btw niet helpen)

Ik zie dus al aankomen dat mensen zoals ik, die gewoon blij zijn met DigID, na de introductie van zo'n wallet te pas en te onpas geconfronteerd zullen worden met het niet meedoen aan dat project, uitsluitend op plaatsen waar identificeren tot op heden toch al nooit een probleem was.

Wat mij betreft werkt DigID dan ook uitstekend. Ook voor derden partijen werkt dit als een goed identificatiemiddel, denk hierbij aan een pensioenfonds en een zorgverzekeraar. Dit zijn private partijen die tegen betaling gebruik maken van DigID. Dus mocht er al behoefte zijn aan een identificatie wallet, dan liever DigID dan een clubje bankiers, en laat bijvoorbeeld de Autoriteit Persoonsgegeven altijd vooraf toetsen of de derde partij die het wil gaan gebruiken dat wel echt doelmatig doet en veilig. Daarmee voorkom je dat jezelf voor iedere scheet identificeren het nieuwe normaal zal worden.
Maar de grap is natuurlijk dat de overheid al toegang tot je persoonsgegevens heeft natuurlijk. Zij geven je ID kaart, rijbewijs en paspoort uit. Dus waarom dit nu ineens een issue zou moeten zijn als het digitaal is ontgaat mij dan even.
Omdat ze naar keuze zouden kunnen bepalen of jij je ergens wel of niet voor kan authentiseren bijvoorbeeld. Als die data perse via wallet-id bij een derde partij kan komen. Het is niet zozeer het hebben van je persoonsgegevens, het is het hebben van controle over het gebruik ervan als dit een standaard zou worden.

Maar dit is dan ook wel een extreem tinfoil-hat argument.
Oke en waarom zou dat afwijken van een 'analoge' versie van je paspoort? Als ik ergens een hotel boek en ik daar dus digitaal (of analoog) mijn paspoortgegeven zou moeten verstrekken. Wat zou hier dan het verschil maken?

Als mijn digitale paspoort niet werkt, dan gaat je analoge ook niet meer werken hoor :+ En je hebt idd gelijk dat het een tinfoil-hat argument is, maar laten we die nu gewoon achterwege laten.

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 6 november 2023 17:07]

Misschien moeten ze het dan “DigiD” noemen? Snap eerlijk gezegd niet waarom DigiD zo beperkt is. Het heeft zoveel voordelen als dat fatsoenlijk ingericht zou zijn.
Nooit meer afhankelijk van een email adres van een partij waarvan je bij voorbaat weet dat ze je privacy schenden op alle mogelijke manieren.
Anoniem: 1576590
@SillieWous6 november 2023 12:30
SillieWous schreef:
Misschien moeten ze het dan “DigiD” noemen? Snap eerlijk gezegd niet waarom DigiD zo beperkt is.
DigiD voorkómt veel identiteitsfraude doordat de site waar je op inlogt aan diverse beveiligingseisen moet voldoen, die (als het goed is) worden gecontroleerd door Logius (de ICT-club achter DigiD).

Het idee van een Wallet-ID is dat je op elke willekeurige website sterk zou kunnen authenticeren. Maar daar is het huidige internet veel te onveilig voor; veel te veel burgers kunnen nepsites niet van echte onderscheiden (toelichting).

SillieWous schreef:
Nooit meer afhankelijk van een email adres van een partij waarvan je bij voorbaat weet dat ze je privacy schenden op alle mogelijke manieren.
Je kunt dat risico beperken door meerdere e-mailadressen te gebruiken (daar moet je dan wel een sluitende administratie over bijhouden, bijv. in een wachtwoordmanager).

Bovendien kun je pseudonieme e-mailadressen gebruiken waar jouw naam niet (eenvoudig) uit af te leiden valt. Als je zo'n account-registratie-e-mailadres niet voor "gewone" e-mails gebruikt, maak je het veel aanvallers (o.a. phishers) ook lastiger.

Overigens raad ik het gebruik van wegwerpadressen af; elk e-mailaccount dat in handen van een ander kan vallen betekent een risico op identiteitsfraude.
Ik volg niet helemaal welk punt je probeert te maken. Wat ik iig bedoel te zeggen is dat er veel meer potentie in DigiD zit dan er uit gehaald wordt.

Nu moet je bijv. bij elke webwinkel je gegevens achterlaten. Terwijl dit totaal onnodig is. De bezorgdienst moet die gegevens hebben, maar de webwinkel heeft daar niks mee te maken.

Wat mij betreft log je dan via DigiD in, de webwinkel hoeft maar zeer beperkte info te hebben (in principe alleen dat je een persoon bent) dus hoeft minder strengen beveiliging te hebben. De bezorger krijgt de relevante info voor hen (met strengere eisen).

Voor financiële gegevens vinden we dit al te normaal. De webwinkel weet hoogstens bij welke bank je zit. Maar persoonsgegevens boeit niemand iets.
In België bestaat iets soortgelijks al jaren en is vanuit de overheid geregeld.
Ik snap niet waarom de Nederlandse overheid dit initiatief niet (over)neemt in plaats van dit aan derde partijen over te laten.
Ik mag dan niet heel veel vertrouwen in onze overheid hebben, ik vertrouw die toch altijd nog meer dan commerciële partijen met een winst oogmerk.
Ik denk dat deze houding ten aanzien van privacygevoelige gegevens een tikje naïef is. Het grote probleem is dat je nu nog niet kunt weten wat over een tijdje "fout" is. Daar zijn legio voorbeelden van, met het vastleggen van je geloofsovertuiging in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog als bekendste voorbeeld.

Zo kunnen over een paar jaar je PIN-betalingen bij McDonalds worden gebruikt als argument om je ziektekostenpremie te verhogen, net zoals nu al weinig mensen meer blij zijn met online foto's van hun vroegere rookgedrag als ze een hypotheek willen afsluiten.

Meer lezenswaardige voorbeelden: https://decorrespondent.n...44-0265-19f9-e2c32ed74d72
...net zoals nu al weinig mensen meer blij zijn met online foto's van hun vroegere rookgedrag als ze een hypotheek willen afsluiten.
Je doet alsof dat nu al een feit is, dat is allemaal pure speculatie uit het artikel waar je naar linkt.

Als mensen zo happig zijn op privacy, wellicht dat ze eerst eens goed moeten nadenken over welke foto's ze online zetten? En wat ze online vertellen.

Laat ik een simpel voorbeeld nemen, door een opmerking in een post, kan iemand je van 18 miljoen Nederlanders absoluut pinpointen naar 8.650 Nederlanders, dat kan naar minder naar 3000 Nederlanders met wat aannames...

Men wil aan de ene kant dat de staat absolute veiligheid/privacy garandeert, men vergeet dat daar gewoon normale mensen werken en dat ze zelf al van alles op straat/internet gooien door hun eigen gedrag. Daarmee zijn wat men zegt en wat men doet twee tegenpolen en dat vind ik weer vreselijk hypocriet! Ik ben absoluut voor strenge regels rond gebruik van dergelijke zaken om misbruik te voorkomen, waardoor ik niet verwacht dat verzekeringsmaatschappijen ooit in Nederland toestemming zullen hebben om het internet af te crawlen naar (historische) informatie over hun klanten en op die basis wel/niet te verzekeren, uit te betalen of daar de hoogte van je verzekering te bepalen...

Dat bepaalde politici dat wel zien zitten, sure, die zijn er absoluut. Maar omdat bepaalde politici iets wel zien zitten, betekend nog niet dat dit realiteit wordt. Misschien dat men ook wat voorzichtiger moet gaan stemmen...
Als mensen zo happig zijn op privacy, wellicht dat ze eerst eens goed moeten nadenken over welke foto's ze online zetten? En wat ze online vertellen.
Nog zo'n dooddoener: dat sommige mensen echt alles online gooien wil niet zeggen dat er mensen zijn die wel om privacy geven.

Zolang ik niet weet wat de ideeen zijn van een identity-wallet zal ik het niet gebruiken. Mijn zorg is dat je die optie op termijn niet meer hebt.

Over het stemgedrag: als je kijkt wat een aantal partijen op dit moment al van plan zijn weet ik niet meer hoe je dat zou moeten doen. Op basis daarvan kun je misschien helemaal beter uitgaan van het ergste ;).
Als je de keuze zou hebben, ben ik het helemaal met je eens. Het lastige is alleen dat je die keuze vaak niet krijgt. Weer een voorbeeld: met de beste bedoelingen is PSD-2 in het leven geroepen. De oorspronkelijke richtlijn maakte SEPA-betalingen in de hele EU mogelijk, de aanvulling verplicht banken ondermeer om derden op een uniforme manier toegang te geven tot betaalgegevens. Ideaal voor een kasboekje of boekhoudsoftware.

Ik denk dat je geen helderziende hoeft te zijn om te zien aankomen dat je binnenkort voor het aangaan van een lening of hypotheek korting krijgt als je bewijst dat je gezond leeft, door toegang tot die gegevens te verlenen. En ik denk dat het heel goed zou zijn als meer mensen zich daar zorgen over zouden maken, zodat de wetgever dat soort zaken bij voorbaat zou verbieden.

Het is namelijk net als met "veiligheid": je kunt risico's nooit 100% uitsluiten, en voor een klein beetje veiligheidsgevoel moet je enorm veel privacy opgeven.
Tja, ik denk dat een kritische blik op hoe men omgaat met persoonlijke data en de algehele toekomst van de systemen die mensen gebruiken, en hoe privacy daarin wordt gewaarborgd geen ongezonde instelling is. Dit onderwerp is gevoelig voor complottheorieën en daar ben ik persoonlijk ook vatbaar voor, maar een kritische blik werpen in de richting van organisaties die een grote mate van controle hebben over onze levens lijkt mij op zijn plaats.
Al is het wel belangrijk om onszelf een spiegel voor te houden om paranoia te voorkomen.
Dit onderwerp is gevoelig voor complottheorieën en daar ben ik persoonlijk ook vatbaar voor, maar een kritische blik werpen in de richting van organisaties die een grote mate van controle hebben over onze levens lijkt mij op zijn plaats.
Exact dit, veel te gevoelig voor complottheorieën! Dat neemt natuurlijk niet weg dat er kritisch naar gekeken moet worden, maar niet alleen met een privacy first fanatisme. De realiteit veranderd constant, de tijd dat je zonder (veel) controle een vliegtuig in kan is ook al twee decennia van de baan. En dat je in zo een pijpje moet blazen als je auto rijd, is ook alweer bijna 50 jaar een ding in Nederland... Een radiografische helicopter vliegen (aka. een drone) heb je tegenwoordig een vergunning nodig (afhankelijk van wat/waar/hoe)...

Dat dingen veranderen betekend niet direct dat het slecht is (of beter), maar vaak zijn oude situaties niet langer houdbaar omdat mensen zich niet fatsoenlijk kunnen gedragen en als dat massa's mensen worden, dan hebben we groot maatschappelijk probleem.
Sommige mensen maken zich zorgen om 2G/3G/4G/5G straling...

Dat (sommige) mensen zich ergens zorgen over maken betekend nog niet dat we daar (veel) aandacht aan moeten besteden of überhaupt moeten accepteren.
Beetje een dooddoener, je kan zo elk onderwerp van de hand doen met een ridicule vergelijking.

Of het legitiem is in dit geval of niet, zijn er wel velen stromingen die maar al te graag een centrale database hebben waar van alles (vergaand) geregistreerd kan worden en derhalve ook misbruikt kan worden. Bijvoorbeeld al je financiele data in zien en laten taksen op co2, gezondheids aspecten, locatie bepaling etc.
...Bijvoorbeeld al je financiele data in zien en...
Financiële data? Je bedoelt bij de bank, de PIN exploitant, de creditcardmaatschappij, het BKR, de belastingdienst, etc.?
Financiële data? Je bedoelt bij de bank, de PIN exploitant, de creditcardmaatschappij, het BKR, de belastingdienst, etc.?
De banken (e.d.) delen niet al je gegevens richting een centraal / persoonlijk-id / of de overheid. Ik denk dat je het hele argument mist, het gaat er om dat een persoonlijk digitaal id al je persoonsgegevens gaat bevatten inclusief al je financieren. Dat kan je 'slim' inzetten voor velen doeleinden en is het einde van privacy.

In Europa, binnen Nederland, binnen financiële instituties zijn ze al lang bezig met vergelijkbare projecten op te zetten en de Rabobank zelf is ook groot voorstander hier van en noemen het nu 'vrijwillig om je te helpen om beter inzicht te geven in je persoonlijke impact', de meeste banken doen dit al overigens, op marktplaats zie je ook al de co2 impact van je aankoop etc.

Het is dus geheel niet vreemd dat mensen zicht zorgen maken over de velen projecten die agenderen voor persoonlijke id wallets of centrale registratie van alles, het is gewoon een opstapje naar digitale controle / een social credit system.

En het staat overigens letterlijk in het artikel dat het meer dan enkel wat financiële data betreft;
hun paspoort, financiële informatie, werkdocumenten, gezondheidsdocumenten en andere informatie kunnen bewaren, om deze met andere bedrijven te kunnen delen

[Reactie gewijzigd door Craftypiston op 6 november 2023 10:30]

De zorgen van een ander niet begrijpen en het dus maar ridiculiseren. Typisch voor deze 'community' hier tegenwoordig.

Prima als je zit te wachten op zo'n digital id. Ik, en velen met mij, zal er niet aan meewerken.
Ik herken het gebrek aan begrip inderdaad.

Mensen die het prima vinden dat een ander [iets neemt wat zij zelf niet willen] krijgt van die ander vaak alleen onbegrip terug. Of een klassiek vals dilemma, zoals 'ja, maar dan is het je eigen keuze'. Daarmee wordt namelijk gesuggereerd dat het OF WEL dienst Q afnemen is met ID wallet, OF NIET dienst Q afnemen indien je geen ID wallet wil. Terwijl de daadwerkelijke keuze natuurlijk is: ik blijf me op de oude manier identificeren of met een hele hippe ID wallet.
Precies. Mijn keuze om niet mee te gaan in de steeds verder gaande digitalisering is echt niet minder valide dan de keuze van anderen om daar wel in mee te gaan.

Daar geen begrip voor hebben, kan. Hoef ik niets mee te doen. Maar het blijft vrijwel nooit meer bij enkel 'het niet begrijpen', het moet meteen weer naar beneden worden getrapt. Meteen diegene wegzetten als 'wappie', 'fossiel', of wensen dat die persoon meteen compleet wordt buitengesloten of maar op een hutje op de hei moet gaan wonen.

Welkom op tweakers 2023. Het is hier tegenwoordig niet veel beter dan op nu.nl.
Ik vind het te gemakkelijk om mensen met kritische vragen af te serveren richting het kamp van de wappies en de complotdenkers.

Er is weinig mis met mensen die af en toe de vraag durven te stellen waarom we doen wat we doen. Dat heeft niets te maken met marsmannetjes of geaardheid.

Dat gedoe is sinds corona wel erg naar boven gekomen als manier om mensen de mond te snoeren en ik kan me daar best boos over maken.
Een optimist is eigenlijk een slecht geïnformeerde pessimist.
Heel fijn, wantrouwen en complottheorieën daargelaten is dit een positieve stap, het authenticatiessysteem van banken gebruiken van andere diensten klinkt als een efficiënt plan.
Ik ben wel benieuwd hoeveel informatie de banken verzamelen over waar jij inlogt met ID-Wallet, bij voorkeur geen maar hier moet ergens een winstmodel zitten, betallen partijen om gebruik te maken van deze inlogmethode?
Voor mij is zoiets onverteerbaar zolang er geen gegarandeerde wetgeving komt met hoge straffen die door een rechter niet kunnen worden bijgesteld naar een taakstrafje als een persoon, bedrijf of land deze informatie probeert te hacken. En dan bedoel ik dus ook inlichtingendiensten van eigen bodem als buitenlandse (on)vriendelijke landen met hun smerige politieke dwangmaatregelen.
En weer verkopen aan EPI zeker :O
Voor wie iets meer over de Datakeeper wilt weten (wat je al snel hebt na het lezen van het artikel), hier wat links:
https://www.datakeeper.nl/
https://play.google.com/s....rabobank.ida&hl=nl&gl=NL
https://apps.apple.com/nl/app/datakeeper/id1546059184
Interview met de tech lead van Datakeeper:
https://www.bnr.nl/podcas...-is-een-miljardenbusiness
vermoedelijk doen ze dat om verantwoordelijkheid af te schuiven
rabobank wil geen claims gaan afhandelen en/of betalen
en ook niet gelinkt worden met de -verregaande- keuzes aangaande persoonsgegevens die ze gaan opgelegd krijgen van overheden
They should just contact Ukrainian government and ask for the right of Diia concept reusing in the Netherlands. It is a great application, that allows to almost completely stop using of all that paper and plastic, and significantly improve/digitalize government services.
Maybe just keep Diia overthere, and the 42 fighterjets here. That's most safe for everyone.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee