Yorick 'woont alternatief' en voelt zich opgejaagd: "Niet alle zwervers zijn tuig"

Yorick wil niet in een huis wonen, maar op een boot mag niet van de gemeente © Simone Scheffer, Omrop Fryslan

Er is grote woningnood in Nederland. Dat is geen nieuws. Maar er zijn ook steeds vaker mensen die zogenoemd alternatief wonen. In een caravan, tent of op een bootje. Vaak is dat illegaal.

Geregeld gebeurt dat uit nood, maar er zijn ook mensen die niet in een huis willen wonen. Ze kiezen er zelf voor om op deze manier te wonen. Eén van die mensen is Yorick Zwiers. Voor hem is eigenlijk geen ruimte in ons systeem.

Yorick is 30 jaar en woont momenteel ergens in Leeuwarden op een ponton, dat hij zelf heeft opgebouwd omdat het kajuitbootje is afgepakt door de gemeente.

Zo woont Yorick: Op een ponton, want zijn boot is afgepakt

Al sinds hij 22 jaar is woont Yorick niet conventioneel, of zoals hij het zelf zegt: alternatief. We treffen hem aan de rand van de stad Leeuwarden. Aan de kade van een industrieterrein. Er liggen nog een paar bootjes. Op één van die andere bootjes woont ook Ale.

Hij is uit zijn huis gezet en heeft geen plek meer. Ale woont er dus gedwongen. Hij schildert en tekent dat het een lieve lust is en wil ook duidelijk maken dat er mensen zijn waar geen andere plek voor is.

Bewuste keuze

Hij leefde eerder drie maanden in de Prinsentuin, maar heeft nu onderdak in zijn bootje genaamd Geluk. Volgens hem is het puur toeval dat hij hier woont.

De tijdelijke tent van Yorick © Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Voor Yorick is dat anders. Het is voor hem een bewuste keuze. "Ik voel me beter op mijn bootje. Als ik in een huis, zit voel ik me alsnog eenzaam. Op een boot voelt voor mij vertrouwder en vrij." Toch kan dat niet zomaar. Voor de tweede keer is zijn kajuitboot afgenomen.

Zelfvoorzienend

Yorick is bijna zelfvoorzienend in zijn onderhoud. "Ik maak alleen nog niet mijn eigen bier, maar voor de rest bijna alles zelf. Ik heb tabaksplanten, kruiden en groenten."

Hij heeft een moestuintje waar groenten groeien en bloeien. Er staan mooie flespompoenen, maar ook boerenkool en andere groente. En op een andere plek vind je een tipi van een bonenplant. Het toilet is een compost-wc en hij scharrelt verder wel andere dingen bij elkaar.

Ik wil de voetafdruk van anderen verminderen door hun afval weer te gebruiken.
Yorick Zwiers

De was doet hij met zeep die hij zelf gemaakt heeft van kastanjes. Volledig biologisch en natuurvriendelijk. Het water kan gewoon in het kanaal worden geloosd na de was. En het ruikt volgens Zwiers ook nog goed: "Mijn sokken ruiken lekkerder dan ooit."

Hij wil met zijn manier van leven de voetafdruk van andere mensen compenseren. We leven in een samenleving met heel veel spullen. Yorick wil met zijn manier van leven ook laten zien dat dat niet nodig is. "Ik wil mensen bewust maken dat je niet zoveel luxe nodig hebt en dat je alles uit de natuur kan halen."

Gemeentelijk beleid

De gemeente reageert op het verhaal van Yorick. Ze hebben geen volledig beeld van het aantal mensen dat buiten slaapt of op een 'alternatieve' plek verblijft. Van vijf mensen weten ze dat ze buiten slapen. Van die vijf is bij de gemeente bekend dat er één op een bootje zit.

De gemeente verwijst verder naar het ligplaatsenbeleid van de gemeente. Daarin staat hoe lang je met een boot ergens mag liggen. Daar wordt ook op gehandhaafd.

Aanspreekpunt voor daklozen

Volgens de gemeente kunnen mensen die dakloos zijn of dat dreigen te worden naar Wender toe. Dat is het eerste aanspreekpunt. Die kijken dan op welke manier er passende huisvesting geboden kan worden en of er hulp nodig is.

Voor de situatie van Yorick is dit echter geen oplossing. Hij wil dat er structureel een oplossing komt. "Het liefst wil ik liggeld betalen en hier blijven liggen. Niemand heeft last van me. Ik lig hier helemaal verstopt." Want, zo zegt hij ook: "Zwervers zijn niet allemaal tuig en piraten hebben ook rechten."

© Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Maandag is er een hoorzitting over de kwestie. Daar wil hij zijn verhaal graag doen. Hij hoopt dat in de gemeenteraad kan inspreken, of dat een wethouder bij hem komt kijken.

Piratenprotest

Volgens hem wordt zijn leven en dat van anderen die gedwongen alternatief wonen onnodig moeilijker gemaakt. Als er geen structurele oplossing komt, voorziet Yorick dat het "kat-en-muis-spel tussen mij en de gemeente weer opgestart wordt".

Hij overweegt om een 'piratenprotest' te organiseren. Hij heeft er al vierhonderd piratenvlaggen voor besteld.