RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Orka gespot dicht bij Belgische kust: 'Geen goed teken'

Orka gespot voor de kust van de Belgische Koksijde. Beeld © Bernard Miserez

Voor de kust van het Belgische Koksijde is vanochtend een orka gezien. Hoe het dier daar terecht is gekomen en hoe het met hem gaat is nog niet duidelijk.

Een orka die langere tijd dicht bij de kust wordt gezien, is heel uitzonderlijk, vertelt een woordvoerder van SOS Dolfijn. "Vaak komen ze heel kort even omhoog om te ademen, maar duiken ze daarna weer naar beneden."

Het is volgens haar dan ook toeval dat vorig jaar rond deze tijd ook een orka werd gezien, toen bij Cadzand. Dat dier eindigde uiteindelijk op het strand. Het ging om een ernstig ziek en verzwakt dier waarvan de hartklep, het hersenvlies en het geslachtsorgaan waren ontstoken. Het werd de orka uiteindelijk fataal.

Aangespoelde
Lees ook:
Aangespoelde orka was ziek: 'Alle tanden waren aan het rotten'

Het is geen goed teken als het dier te lang dicht bij de kust blijft, zegt de woordvoerder. Voor alsnog is de situatie met de Orka in Koksijde onzeker, volgens SOS Dolfijn. "Er zal straks wel meer duidelijkheid worden over het welzijn van het dier. Er wordt gekeken hoe de orka het beste geholpen kan worden, maar zolang hij blijft zwemmen mag je niks doen om te helpen."

Orka Morgan

In 2010 werd er een orka aangespoeld in de Waddenzee. Hij werd aanvankelijk opgevangen in Dolfinarium Harderwijk. Vervolgens brak een strijd los over het lot van de orka. Volgens dierenactivisten moest ze vrij worden gelaten, maar het ministerie van Landbouw besloot haar naar een dierenpretpark op het Spaanse eiland Tenerife te sturen. Een terechte beslissing, oordeelde de Raad van State jaren later. 

Een jaar geleden werd duidelijk dat Morgan in het pretpark kunstjes moest doen voor publiek. Dat was tegen de afspraken uit de exportvergunning in die destijds werd opgesteld.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS