Meer faillissementen: alsnog covid-klap voor ondernemers

Winkelleegstand in Venlo © ANP
Het aantal faillissementen begint flink te stijgen en curatoren verwachten dat er een heuse faillissementsgolf aan komt. Aanvankelijk bleef het aantal faillissementen nog achter, omdat ook bedrijven die er slecht voorstonden het dankzij die coronamaatregelen nog een tijd konden uitzingen.
Maar daaraan komt een einde nu de belastingdienst de vanwege corona uitgestelde loonbelasting begint op te halen.

Geld niet liggen

"Dat is zeker een oorzaak bij heel wat bedrijven", zegt curator Michel Rompelberg uit Maastricht. "De belastingdienst begint die uitgestelde belasting nu terug te vorderen en veel bedrijven hebben dat geld simpelweg niet liggen."

Kosten hard gestegen

Dat heeft volgens Rompelberg te maken met totaal veranderde omstandigheden in de markt. "De omzet is op veel plekken weliswaar weer op het niveau van voor corona, maar de kosten zijn heel hard gestegen. Denk aan loonstijgingen, hogere energiekosten en duurdere inkoop."

Stijging faillissementen

In het derde kwartaal steeg het aantal faillissementen in Nederland tot 832, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Dat is op zichzelf nog altijd niet zo hoog als de gemiddeldes vóór corona, maar de stijging is flink: bijna 90 procent meer dan in het derde kwartaal in 2022.

Limburg

Ook in Limburg zien we een stijging. In onze provincie werden in oktober 29 faillissementen uitgesproken, in september waren het er twintig. Vorig jaar oktober lag dat aantal nog op slechts 8 failliet verklaarde bedrijven.

Afgelopen zomer verstuurde de Belastingdienst aan 35.000 bedrijven een brief met de mededeling dat hun betalingsregeling coronaschuld werd ingetrokken. Die bedrijven liepen te ver achter met hun betalingen. Inmiddels hebben 2.000 bedrijven hun schuld betaald en hebben nog eens 2.000 ondernemers hun achterstand ingelopen. 4.000 ondernemers hebben om hulp gevraagd. De overige 27.000 ondernemers deden niets en kunnen een dwangbevel verwachten om te betalen.

Horeca-uitzendbureau

Marc Jaspers is eigenaar van horeca-uitzendbureau Hipp in Heerlen. Hij werd afgelopen week failliet verklaard. "De terugvordering van de loonbelasting is voor mij een groot probleem gebleken", zegt Jaspers. "Dat heeft ook voor mij te maken met sterk veranderde omstandigheden." Jaspers hield met steun van de overheid zo'n 150 mensen op de loonlijst tijdens corona. Ook al werd er ook amper omzet gedraaid. ""Maar je hoopt er allemaal doorheen te komen", zegt Jaspers. "We hebben nog wat ander werk bedacht maar dat was niet eenvoudig."

Minder omzet

"Nu, na corona blijkt dat het grootste deel van mijn mensen is vetrokken", zegt Jaspers. "Ik had nu nog zo'n veertig mensen in dienst. Maar ik moet nu wel uitgestelde loonbelasting betalen voor die 150 die ik ten tijde van corona in dienst had. Dat red ik niet met een huidige omzet op basis van veertig mensen die bij me werkten."

Maatwerk

Jaspers vindt het terecht dat de belastingdienst de nooit betaalde belasting nu alsnog binnen wil halen. "Maar je moet wel maatwerk leveren. Kijk naar de specifieke omstandigheden van een bedrijf en draai iemand niet onnodig de nek om. Ik ben verder een gezond bedrijf. Hoe lastig het ook is om mensen te vinden die ik nog kan uitzenden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!