Internationaal onderzoek MUMC+ naar hart- en vaatziekten

Het academisch ziekenhuis MUMC+ in Maastricht. © L1
Het Universitair Medisch Centrum in Maastricht gaat een internationaal onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.
Voor het onderzoek heeft het academisch ziekenhuis een subsidie van 22 miljoen euro gekregen.
33 internationale partners uit het maatschappelijk middenveld, de academische wereld en de industrie werken mee aan het onderzoek. De Universiteit Maastricht (UM) leidt en coördineert het onderzoek.

Gepersonaliseerde zorg

Door middel van kunstmatige intelligentie en de gegevens van 1 miljoen patiënten, wordt er gezocht naar nieuwe strategieën om over te stappen van uniforme naar gepersonaliseerde zorg. Vier aspecten van de zorg moeten door het onderzoek verbeterd worden. Het gaat dan om het stellen van een vroegtijdige diagnose en het indelen van subgroepen, de risico-indeling om de urgentie van een behandeling te bepalen, de individuele reactie op de behandeling voorspellen en het betrekken van de perspectieven van de patiënten.
"Bij de behandeling van onze patiënten zijn wij als artsen meestal gebonden aan een uniforme benadering. Onze missie binnen dit onderzoek is daarentegen om de diagnose en het ziektebeheer van hart- en vaatziekten te personaliseren en zo zowel het behandelresultaat als de patiënttevredenheid te verbeteren", legt prof. dr. Hans-Peter Brunner-La Rocca, coördinator van het onderzoek en cardioloog, uit.

Meest voorkomende doodsoorzaak

Hart- en vaatziekten zijn, ondanks aanzienlijke vooruitgang van behandelingen, nog altijd de meest voorkomende doodsoorzaak. Meer dan 85 miljoen Europeanen lijden aan hart- en vaatziekten en het worden er steeds meer. Daarom is er dringend de behoefte aan betere zorg om de impact te verminderen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!