RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Grote toestroom migranten op Canarische Eilanden, opvang raakt overvol

Migranten op de Canarische Eilanden. Beeld © ANP

Een enorme toestroom van migranten op de Canarische Eilanden. Sinds zaterdagmorgen zijn meer dan 2000 migranten met houten boten aangekomen op de eilanden die voor de kust van Marokko liggen, maar Spaans grondgebied zijn. De schepen vertrokken vanuit Senegal en maakten een gevaarlijke reis van ruim 1500 kilometer.

Sinds juni stijgt het aantal migranten dat met boten de oversteek maakt naar de Spaanse eilanden. De toename begon na gewelddadige demonstraties tegen president Macky Sall, waarbij 23 doden vielen.

In augustus en september kwamen al bovengemiddeld veel boten aan op de Canarische Eilanden. Deze maand gaat de stijging ineens uitzonderlijk snel, naar 11.000 migranten in de eerste drie weken van oktober. Dat zijn er bijna net zoveel als in de maanden januari tot en met september bij elkaar opgeteld.

Recordaantal migranten naar Canarische Eilanden

00:27

De grote toestroom leidt tot problemen. Zo arriveerden in twee dagen ruim 1300 migranten op El Hierro, een van de kleinste Canarische eilanden. Er wonen maar 10.000 mensen en El Hierro heeft 16 politieagenten. Vanmiddag werd bekend dat in de opvang op El Hierro bij een onbekend aantal migranten tubercolose is vastgesteld.

Noodtoestand

De Spaanse overheid heeft de noodtoestand afgekondigd voor de eilanden. Er zijn patrouilleboten en -vliegtuigen van het leger onderweg. Nu de noodtoestand geldt, kunnen hotels worden aangewezen als opvanglocatie, maar dat hebben de autoriteiten nog niet gedaan. Voorlopig proberen ze de druk te verminderen door de migranten te verdelen over de verschillende eilanden.

 

Waarom
Lees ook:
Waarom vooral in Italië migranten aankomen: 'Zo hard is het beleid niet'

De migranten uit Senegal zijn op zoek naar een plek waar het economisch beter gaat. "Het leven in Senegal is moeilijk", vertelt Afrika-correspondent Sophie van Leeuwen. "de jeugdwerkloosheid is hoog. Veel Senegalezen eten maar een keer per dag. De situatie is vrij uitzichtloos."

Veilig land

De migranten maken weinig kans dat ze als vluchteling erkend zullen worden. Senegal staat op de Europese lijst van veilige landen. Volgens Van Leeuwen klopt dat wel. "Het is een van de veiligste landen in West-Afrika, hoewel het er politiek onrustig is. Bij gewelddadige protesten kwamen deze zomer meerdere mensen om het leven. Net als in Niger, Mali en Burkina Faso is in Senegal veel kritiek op oud-kolonisator Frankrijk. De oppositie hoopt volgend jaar de verkiezingen te winnen."

Op de Canarische Eilanden staat de teller van het aantal migranten na vandaag op meer dan 24.000 sinds het begin van het jaar. Dat is het hoogste aantal sinds 2006. Ook voor Spanje als geheel betekent de toestroom een ommekeer in de migratiecijfers. Die waren dalende. Vorig jaar kwamen ruim 31.000 migranten aan in Spanje, voor dit jaar ligt dat cijfer tot nu toe rond 40.000.

Diplomatie

Volgens de Spaanse regering was de dalende trend het gevolg van veel diplomatiek overleg met landen in Afrika. Spanje heeft een linkse regering die, anders dan bijvoorbeeld de Italiaanse geen stevige anti-migratieteksten gebruikt. Spanje koos ervoor om met Senegal afspraken te maken over handel, zodat er geld het land binnen zou komen, maar dat is voor de Senegalezen die soms te weinig hebben om te eten een druppel op de gloeiende plaat.