Zwitserland

Zwitserse rechts-populisten winnen verkiezingen

Marco Chiesa (SVP) voerde een harde campagne tegen migranten en de ‘woke-hysterie’.© afp

Uit de eerste resultaten van de parlementsverkiezingen blijkt de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij voorop te liggen. De Groenen incasseren verlies.

Laura Massa
Bron: Neue Zürcher Zeitung

De Zwitsers mochten zich zondag uitspreken over de koers van de regering. Uit de eerste resultaten blijkt uiterst rechts de winnaar te worden. Dat is geen verrassing: de rechts-conservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP) is al jaren de sterkste kracht in Zwitserland. Ze profileerde zich met een harde campagne op migratie en haalde zo bijna 30 procent van de stemmen. De SVP, die geleid wordt door Marco Chiesa, is paradoxaal genoeg zowel een regeringspartij als een protestpartij. Ze is volgens politieke analisten te vergelijken met de Duitse Alternative für Deutschland (AfD). Behalve een migratiestop hamert Chiesa ook op de Zwitserse neutraliteit en heeft hij een afkeer voor de ‘woke-hysterie’. Die ziet hij in zowat alle voorstellen van links.

‘Klimaat heeft verloren’

De sociaaldemocraten (SP) bleven status quo, net zoals Die Mitte (christendemocraten) en de FDP (liberalen). De Groenen lijden de grootste verliezen. Ze komen uit op slechts 9,1 procent. ‘Het klimaat heeft jammer genoeg verloren vandaag’, zei Aline Trede, de fractieleidster van de groenen, aan tv-zender SRF. Hoewel de klimaatverandering een groot probleem blijft in Zwitserland – waar de gletsjers in de Alpen in een uitzonderlijk tempo smelten – lijkt de milieubeweging zijn momentum kwijt te zijn.

Minder dan de helft (46 procent) van de Zwitsers ging stemmen. Die lage opkomst komt onder meer omdat Zwitserland zo’n vier keer per jaar referenda over tal van thema’s organiseert.