Binnenland
BNNVARA

Student Bram blikt terug op diens discussie met Baudet

foto: NOS op 3foto: NOS op 3
  1. Nieuwschevron right
  2. Student Bram blikt terug op diens discussie met Baudet

Afgelopen woensdag waren Rob Jetten (D66) en Thierry Baudet (FvD) te gast in het NOS op 3 Verkiezingsprogramma. Zes jongeren zaten tegenover de lijsttrekkers, die zij vragen mochten stellen. Student Bram Wissink was één van die jongeren. Hen identificeert zich als non-binair. Daarop zegt Baudet dat hij niet weet wat non-binair is. Na het debat werd Bram overladen met reacties op sociale media, positief maar ook negatief. "Negatieve reacties is niet het goede woord. Het is pure haat", zegt Bram in De Nieuws BV.

Na het debat bij NOS op 3 ging het fragment waarin Bram de discussie aangaat met Baudet viraal. Bram zegt dat die nog steeds te maken krijgt met pesterijen, en zelfs ook diens omgeving: "Een van de eerste dingen die ik zag toen ik X opende was 'spring van een brug'."

'Jij bent iets wat niet bestaat'

De reactie van Baudet verraste Bram niet: "Ik heb wel vaker een debat met hem gezien en ik weet wat hij vindt van de LHBTQ-community en non-binaire personen in het bijzonder. Ik weet dat hij daar een vrij sterke mening over heeft. Maar ik had niet verwacht dat hij mijn bestaan zou ontkennen in mijn gezicht." Hen doelt hier op een opmerking die Baudet maakte tijdens het debat. De politicus zei: "Jij bent iets wat niet bestaat. Ik kan ook zeggen dat ik een alien ben, maar dat bestaat niet. Wij zijn mensen."

Bram schrok van de opmerking. Niet om de inhoud, want die heeft Bram wel vaker gehoord, "maar dat hij dit in campagnetijd durft te zeggen tegen een mogelijke kiezer en tegen alle mogelijke kiezers die kijken. Dat hij zich zo durft neer te zetten", zegt die. Beledigd voelt Bram zich niet: "Ik heb het allemaal vaker gehoord, ik hoor dit op dagelijkse basis."

Gunstig voor FvD?

De video wordt volgens Bram het meeste gedeeld door de achterban van de Forum voor Democratie (FvD). Hen denkt daarom ook dat diens optreden gunstig kan uitpakken voor de partij. "Er is bijna een soort persoonlijkheidscult om Thierry Baudet ontstaan, waarbij alles wat hij zegt 'goed is', en alles wat iemand tegen hem heeft 'fout is' ", vindt hen.

Bram heeft Thierry Baudet na de uitzending niet meer gesproken. De politicus vertrok vlak na de livestream.

'Ik ben niet tevreden met het antwoord'

Bram hoopte met diens optreden een concreet antwoord te krijgen op de vraag of de FvD-lijsttrekker zich verantwoordelijk voelt voor de haat op non-binaire mensen: "Ik ben niet tevreden met het antwoord dat ik gekregen heb. Ik zou het niet eens een antwoord noemen. Maar ik wilde ook laten zien aan mensen zoals ik en aan mensen die nog in de kast zitten, dat ze niet alleen zijn." Bram is daarom blij met het resultaat van de discussie. Volgens de student is het het belangrijkste dat juist die groep zich herkent en vertegenwoordigd voelt.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie