Paleoart reconstructie van North Dakota in de eerste maanden na de Chicxulub meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden. Het laat een donkere, stoffige en koude wereld zien waarin de laatste niet-vliegende dinosauriërs, hier geïllustreerd met een Dakotaraptor steini, op het punt van uitsterven stonden.
Volledig scherm
Paleoart reconstructie van North Dakota in de eerste maanden na de Chicxulub meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden. Het laat een donkere, stoffige en koude wereld zien waarin de laatste niet-vliegende dinosauriërs, hier geïllustreerd met een Dakotaraptor steini, op het punt van uitsterven stonden. © Dr Mark A. Garlick

Fijnstof luidde volgens Belgische wetenschappers definitieve einde in van dinosauriërs: “Kettingreactie van uitstervingen kwam op gang”

Fijnstof van verpulverd gesteente dat vrijkwam bij de inslag van de Chicxulub-meteoriet heeft een dominante rol gespeeld bij het uitsterven van leven op onze planeet, zo’n 66 miljoen jaar geleden. Het zou gezorgd hebben voor de afkoeling van het klimaat en verstoring van fotosynthese, met alle gevolgen vandien. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature Geoscience, waaraan ook Belgische onderzoekers hebben bijgedragen.

7 reacties

  • Bart Verwegen

    6 maanden geleden
    Het geld aan deze onderzoeken is tenminste nuttig besteed en geeft ons inzichten over de werking van ons zonnestelsel, de aarde zelf en de evolutie van het leven.
  • Bollen Stefan

    6 maanden geleden
    Er wordt zoveel geld in dit onderzoek gestoken. Het heeft totaal geen nut om te weten aan welk stof de dino's zijn uitgestorven. Iedereen weet dat de zon niet meer schijnt doordat er stof, van welke aard dan ook, in de lucht/atmosfeer hangt. Gebruik dit geld eens op een nuttige manier! Moeten we daarvoor belastingen betalen?
  • Katia Mistianes

    6 maanden geleden
    Gisteren gehoord op de radio: er was miljoenen jaren geen mens te bespeuren op aarde in de tijd van de dino's, wegens veel te veel CO2 uitstoot. Het is pas de laatste 6000 jaar dat er menselijk leven mogelijk is op onze planeet. En laat dat nu juist het tijdstip zijn, dat veel godsdienstwetenschappers het mensdom laten beginnen op aarde.
  • tine devroye

    6 maanden geleden
    Aan Jozef: heel veel (fijn)stof houdt zonlicht en warmte tegen, dus wordt het kouder, maar de opwarming en extremer weer is er door het vele GAS: Koolstof(verbrandingsgas). Ook vroeger zijn er wel perioden geweest dat er meer koolstof was en opwarming was, maar nu wel zeer exponentieel: zie de super film: LIFE (van Spielberg) en je bent heeeelemaal mee,
  • David Lievens

    6 maanden geleden
    Jozef Vermeulen, fijn stof kan uit verschillende materies bestaan. In dit geval was het stof van stenen dat een laag rond de aarde gelegd heeft, waardoor die donker was. Het fijn stof waarover jij het hebt is dat van roet dat uit motoren komt, het gaat daarbij enkel over waarden die de ademhaling kunnen bemoeilijken, maar is nog niet voldoende om de hele aarde in stof te hullen waardoor het zonlicht niet meer tot het aardoppervlak geraakt.