RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Yeşilgöz en Wilders botsen hard: 'Heb helemaal niets met wat hij verkondigt'

Yesilgöz en Wilders voor het debat. Beeld © ANP

VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en PVV-voorman Geert Wilders zijn vanavond stevig gebotst in het NPO Radio 1-verkiezingsdebat. Yeşilgöz zei eerder de PVV niet uit te sluiten als coalitiepartner, maar tijdens het debat liet ze weten dat het 'lang zoeken naar een overeenkomst is' na alles wat Wilders over de asielaanpak zei. "Ik heb helemaal niets met wat hij hier verkondigt", zei Yeşilgöz.

De VVD-leider verweet Wilders niet met oplossingen te komen die Nederland 'verder helpen', maar juist met voorstellen die het land 'kapot' maken. Bovendien zijn veel van de PVV-voorstellen wettelijk onmogelijk, zoals het onmiddellijk invoeren van een asielstop, wierp Yeşilgöz de PVV'er voor de voeten.

Bekijk hier een fragment van het debat:

Yeşilgöz en Wilders botsen hard over asielaanpak in Radio 1-debat

00:32

Op zijn beurt verweet Wilders dat VVD in verkiezingstijd altijd belooft de asielinstroom substantieel te verlagen, maar eenmaal in een kabinet de oren laat hangen naar een partij als D66, die een humaner asielbeleid voorstaat. "De VVD is totaal onbetrouwbaar", zei Wilders.

'Strategische blunder'

Ook CDA-leider Henri Bontenbal viel Yeşilgöz hard aan. Hij noemde het een 'strategische blunder' dat VVD voor de zomer de stekker uit het kabinet trok omdat de coalitiepartijen (VVD, D66, CDA en CU) niet tot overeenstemming konden komen over nieuwe asielafspraken.

Yeşilgöz sneerde naar Bontenbal dat het CDA altijd 'stoere praatjes aan talkshowtafels' heeft, maar 'als het gaat over onderhandelingen en het voor elkaar krijgen van dingen, dan bent u er nooit'.

Yeşilgöz
Lees ook:
Yeşilgöz (VVD) sluit samenwerking met PVV niet op voorhand uit

In een andere discussie tijdens het debat zei GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans dat hij kernenergie geen taboe vindt. "Kernenergie zou voor 10 procent van de energievoorziening kunnen zorgen, maar ik vind dat de rekening niet rondloopt. Ik vind het gewoon geen slimme keuze. Het is voor mij dus geen principiële afweging, maar een praktische."

Volgens Timmermans duurt het twintig jaar voor een nieuwe kerncentrale is gebouwd. "Die twintig jaar hebben we niet."

Discussie 'platgeslagen'

Timmermans werd anderhalve week geleden ook al aangevallen in de uitzending van College Tour op zijn standpunt dat Nederland geen nieuwe kerncentrales moet krijgen. Caroline van der Plas van de BBB zei toen dat Timmermans dat standpunt innam onder druk van de achterban van GroenLinks.

Timmermans benadrukte vandaag in het radiodebat dat hij het betreurt dat de discussie over klimaatmaatregelen wordt platgeslagen tot een discussie over kernenergie.

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen

Wil je meer weten over de verkiezingen van 22 november? 

Kijk dan op onze speciale pagina rtlnieuws.nl/verkiezingen