DEMONSTRATIE

Duizenden demonstranten vragen aandacht voor het lot van Palestijnen bij protestmars in Rotterdam

Pro-Palestinademonstranten in Rotterdam tijdens protestmars
Pro-Palestinademonstranten in Rotterdam tijdens protestmars © Rijnmond
In het centrum van Rotterdam was zondagmiddag een demonstratie om aandacht te vragen voor de situatie in Gaza. De protestmars, met de naam "Samen voor Palestina", begon om 15:00 uur bij de Binnenrotte en ging over de Erasmusbrug naar het Wilhelminaplein. De organisatie rekent van tevoren op 1500 deelnemers, maar dat blijken er later veel meer.
Al voordat het officiële programma begint, laten de demonstranten van zich horen. “Free free Palestine!” wordt gescandeerd. Veel demonstranten dragen spandoeken, met teksten als “elke 15 minuten wordt een kind vermoord in Gaza” en “stop de genocide”.
De demonstratie begint met toespraken op de Binnenrotte, vlak bij de Blaak. Vanuit een open trailer spreken diverse sprekers de menigte toe. Verslaggever Maurice Laparlière zegt dat er voor extremistische uitingen vandaag geen plaats is: "Er wordt meteen door de organisatie duidelijk gemaakt dat er geen extremisme of extremistische vlaggen worden geduld vandaag. Er is veel politie op de been om dat in de gaten te houden." Een compilatie van de toespraken en de menigte die bij elkaar kwam in Rotterdam zie je hieronder.
Een compilatie van alle toespraken en de demonstratie in Rotterdam

Toespraken

Diana Salaymah van Palestine Solidarity Rotterdam (PSR) spreekt de demissionaire premier aan. "Mark Rutte, jij staat achter Israël. Israël heeft een ziekenhuis gebombardeerd en daarna Hamas de schuld gegeven. Houdt dit dan nooit op? Elk persoon die hier staat is sterk, elk persoon die hier staat kent de waarheid.”
Zoals verwacht stevige woorden en grafische beelden zoals deze ‘babylijkjes’.
Zoals verwacht stevige woorden en grafische beelden zoals deze ‘babylijkjes’. © Rijnmond
Volgens Jaap Hamburger van 'Een Ander Joods Geluid' is het een kwestie van leven en dood voor het Palestijnse volk. “Waarom is men niet in staat mededogen te tonen naar weerloze burgers? Het gaat de Palestijnen om hun naakte bestaan. To be or not to be." Terwijl ‘Israel terrorist’ wordt gescandeerd neemt arabist Thirza Snoek het woord. “Mijn geloof dwingt mij om hier te staan. Jezus wees de machtigen terecht. Tegen alle kerken die Israël kritiekloos steunen, wil ik zeggen: stop het steunen van de onderdrukking. Geen vrede zonder gerechtigheid.”
“In de afgelopen dagen heb ik geen moment rust gekend”, zegt Majdolin Ashour. “De geur van lijken komt me achterna. Er wordt gemiddeld één kind per kwartier vermoord door Israël.” Haar oom is ambulancechauffeur in Gaza. "Stop deze waanzin, stop deze genocide. Wordt wakker!" Na de toespraken sluit een jonge imam af met gebed. Hij bidt voor de overledenen. Veel demonstranten bidden mee. Daarna is het tijd om, via de Erasmusbrug, naar het rechtbankgebouw op het Wilhelminaplein te gaan.
Demonstranten met een bord waarop staat: "elke 15 minuten wordt een kind vermoord in Gaza"
Demonstranten met een bord waarop staat: "elke 15 minuten wordt een kind vermoord in Gaza" © Rijnmond

Drukte

Volgens verslaggever Maurice Laparlière is het veel drukker dan de organisatie van tevoren had gedacht. Er werd rekening gehouden met 1500 deelnemers, maar het zouden er veel meer zijn. “Het gaat volgens mij echt om duizenden demonstranten”, zegt hij. Ook als de stoet in beweging komt blijft het rustig. Er is veel politie op de been, maar de organisatie heeft de situatie goed onder controle.
De protestmars tijdens de demonstratie in Rotterdam
De protestmars tijdens de demonstratie in Rotterdam © Rijnmond

Ook pro-Israëldemonstratie gehouden

Bij het stadhuis in Rotterdam waren ook pro-Israëldemonstranten op de been. Er zouden ongeveer 30 demonstranten met Israëlische vlaggen hebben gestaan.
In totaal werden er zondagmiddag in de stad 16 mensen aangehouden. De politie spreekt van een rustige dag, waarbij er weinig incidenten zijn geweest. Er werden 9 mensen aangehouden op de Coolsingel omdat er "over en weer vervelende teksten werden geroepen", aldus een woordvoerder van de politie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl