20220125 tweede kamer rob jetten d66 4

De grote D66 show: hoe Jetten zich in bochten wringt om toch maar iets te betekenen

Politiekokt 21 2023, 13:30
"Ah, Rob Jetten, de frisse wind van D66. Of nou ja, ‘fris’ - laten we het houden op ‘nieuw’. De jongeman heeft de leiding genomen in een tijd waarin zijn partij er slechter voor staat dan een vegetariër op een barbecue. En wat is zijn briljante strategie om D66 weer op de kaart te zetten?
Nou, dat maakt hij heel helder in een interview met Trouw. Kort gezegd komt het neer op: klagen over de ‘stoere taal’ van VVD en GroenLinks-PvdA, en pleiten voor meer samenwerking in het ‘brede midden’.
Wow, Rob. Wat een geweldig idee! Als dat geen recept is voor electoraal succes, weet ik het ook niet meer.
Laten we even teruggaan naar het interview. Jetten begint met te zeggen dat D66 ‘strijdbaar’ is en dat zijn leden ‘niet zeuren, maar aan de bak gaan’. Dat is natuurlijk een lovenswaardige instelling, ware het niet dat zijn partij momenteel in de peilingen op een derde van de zetels staat die ze twee jaar geleden behaalden. Strijdbaar of niet, de kiezers lijken niet echt onder de indruk.
En dan hebben we het nog niet eens over de concurrentie. Jetten geeft toe dat nieuwkomers als BBB en NSC, en de progressieve fusie van GroenLinks en PvdA aantrekkelijk zijn voor de kiezers. Zijn antwoord? ‘Wij nemen altijd verantwoordelijkheid om verandering te brengen’. Tja, dat is natuurlijk een mooie manier om te zeggen dat D66 altijd klaarstaat om mee te regeren, ongeacht de principes die daarvoor moeten wijken.
Op het gebied van kernenergie probeert Jetten een draai te maken door te zeggen dat D66 nu vóór kernenergie is, omdat het noodzakelijk is om de klimaatdoelen te halen. Dat is een opvallende ommezwaai voor een partij die in het verleden fel tegen kernenergie was. Maar ja, in de politiek is consistentie natuurlijk vaak ver te zoeken.
En dan hebben we het nog niet eens over de ‘harde keuzes’ waar Jetten het over heeft. Volgens hem kan je niet beloven een miljoen huizen te bouwen zonder de stikstofuitstoot drastisch te verminderen. Dat klinkt natuurlijk mooi, maar het is wel de partij van Jetten geweest die jarenlang heeft mee geregeerd en die situatie heeft laten ontstaan. Maar goed, zelfreflectie is natuurlijk ook een zeldzaam goed in de politiek.
Kortom, Rob Jetten en D66 proberen zichzelf opnieuw uit te vinden in een tijd waarin hun populariteit tanende is. Of deze nieuwe koers het schip zal redden, valt nog te bezien. Maar één ding is zeker: het wordt een interessante rit.
Voor ons D66-haters tenminste, want uit alles blijkt dat die partij heel snel totaal de vernieling in wordt geholpen. Geweldig!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten