In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Turkse stad maakt einde aan stedenband met Almelo

De Turkse stad Denizli maakt een einde aan de stedenband met Almelo. Aanleiding is de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

Burgemeester Zolan van Denizli schrijft op Twitter dat de band met Almelo wordt opgezegd vanwege "de vijandige houding die Nederland heeft genomen" tegen Turkije, doelend op de diplomatieke rel van afgelopen weekend.

Eerder deze week dreigde de Turkse gemeente Gaziantep al de band met Nijmegen te verbreken.

Almelo is nog niet officieel op de hoogte gesteld van de beslissing, meldt RTV Oost. Het gemeentebestuur las het bericht op de website van de Turkse gemeente.

Teleurstellend

Burgemeester Gerritsen van Almelo noemt de beslissing van Denizli buitengewoon teleurstellend, vooral voor de grote groep Almeloërs van Turkse komaf die in de stad woont.

Het gaat volgens de burgemeester om een kleine 4000 mensen. Veel van hen hebben hun wortels in de omgeving van Denizli. Zij zijn volgens Gerritsen zelf ook teleurgesteld over het besluit. "Deze mensen worden voortdurend in een positie gebracht dat ze hun loyaliteit moeten bespreken, terwijl ze gewoon een rustig leven willen leiden."

Harde woorden

Gerritsen denkt dat Denizli met het verbreken van de stedenband vooral een statement wil maken in eigen land, nu er spanningen zijn tussen Turkije en Nederland.

In het bericht op de website van de gemeente staan harde woorden over Nederland en wordt volgens Gerritsen verwezen naar nazisme. Eerder noemde de Turkse president Erdogan Nederland nazistisch.

40 jaar vriendschap

Gerritsen acht het 'niet vruchtbaar' om met Denizli in gesprek te gaan. "Als stadsbestuur willen we wel een reactie naar Denizli sturen om onze spijt en teleurstelling te uiten."

Almelo en Denizli zijn sinds 1974 zustersteden. De band ontstond door het grote aantal gastarbeiders dat destijds naar Almelo kwam om in de toenmalige textielindustrie te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl