Video

'Hondendrol bepalend of er in Breda gebouwd mag worden'

30 oktober 2023 om 07:00 • Aangepast 10 november 2023 om 02:06
nl
Het hondenlosloopgebied in het Ulvenhoutse Voorbos gaat misschien dicht, maar daar zijn hondenbaasjes uit de omgeving het helemaal niet mee eens. Zo blijkt uit de petitie die Ilse Burema is gestart. Meer dan 1400 mensen hebben die inmiddels ondertekend. Ze zijn blij met de steun. "Wij vinden het belangrijk dat honden vrij kunnen lopen in de natuur. Dat is goed voor de honden en voor hun baasjes", vertelt Ilse.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Het Ulvenhoutse Voorbos is onderdeel van een groot natuur- en klimaatherstelproject dat wordt uitgevoerd door onder andere Staatsbosbeheer en de provincie. Door verdroging komen veel kwetsbare planten en dieren in gevaar, dus wordt er meer water in het gebied gebracht.

Maar de resultaten van het natuurherstel vallen tegen, daarom wordt gekeken naar extra maatregelen. Waaronder het sluiten van het hondenlosloopgebied. Woordvoerder van het project Elske van de Klok: "De belangrijkste uitkomst uit onderzoeken is dat de natuur te lijden heeft onder de hoge recreatiedruk. Met name honden geven extra druk op het bos."

Medestander Ingrid Willemsens uit Bavel heeft twijfels of dit wel zo is. "Het hele Ulvenhoutse bos is 720 hectare groot. En juist dit hondenlosloopgebied is met 112 hectare bestempeld als Natura 2000-gebied. Het maar een postzegeltje in dat geheel."

"Op papier gaat het er straks zo uitzien dat die ene hondendrol hier bepalend is of er in Breda wel of geen bouwvergunning kan worden afgegeven."

Volgens Ilse Burema heeft Staatsbosbeheer zelf het bos niet goed onderhouden: "Sinds 2010 worden hier met zware machines hele percelen bos gekapt en zijn duizenden bomen afgevoerd. En nu zijn ze bezig met een soort watervalletjes om de boel te vernatten. Ik denk dat al die maatregelen veel schadelijker zijn voor de natuur dan de loslopende honden die hier poepen en plassen."

Ingrid denkt dat er andere redenen zijn. "De logica achter het sluiten van dit hondenlosloopgebied is voor ons heel erg ver te zoeken. Het belangrijkste doel hierachter is de stikstofdepositie omlaag te krijgen. Maar die wordt hier veroorzaakt door de snelwegen verderop, de landbouw om ons heen en het industriegebied bij Antwerpen. Maar op papier gaat het er straks zo uitzien dat die ene hondendrol hier bepalend is of er in Breda wel of geen bouwvergunning kan worden afgegeven."

De petitie staat nog tot en met dinsdag online. Ingrid: "Daarna gaan we 'm aanbieden aan de gemeente Breda." Ilse vult aan: "Mochten Staatsbosbeheer en de gemeente Breda toch anders beslissen, dan gaan we in beroep. Zo nodig gaan we naar de rechtbank."

Ondertussen rennen de honden van beide dames - Balou, Coco en Toto - lekker los rond en genieten van de vrijheid die ze nu (nog) hebben.

Coco, Toto en Balou van Ingrid en Ilse genieten van hun vrijheid in het bos. (foto: Raoul Cartens)
Coco, Toto en Balou van Ingrid en Ilse genieten van hun vrijheid in het bos. (foto: Raoul Cartens)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!