Direct naar artikelinhoud

Amsterdamse Joodse school Cheider sluit opnieuw deuren: ‘Onze leerlingen moeten veilig naar school kunnen’

De Joodse basis- en middelbare school Cheider, in Amsterdam-Zuid, heeft maandag haar deuren opnieuw gesloten. De school zegt de veiligheid van de leerlingen niet te kunnen garanderen. De kinderen krijgen vanaf dinsdag thuis online les.

en
De Joodse school Cheider sluit haar deuren opnieuw omdat de veiligheid ‘onvoldoende’ is.Beeld ANP

Het schoolbestuur heeft afgelopen weekend, na een crisisoverleg, besloten tot de sluiting. Dat zegt Herman Loonstein, voorzitter van het Cheiderbestuur. “De antisemitische incidenten in de stad nemen toe. Joden worden uitgescholden op straat en er zijn fysieke bedreigingen geweest. Onze leerlingen moeten veilig naar school kunnen,” aldus Loonstein.

Eerder deze maand sloten drie Joodse scholen hun deuren uit voorzorg, omdat ze niet werden voorzien van continue beveiliging. Nadat de gemeente extra beveiliging toezegde, gingen de scholen weer open. “Onze veiligheid was vorige week wel gewaarborgd,” zegt Loonstein. “Inmiddels is de veiligheid onvoldoende en hebben wij bij de gemeente aangegeven wat er nog moet gebeuren.” Wat er precies is veranderd kan de voorzitter van de school niet zeggen.

De school heeft om spoedoverleg gevraagd met de burgemeester, politie en de marechaussee. “Maar tot nu toe hebben we hier geen antwoord op gehad. Daarom is de school sinds maandag dicht. Ik vrees dat de school ook dicht blijft als er niets gebeurt,” zegt Loonstein. Het Cheider houdt deze week geen herfstvakantie, zoals andere scholen in de regio, omdat de leerlingen al vrij kregen tijdens het Loofhuttenfeest, begin oktober.

Andere scholen wel open

De andere Joodse scholen in Amsterdam, Maimonides en Rosj Pina, blijven wel open, vertelt Chanan Hertzberger, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO). Deze scholen vinden ‘de beveiliging wel voldoende’, meldt Hertzberger.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema kan uit veiligheidsoverwegingen weinig zeggen over de genomen maatregelen. Wel laat de woordvoerder weten dat er afgelopen weekend een overleg over veiligheidsmaatregelen tussen de gemeente en het bestuur van Cheider heeft plaatsgevonden.

“De gemeente en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn extra alert sinds de gebeurtenissen in Israël. Waar nodig nemen we extra veiligheidsmaatregelen, zichtbaar en onzichtbaar.”

Ook de Koninklijke Marechaussee kan niets zeggen over de situatie. Volgens een woordvoerder gaat zij slechts over ‘de uitvoering’ en ligt de beslissing bij ‘het gezag’, in dit geval de gemeente.

Woensdag maakte het CJO bekend dat er sinds de aanval van Hamas op Israël een hoop Joodse kinderen gepest worden op school. Zeker zes Joodse kinderen zijn in Amsterdam van school gewisseld na pesterijen.