Derde aardbeving in korte tijd in Ekehaar. 'Geen zorgen, we blijven er boven op zitten'

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bij Ekehaar is in de nacht van zaterdag op zondag een lichte aardbeving geregistreerd. Het gaat om de derde beving in korte tijd in het gasveld Eleveld.

De beving, op een diepte van 3 kilometer, is volgens het KNMI ’geïnduceerd’, wat betekent dat ze samenhangt met de gaswinning in de regio. Aardbevingen in Drenthe, waar nog gas wordt gewonnen uit kleinere velden, komen minder vaak voor dan in Groningen, waar de gaswinning is stopgezet sinds 1 oktober. De beving was zaterdagnacht rond 3 uur en had een kracht van 2.2 op de schaal van Richter.

‘Iemand zei dat hij de kastdeurtjes hoorde rammelen’

Voorzitter Martijn Marree van dorpsbelangen De Broekstreek heeft dorpsbewoners gesproken die de beving gevoeld hebben. ,,Ik heb er persoonlijk niks van gemerkt. Andere dorpelingen wel. Die vertelden dat ze rond een uur of drie een knal hoorden en daarna een trilling voelden. Iemand zei dat hij de kastdeurtjes hoorde rammelen.” Marree zegt dat hij niets heeft gehoord over schademeldingen.

Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen zijn de bevingen het gevolg van drukvereffening in het gasveld Eleveld. Door zandgrond aan de oppervlakte worden deze bevingen relatief minder gevoeld dan in Groningen, waar kleigrond zorgt voor een extra ‘opslinger-effect’.

Zaterdagnacht was de zwaarste

Sinds begin oktober zijn rond het gasveld drie bevingen geweest. Die van zaterdagnacht was de zwaarste. De maandag ervoor trilde de grond ook al bij Ekehaar. Dat was overdag met een kracht van 1.3. De eerste beving in oktober, begin van de maand, was bij Hooghalen. Die had een kracht van 1.9.

,,Over de eerdere beving van maandag bij Ekehaar heb ik niemand gehoord”, zegt Marree. ,,Maar dat komt misschien ook omdat die overdag was. Die beving was ook lichter.” De voorzitter van dorpsbelangen heeft geen signalen gekregen dat mensen zich zorgen maken. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze heeft daar zondagochtend ook naar geïnformeerd, zegt Marree. ,,De burgemeester belde. Dat stel ik zeer op prijs.”

NAM komt met analyse

De voorzitter zegt dat dorpsbelangen wel contact houdt met de gemeente. ,,Omdat er toch drie bevingen vrij kort achter elkaar zijn geweest. Mochten er toch zorgen zijn dan kunnen we een informatiebijeenkomst organiseren. Op dit moment lijkt dat niet nodig, maar we blijven er wel boven op zitten.”

De NAM komt binnen een week met een analyse van de situatie en een voorstel voor eventuele maatregelen, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten. ,,Deze zal SodM beoordelen.”