RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Spaart storm Ciarán Nederland? 'Nog iets oostelijker, en Zeeland krijgt de volle laag'

De verwachte koers van Ciarán is op dit moment richting Frankrijk en Zuid-Engeland. Beeld © Zoomearth

Veel regen, harde wind, maar of storm Ciarán ook bij ons de boeken in gaat als een echte storm is nog onduidelijk. Zoals het nu lijkt, wordt het bij ons nét niet stevig genoeg. "Maar hij hoeft maar iets krachtiger te worden of iets oostelijker te bewegen, en dan krijgen Zeeland en Zuid-Holland plots de volle laag."

"Dit is echt een storm die kan verrassen", zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. "Maar tegelijkertijd kan het ook nog de andere kant op gaan. Dat mensen dan donderdag zeggen: was dat het nou?"

Die onvoorspelbaarheid zien we vaker bij stormen zoals deze. Denk aan storm Poly van afgelopen zomer. Pas heel laat was duidelijk dat de storm het westen van Nederland hard zou raken. Dat kan nu ook gebeuren, zegt Middendorp.

Windkracht 8

Een zekerheid is in ieder geval dat we weer heel veel regen over ons heen krijgen. In de loop van donderdag komt dan de krachtige wind. "Waarschijnlijk windkracht 8 langs de kust en windkracht vier of vijf in het binnenland. De windstoten gaan zo richting de 90 kilometer per uur."

In de tussentijd krijgen we ook al de nodige regen op ons af, lees je in de verwachting van Buienradar hieronder:

Ook het KNMI verwacht voor nu niet dat het bij ons tot gevaarlijke situaties gaat komen, maar houdt een slag om de arm. Er is in ieder geval code geel afgegeven voor een groot deel van Nederland. 

Het KNMI verwacht vanaf de tweede helft van donderdagochtend zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. In de kustgebieden kunnen de snelheden oplopen tot 90 tot 100 kilometer per uur en in het Waddengebied en het IJsselmeergebied worden in de middag en avond windstoten verwacht van 100 tot 110 kilometer per uur.

Golven van 10 meter

In de Franse streek Bretagne en Zuid-Engeland maken ze zich wel alvast op voor een hevige storm. Meteoroloog Middendorp heeft het over golven van 10 meter hoog die tegen de Franse kust zullen beuken. "Daar gaan de zwaarste klappen vallen."

Ze moeten in Frankrijk rekening houden met windstoten van 140, 150 kilometer per uur, zegt Middendorp. "Dat is wel echt heel fors. Windkracht 11 is zeker mogelijk, het kan pieken richting windkracht 12."

Rondvliegend puin

Ook in Engeland bereiden ze zich voor op een zeer zware storm aan de zuidkust. "Rondvliegend puin kan levensgevaarlijke situaties opleveren", is bijvoorbeeld te lezen op de site van Met Office, het Engelse KNMI. Ook wordt gewaarschuwd voor schade aan gebouwen, gesloten wegen en uitval van elektriciteit. "Ook komen er potentieel hoge golven aan."