Buitenland
NOSNTR

Israël viel dorp in Libanon aan met witte fosfor: 'Zorgen over hun gezondheid'

foto: APfoto: AP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël viel dorp in Libanon aan met witte fosfor: 'Zorgen over hun gezondheid'

Het Israëlische leger heeft de schadelijke stof witte fosfor ingezet in het zuiden van Libanon. In Nieuws en Co contact met correspondent Daisy Mohr, die vorige week al slachtoffers sprak. Nu is het ook onafhankelijk bevestigd door zowel Human Rights Watch als Amnesty International.

"Ik was vorige week op een plek waar veel mensen naartoe zijn gevlucht. Bijna iedereen daar begon spontaan te praten over witte fosfor", vertelt Mohr. "Veel mensen hadden er nog altijd last van."

"Ze waren hun dorp Dhayra hals over kop ontvlucht nadat er volgens hen witte fosfor was gebruikt. Onderweg vielen mensen flauw, vertelden ze."

'Mensenrechtenorganisatie bevestigen beelden'

"Het afvuren van witte fosfor is vrij specifiek. Het valt in de vorm van een soort octopus naar beneden. Kenners zien dat vrij snel", zegt Mohr.

"We hebben de locatie en de datum van video's kunnen bevestigen en ik heb met Human Rights Watch en Amnesty gepraat in Beiroet. Die bevestigen dit allemaal."

'Het land is vergiftigd'

"De bewoners van Dhayra maken zich natuurlijk heel veel zorgen. Ze zeggen dat hun leefomgeving vergiftigd is. Het is oogstseizoen voor bijvoorbeeld tabak en olijven. Dat kunnen ze nu vergeten, omdat er witte fosfor op terecht is gekomen."

Mohr: "Ze kunnen niet meer eten van het land. Ze zijn boos en maken zich ook zorgen over hun eigen gezondheid."

nc fosfor

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie