Onderzoeksjournalisten Bellingcat: explosie ziekenhuis Gaza door afgezwaaide Palestijnse raket

Wereldwijd gingen tienduizenden boze mensen de straat op na de aanslag op het ziekenhuis in Gaza. Journalisten vonden met behulp van Open Source Intelligence-onderzoek bewijs dat het om een raket van de Islamitische Jihad gaat.

Wereldwijd gingen tienduizenden boze mensen de straat op na de aanslag op het ziekenhuis in Gaza. Journalisten vonden met behulp van Open Source Intelligence-onderzoek bewijs dat het om een raket van de Islamitische Jihad gaat. Foto: EPA

De explosie in het Al-Ahli Baptist ziekenhuis in Gaza is waarschijnlijk veroorzaakt door een afzwaaiende raket van Hamas, concluderen de onderzoekers van het wereldwijde journalistieke platform Bellingcat.

Burgeronderzoekers zoals Bellingcat (dat eerder goed werk deed bij de neergeschoten MH17) hebben video’s en foto’s van rond het ziekenhuis geanalyseerd. Ze haalden nieuwe bewijzen en feiten boven water via Open Source Intelligence (OSINT): door beelden te vergelijken met wat eerder bekend was en is over de situatie rond het ziekenhuis.

Bellingcat neigt op basis van het beschikbare bewijsmateriaal naar de conclusie dat Israël niet achter de aanslag zit. Foeke Postma van de onderzoeksclub heeft bij het onderzoek ook live beelden van de zender Al-Jazeera gebruikt. Daaruit zou blijken dat vanuit Gaza een raket wordt afgeschoten waarbij iets mis gaat. Kort daarna is er een ontploffing op de parkeerplaats voor het ziekenhuis. Dat leverde een krater van een vierkante meter en dertig centimeter diepte op.

De Hamas-theorie dat het om een Israëlische vliegtuigbom zou gaan, is volgens Bellingcat niet aannemelijk. „Als je de beelden bekijkt van de impact die de aanslag heeft gehad op de grond, lijkt dit niet het gevolg van een vliegtuigbom”, zegt Foeke Postma tegen RTL.

Krater te klein

Marc Garlasco, een voormalig oorlogsmisdadenonderzoeker, zegt dat de bommen die Israël gebruikt, de met precisie geleide JDAMS, niet voor een dergelijke krater zouden zorgen. „Bij de kleinste variant zou de krater al minstens drie meter zijn.” Andere militaire experts zijn dat met hem eens. Bellingcat houdt een slag om de arm zolang er geen onafhankelijk onderzoek op de grond is geweest. „Maar nu is dat nog geen optie.”

Onderzoeksjournalist Thomas van Linge zegt tegen EenVandaag dat hij het ook nog niet zeker weet. „Naar alle waarschijnlijkheid is het toch een raket van de Palestijnse kant die per ongeluk daar is neergekomen. En dat is puur gebaseerd op de beelden die naar buiten zijn gekomen van de plek waar de raket neerkwam. De omvang van de schade en de grote explosie lijken te bewijzen dat het geen bom was van een Israëlisch vliegtuig”, legt hij uit.

Israëlische strijdkrachten lieten na de explosie een onderschept audiofragment tussen twee Hamas-functionarissen horen. Daarin zei een van hen dat het om een eigen raket, afgevuurd vanaf de begraafplaats achter het ziekenhuis, zou gaan.

De Palestijnen hebben tot nu toe altijd gezegd dat het om een Israëlische raketinslag ging en dat het een ’massaslachting’ betrof. De Islamitische Jihad die de raket zou hebben afgeschoten noemt de beschuldiging ’vals’. Daarvoor is geen bewijs geleverd.