Bakker uit Franeker redt bakkers uit Groningen van de ondergang

Een filiaal van Bakkerij Beukeveld in Groningen © Google Street View

Bakkerij Van der Kloet uit Franeker neemt een Groningse bakkerij over, die vorige maand failliet ging. De zeventig medewerkers van Bakkerij Beukeveld behouden daarmee ook hun baan.

Het familiebedrijf uit Groningen, dat in 1968 werd opgericht, had een schuld van 2,5 tot 3 miljoen euro, meldt RTV Noord. De gestegen energieprijzen én hogere grondstofprijzen zijn de bakkerij fataal geworden.

"Tarwe en bloem zijn drie keer over de kop gegaan", zegt curator Sander Vos. Hij werd ingeschakeld toen Beukeveld een maand geleden door de rechter failliet werd verklaard.

Beukeveld heeft twee winkels in de stad Groningen en ook een centrale bakkerij, van waaruit het brood en gebak naar de winkels wordt gebracht. Die blijven nu allemaal bestaan.

Schulden gaan weg

Bakkerij Van der Kloet heeft net als het Groningse bedrijf te maken met hoge prijzen, maar één ding verschilt: Beukeveld had in coronatijd een schuld bij de Belastingdienst opgebouwd. Die schuld hoeft Van der Kloet niet over te nemen.

Het bedrijf uit Franeker verzekert dat er voor de klanten in Groningen niets verandert. De winkels daar behouden ook hun naam.