Onderzoekers bekijken verschillen tussen dure USB-C-kabel van Apple en goedkope kabels onder röntgenscanner

Onderzoekers van Lumafield hebben de officiële Thunderbolt 4 Pro-USB-C-kabel van Apple vergeleken met drie onofficiële, goedkopere varianten. Hiervoor zijn alle kabels nauwkeurig bekeken onder een röntgenscanner.

De kwalitatief slechtste kabel die is bekeken, van NiceTQ, kost 5 dollar en bevat 60W-oplaadcapaciteiten met beloofde overdrachtsnelheden van 10Gbps. Uit de röntgenfoto's werd duidelijk dat de kabelstructuur 'primitief' is. Zo is er geen afscherming aanwezig; de pins en connectorshells bevinden zich los in het overgoten plastic. Ook zijn slechts vier van de acht aanwezige pins daadwerkelijk aangesloten en zijn ze direct aan de draden van de kabel gesoldeerd; er is dus geen printplaat aanwezig. Overigens is er geen back-uppin; als een van de vier het begeeft, is de gehele kabel goed voor het oud vuil. Tot slot wist Lumafield slechts een snelheid van hoogstens 480Mbps te bereiken.


Kabel van NiceTQ

Aan de andere kant van het spectrum staat de Apple Thunderbolt 4 Pro, die maar liefst minimaal 79 euro kost (voor de versie van 1 meter lang). Via Thunderbolt 4 en USB4 worden overdrachtsnelheden van 40Gbps beloofd, en 10Gbps via USB3. De oplaadcapaciteiten zijn 100W. Op basis van de röntgenscans blijkt dat de kabel een robuuste roestvrijstalen behuizing bevat met daar binnenin 24 individuele pins (die allemaal actief zijn) op een geavanceerde, tienlaagse pcb. Tien van de kabels zijn dubbel afgeschermd en elke kabel is afzonderlijk op de plaat gesoldeerd. Het geheel wordt beschermd door een speciale fitting die van acht richtingen wordt ingeklemd. Lumafield noemt Apples kabel 'een prachtig staaltje precisietechniek'.


Kabel van Apple

Naast deze twee zijn er ook twee andere kabels bestudeerd: een van Amazon en een van Atyfuer. Laatstgenoemde is met een prijs van 3,89 dollar goedkoper dan de kabel van NiceTQ, maar steekt volgens het onderzoek een stuk beter in elkaar. De kabel van Amazon heeft de helft zoveel pins als de kabel van Apple voor een tiende van de prijs, maar hierbij zit alles aan elkaar vast gesoldeerd. Deze kabel biedt net als die van NiceTQ 60W-oplaadcapaciteiten en snelheden van 480Mbps. Al met al concludeert Lumafield dat Apples kabel weliswaar een stuk duurder is dan concurrenten, maar voor dat geld ook wel een stuk meer kwaliteit biedt.

Bron: Lumafield

« Vorig bericht Volgend bericht »
0