NOS SchaatsenAangepast

Schaatsseizoen begint met vijf kilometer vol verrassingen: geen wereldbekers Bergsma

De opening van het schaatsseizoen heeft op de eerste afstand al een heleboel verrassingen opgeleverd.

Van de favorieten deed alleen Patrick Roest bij het World Cup-kwalificatietoernooi wat er van hem verwacht werd. Hij won de 5.000 meter met overmacht (6.11,40), maar zijn tegenstander Jorrit Bergsma reed in Heerenveen naar een teleurstellende tiende tijd (6.21,36).

Daardoor plaatste de 37-jarige Bergsma zich niet voor de eerste vier internationale wedstrijden van het seizoen.

Overige tickets

Ook Beau Snellink, vorig seizoen winnaar van het wereldbekerklassement over de lange afstanden, greep verrassend naast een startbewijs. Net als Marcel Bosker en Kars Jansman, die een jaar geleden nog wel een ticket wisten te veroveren.

De andere vier World Cup-tickets gingen naar Chris Huizinga (6.16,33), Jesse Speijers (6.16,46), Gert Wierda (6.17,75) - die allemaal een dik persoonlijk record reden - en Marwin Talsma (6.17,60).

Bekijk de samenvatting:

Vijf kilometer vol verrassingen in Thialf: Bergsma niet, Speijers wel naar World Cups

Roest was meer dan tevreden met zijn stabiele rit, maar voor Bergsma was het een flinke tegenvaller. "Ik meende dat ik wel lekker schaatste van de week, maar ik heb het vandaag niet op het ijs kunnen leggen. Ik wou dat ik een duidelijke verklaring had."

Bergsma hoopt zondag zich nog wel te plaatsen op de 10.000 meter. "Het seizoen is nog niet naar de knoppen. Ik hoop gewoon de tien te rijden en ik rijd ook nog marathons. En dan alle ballen op later in het seizoen."

Bekijk de reacties van Bergsma en Roest:

Huizinga reed met twee handen op zijn rug naar de tweede tijd. Dat hij sneller zou zijn dan zijn ploeggenoten Bergsma en Snellink had de 26-jarige schaatser van Jumbo-Visma niet verwacht. In 2017 veroverde Huizinga wereldtitels bij de WK junioren, maar bij de senioren wist hij nog niet echt door te breken.

"De puzzelstukjes vallen nu wel een beetje inelkaar", reageerde hij. Huizinga denkt dat dat te maken heeft met het feit dat hij nu de hele rit met beide handen op zijn rug reed. "Dat geeft me een bepaald soort rust."

Speijers de grootste verrassing

De naam van Speijers is de opvallendste en onbekendste in het rijtje van schaatsers die wel een wereldbekerticket wisten te veroveren. De 21-jarige schaatser van Team IKO werd drie jaar geleden bij zijn debuut op de NK allround nog laatste op de 5.000 meter, maar heeft afgelopen zomer flinke stappen gezet.

Al in de tweede rit maakte Speijers indruk met een opvallend snelle tijd: met 6.16,46 snoepte hij negen seconden van zijn persoonlijk record af. Bovendien was het de tweede tijd van het seizoen, want alleen Roest was tot vandaag sneller.

Bekijk de reacties van Huizinga en Speijers:

"Ik wist dat ik goed bezig was, maar ik had dit nog niet per se verwacht", reageerde Speijers, die vertelde dat hij met zijn coaches geïnspireerd is geraakt door de trainingsmethode van tweevoudig olympisch kampioen Nils van der Poel. De inmiddels gestopte Zweed stond erom bekend dat hij veel trainingsuren op de fiets maakte en vervolgens een heleboel rondjes op hoge snelheid op het ijs reed.

"We hebben er lessen uit geleerd, maar volgen het niet klakkeloos. Sommige dingen die hij deed werken, andere niet", aldus Speijers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl