Toch een asielzoekerscentrum in de polder, VVD stapt uit coalitie

De emoties liepen tijdens de raadsvergadering hoog op
De emoties liepen tijdens de raadsvergadering hoog op © ANP
DEN HOORN - Den Hoorn krijgt een asielzoekerscentrum (azc) aan de Harnaschdreef. Dat heeft de gemeenteraad van Midden-Delfland besloten. In dat azc worden de komende jaren 225 vluchtelingen ondergebracht. Ook komen er flexwoningen voor statushouders én mensen die met spoed een woning nodig hebben. Het plan kon eerder op veel weerstand rekenen vanuit omwonenden, maar de gemeenteraad stemde toch in met de plannen. De VVD besloot vervolgens per direct uit de coalitie te stappen.
Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) reageert opgelucht op het besluit van de gemeenteraad, maar ziet de beslissing ook als een startpunt. 'We gaan een op maat gesneden plan maken dat past bij onze bewoners. Want ja, het zit op een bedrijventerrein en ja, het zit langs een drukke weg. Dat moet gewoon goed uitgewerkt worden. En ik denk dat een proces rond opvang altijd spanning geeft, de komende tijd wordt participatie van bewoners een speerpunt.'
Het aanstaande besluit weerhield tegenstanders uit de gemeente er niet van om raadsleden en de burgemeester soms zelfs te intimideren en te bedreigen. 'Men moet zich schamen om op deze manier democratische besluitvorming denkt te beïnvloeden', klonk het in een verklaring namens alle raadsfracties. 'Degene die het lef hebben gehad, verzoek ik daarom dringend om moed te tonen en "sorry" te zeggen.'

'Dit voorstel is niet goed genoeg'

En ook nu was er vooral een emotioneel pleidooi om te voorkomen dat het asielzoekerscentrum er komt. Voordat de raadsleden zouden beslissen, mochten zeven insprekers hun zegje doen over de kwestie. Omwonenden vonden de manier van communiceren met omwonenden onvoldoende. 'Dit voorstel is niet goed genoeg, om maar te zwijgen over de woordkeuze', vertelde Raymond Hedges, van het bewonerscollectief 'Nee tegen grootschalig AZC', tijdens de raadsvergadering.
'Waar is het respect als je pas na de bewonersbijeenkomst, alle stukken publiceert', gaat Hedges verder, die met het bewonerscollectief vooral kritiek heeft op het proces rond de besluitvorming. 'Waar is het respect als je geen waterdicht besluit neerlegt? Voor ons is het klip en klaar, het hele proces is zo ingericht dat kritische raadsleden niet de mogelijkheid hebben gehad om het proces te stoppen of te vertragen.'
Beoogde azc-locatie aan de Harnaschdreef
Beoogde azc-locatie aan de Harnaschdreef © ANP
Ook de raadsleden zagen dat in. Volgens hen was het doorlopen proces niet goed genoeg. Bewoners waren onvoldoende geïnformeerd. Toch stemden de raadleden in met de plannen, omdat alternatieve plannen ook niet voldoende waren: 'In onze ogen moet je wat betreft het spreiden van locaties een duidelijk verschil maken tussen statushouders en vluchtelingen. Statushouders kan je prima spreiden. Vluchtelingen zijn afhankelijk van begeleiding in taal, zorg en psychologisch. Door te spreiden heb je dat soort voorzieningen niet', hield raadslid Roger Vieira (D66) de raad voor.
'We kiezen daarom voor eigen regie', vult raadslid Jakob Jongsma van OGP daarom aan. 'De vraag is niet of Midden-Delfland vluchtelingen opvangt, maar hoe we dat doen en wanneer we dat doen. We moeten deze mensen helpen, het is onze morele plicht om mensen op te vangen. Op deze manier hebben we enigszins controle over wie er komt en op welke manier er wordt opgevangen.'

Ook scepsis in raad

Toch waren een aantal raadsleden sceptisch over de vluchtelingenopvang. 'We willen een oplossing die bij de grootte van onze gemeente past. Ons alternatief is daarom om met de raad en de bewoners een oplossing met draagvlak te creëren', zegt raadslid Jacob van der Eijk (VVD). 'Is het niet beter om even pas op de plaats te maken en met de burgemeester nieuwe plannen te maken?', vroeg Mijn Partij-raadslid Roeling zich af.
Maar die kritiek kreeg geen gehoor tijdens de raadsvergadering, hoewel alle fracties het met elkaar eens waren dat er beter gecommuniceerd had moeten worden met de omwonenden. Het CDA, OGP, D66 en de ChristenUnie stemden voor het voorstel, waardoor het azc vrij baan krijgt. Er waren tien stemmen voor, zeven raadsleden stemden tegen.
In augustus hingen spandoeken op de plek waar de opvangplek moet komen
In augustus hingen spandoeken op de plek waar de opvangplek moet komen © Omroep West
En dus zag burgemeester Van Hemmen zijn plan aangenomen worden. Iets waar het college blij mee is. 'Het merendeel van de opvang in Nederland is een succes. Ik heb de overtuiging dat Den Hoorn dit kan, en dat Den Hoorn hier een succes van gaat maken', besluit de burgemeester.
Tegen hem werd door de fracties Mijn Partij en de VVD een motie van treurnis ingediend 'over het gebrek aan regie, de kwaliteit en de participatie van het proces om te komen tot een AZC door de waarnemend burgemeester'. De motie werd overigens niet aangenomen.

VVD stapt uit coalitie

De VVD kondigde direct na het besluit aan uit de coalitie te stappen. 'De VVD moet dat democratisch genomen besluit, hoe ondoordacht en gebrekkig het ook is, respecteren', aldus Van der Eijk. 'De VVD wil, kan en zal geen verantwoordelijkheid dragen voor dit besluit.' Wethouder Renzen (Wonen) blijft tot en met het kerstreces aan om haar werkzaamheden voort te zetten, af te ronden en over te dragen.