PVV bezorgd om groeiende armoede: 'Er voltrekt zich een ongekend sociaal drama'

Achtergronden18 oktober 2023 7 minuten Redactie
De Jong
ANP

Terwijl het kabinet volgend jaar miljarden euro's gaat uitgeven aan Afrika, Brussel, klimaat en stikstof, worden de Nederlandse ouderen steeds meer in de kou gezet. Dit betoogt PVV-Kamerlid Léon de Jong bij de begroting voor Sociale Zaken. Steeds meer burgers kunnen amper nog de hoge vaste lasten betalen, en ruim 400.000 mensen verkeren al in onzichtbare voedselnood. "Hoe is dit allemaal mogelijk in een welvarend land als de onze?" wil De Jong weten. "Hoe is het mogelijk dat we niet in staat zouden zijn om onze eigen mensen te helpen?" Lees hieronder zijn volledige bijdrage. 

Nederlanders zijn niet gek. Zij zien ook dat er miljarden worden weggesmeten aan alles waar zij niets aan hebben. Zij zien dat er volgend jaar weer 6 miljard euro gaat naar Afrika, weer 7 miljard euro naar asiel, weer 11 miljard euro naar Brussel en, alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zien zij ook dat er weer 60 miljard is vrijgespeeld voor klimaat en stikstof. Ze zien het niet alleen, maar ze voelen het ook.

"Er is zich een ongekend sociaal drama aan het voltrekken. Alle seinen staat op rood. Alles staat onder druk: de arbeidsmarkt, pensioenen, koopkracht, inkomen, bestaanszekerheid. Alles is onzeker geworden. Werkenden, gepensioneerden, chronisch zieken, jong en oud: dit kabinet heeft ze jarenlang keihard in de steek gelaten. Het heeft ze alle zekerheden afgepakt en heeft ze verder de rug toegekeerd, met alle gevolgen van dien. Grote groepen Nederlanders zitten in grote financiële problemen, verkeren in een diepe crisis en komen niet meer rond. Er zijn gezinnen die maximaal moeten bezuinigen omdat ze de boodschappen, de energierekening, de huur, de zorgkosten en een noodzakelijke tankbeurt niet of nauwelijks nog kunnen betalen. Gewoon rondkomen is in Nederland een luxe geworden. Dat is de bittere realiteit waar Nederlanders al jarenlang, dag in, dag uit, mee te maken hebben.

De bestaanszekerheidscrisis is niet iets van de laatste tijd. Dit is ons niet zomaar opeens overkomen. Dit is niet een probleem van vandaag. Dit speelt al jaren, omdat politiek Den Haag wegkijkt en wel de mond vol heeft over bestaanszekerheid, maar ondertussen een betaalbare woning, een volle koelkast en een onbezorgde oude dag onbereikbaar maken. Dat zijn zaken die tot voor kort normaal waren, maar die nu voor veel mensen een bron van stress zijn. De cijfers laten dat al jaren zien. De PVV zal ze ook dit jaar weer onder uw aandacht brengen, want ze zijn te schokkend om van weg te kijken.

Volgens het Nibud heeft bijna 50 procent van alle Nederlanders moeite met rondkomen door de hoge vaste lasten, is 60 procent van de Nederlanders financieel ongezond of kwetsbaar, heeft een op de vijf Nederlandse huishoudens moeite met het betalen van de noodzakelijke kosten voor levensonderhoud en is ruim de helft van de Nederlanders bezorgd over de hoge vaste lasten, omdat de torenhoge inflatie van de afgelopen jaren er keihard heeft in gehakt. Kijk alleen al naar de boodschappen. Die zijn in anderhalf jaar tijd met 31 procent gestegen, met als resultaat dat volgens het Rode Kruis zeker 400.000 mensen in onzichtbare voedselnood verkeren. Vorig jaar had 42 procent van de huishoudens te maken met betalingsproblemen, zoals een weigering van een automatische incasso en niet meer kunnen pinnen. 600.000 huishoudens hebben problematische schulden. Volgens het CPB leven er 830.000 huishoudens in armoede. De toekomst van onze jongeren is onnodig onzeker gemaakt. Er zijn honderdduizenden kinderen die in armoede moeten opgroeien. Sinds 2018 is het aantal jongvolwassenen dat grote moeite heeft met rondkomen, verdubbeld. Al deze cijfers laten je duizelen, en dan te bedenken dat bij de armoededefinities schulden bij bijvoorbeeld energiemaatschappijen of de Belastingdienst volgens het CPB niet eens worden meegewogen. De groep mensen die werkelijk in armoede leeft, is dus nog een stuk groter dan de cijfers ons doen geloven.

Ik heb het niet alleen over gezinnen in een uitkeringssituatie. Ik heb het hier ook over mensen die keihard werken, een baan hebben, maar niet kunnen rondkomen en zich iedere dag opnieuw afvragen waar ze het eigenlijk allemaal nog voor doen, voor wie de grootste koopkrachtachteruitgang in 40 jaar er keihard in hakt, voor wie meer werken niet meer loont, maar wel hogere prijzen en lasten voor de kiezen krijgt. Ik heb het over de middenklasse, die niet één keer voorkwam in de troonrede en al jaren niet de waardering krijgt die ze verdient, maar ondertussen wel voor alles kan opdraaien. Mensen die na een dag werken niet eens een warme maaltijd op tafel kunnen zetten, slechts twee keer per week een paar minuten kunnen douchen, de kinderen noodgedwongen niet meer naar sport- of muziekles kunnen laten gaan. Mensen voor wie een gezellig dagje pretpark met het gezin met een lekker patatje en een colaatje er vaak niet meer in zit. Mensen die verjaardagen overslaan, geen feestdagen meer vieren, geen nieuwe kleding of nieuwe bril meer kunnen kopen, en wanneer de wasmachine kapotgaat dikke vette pech hebben omdat er geen spaargeld meer is om deze te vervangen. Mensen die niet meer naar de tandarts gaan, de kachel uit angst voor een nog hogere energierekening niet meer durven aandoen.

Gisteren nog kwam het nieuws naar buiten dat het energieverbruik onder huishoudens vorig jaar het laagste was in 50 jaar. Energiemaatschappijen zien groeiende problemen bij mensen die de rekening niet meer kunnen betalen. Deze gezinnen zitten dus letterlijk in de kou. Dat kan toch niet? Het leven is voor deze mensen echt onbetaalbaar geworden.

En wat te zeggen over de talloze alarmerende berichten over grote groepen economische daklozen, mensen die wel een baan en inkomen hebben, maar geen dak boven hun hoofd en noodgedwongen in een auto of bij vrienden moeten slapen? Het is echt verschrikkelijk.

Waarom moeten we onze ouderen zo slecht behandelen? Waarom moeten volgens dit kabinet onze ouderen ook in financiële onzekerheid worden gestort? Eerst was er die verschrikkelijke pensioenwet, waardoor pensioen extreem afhankelijk wordt van de beurs, een casinopensioen, waarbij er gegokt wordt met 1.500 miljard euro aan pensioengeld. Van de beloftes voor een koopkrachtig pensioen komt helemaal niks terecht. Onze ouderen hebben al jarenlang te maken met koopkrachtachteruitgang. En nadat dit alles is gebeurd, komt het kabinet met een begroting waarbij onze ouderen met alleen AOW nog eens 60 euro per maand worden gekort, want dat is wat dit kabinet doet: 60 euro per maand afpakken van onze alleroudsten. Het is zó asociaal.

Hoe is dit allemaal mogelijk in een welvarend land als de onze? Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig? Hoe is het mogelijk dat we niet in staat zouden zijn om onze eigen mensen te helpen? Dat kan toch niet? We zijn een rijk land, dus aan het geld kan het niet liggen. Ik vraag het mij ieder jaar opnieuw af en op Prinsjesdag kreeg ik eindelijk het antwoord, klip-en-klaar van de minister-president zelf. In antwoord op een vraag van de media over de grote armoede in Nederland gaf hij aan: "Tegelijkertijd is het natuurlijk niet zo, zoals sommige andere partijen willen doen geloven, dat de situatie in Nederland onaanvaardbaar is."

Volgens de minister-president en daarmee volgens het hele kabinet is de uitzichtloze situatie waarin al die huishoudens verkeren, al die mensen die niet meer kunnen rondkomen, dus niet onaanvaardbaar. Het is om je kapot te schamen, maar het laat ook zien dat alle praatjes over bestaanszekerheid voor de bühne zijn. We weten wat de werkelijke reden is voor het jarenlang niet adequaat compenseren en waarom mensen opnieuw voor de gek worden gehouden met valse koopkrachtbeloftes die nooit uitkomen, simpelweg omdat het voor dit kabinet dus niet onaanvaardbaar is dat zo veel mensen met grote moeite het hoofd nog maar net boven water kunnen houden.

Nu hoor ik de ministers denken: we zijn toch met een koopkrachtpakket gekomen van 2 miljard euro, dus wat zeurt de heer De Jong nou eigenlijk? Dit pakket is een doekje voor het bloeden, maar bovenal een sigaar uit eigen doos: eerst pakt dit kabinet 9 miljard euro af om vervolgens 2 miljard euro terug te geven. Dat is wat het kabinet heeft gedaan. Dat zorgt dan volgens het kabinet voor een koopkrachtplus van 1,8 procent, maar als we goed kijken over de periode van 2023 tot 2024, dan zien we dat er slechts 0,7 procent overblijft. Dat voelen mensen dus helemaal niet in de portemonnee. We moeten nog maar helemaal afwachten of die kruimel überhaupt wel gegeven gaat worden. Koopkrachtbeloftes zijn nog nooit uitgekomen. En dat weten de mensen thuis maar al te goed.

We moeten dus kijken naar wat er wel is gerealiseerd over de afgelopen jaren. Dat is ronduit slecht. Over de periode van 2022 tot 2023 was de koopkracht -3,8 procent. Dat is bijna 4 procent in de min, tegenover een economische groei van 5 procent. De koopkracht ging dus vet in de min, terwijl de economie gewoon groeide. Ook als we 2024 erbij pakken, dan zien we dat werkenden er in totaal over die periode 2 procent op achteruitgaan. Voor gepensioneerden is dat 2,1 procent. Ook gezinnen met kinderen gaan erop achteruit. Het staat gewoon in de stukken.

Ondertussen probeert dit kabinet ons met misleidende cijfers te doen geloven dat we er nu echt allemaal op vooruitgaan. Maar Nederlanders zijn niet gek; zij zien dat zij met een sigaar uit eigen doos in de maling genomen worden. Zij zien dat er ondertussen wel miljarden worden weggesmeten aan alles waar Nederlanders niets aan hebben. Zij zien dat er volgend jaar weer 6 miljard euro gaat naar Afrika, weer 7 miljard euro naar asiel, weer 11 miljard euro naar Brussel en, alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zien zij ook dat er weer 60 miljard is vrijgespeeld voor klimaat en stikstof. Ze zien het niet alleen, maar ze voelen het ook.

Dat is een keiharde klap in het gezicht van al die Nederlanders die het financieel helemaal niet meer zien zitten, die iedere euro tien keer moeten omdraaien, maar alsnog niet uitkomen. En dat simpelweg, omdat dit kabinet het dus niet onaanvaardbaar vindt dat zo veel Nederlanders in de problemen zitten. Dat is echt absurd. Voor de PVV is het wel onaanvaardbaar. Wij willen dat mensen wél geld overhouden in de portemonnee, wél kunnen rondkomen en na een leven lang werken wél kunnen genieten van een onbezorgde oude dag. Het is tijd dat Nederlanders weer kunnen doen wat in een rijk land als het onze normaal zou moeten zijn: rondkomen en geld overhouden in de portemonnee om normaal van te kunnen leven, zonder de door de politiek veroorzaakte financiële stress."

Meerartikelen

Julien Thierry
Video

Monument voor vermoorde slachtoffers van Soedanese asielzoeker

Vier jaar geleden werden Julien en Thierry vermoord door een Soedanese asielzoeker met jihadistische opvattingen. De vluchteling verwondde ook andere omstanders. Daarom is er begin deze maand een herdenkingsmonument voor hen onthuld op het plaats del

Floris
Video

Floris is genderfluïde: "Ik ben geen man of vrouw"

De jonge twintiger Floris identificeert zich als genderfluïde. Hij voelt zich namelijk niet thuis in het hokje 'man' of 'vrouw', vertelt hij in een video-interview met Vriendin. Desondanks heeft zijn moeder hier wel moeite mee. "Hij blijft mijn zoon"

Milei
Nieuws

Rechtse Milei presenteert eerste Argentijnse begrotingsoverschot in 16 jaar tijd

De nieuwe president van Argentinië, Javier Milei, presenteert het eerste begrotingsoverschot van het land sinds 2008. Hij noemt dit een "historische prestatie". In het eerste kwartaal van 2024 registreerde Argentinië een overschot van ongeveer 275 mi

Leerlingen
Onderzoek

Studie: Duitse tieners bekeren zich uit angst tot islam

Steeds meer Duitse schoolkinderen bekeren zich tot de islam, uit angst om buiten de boot te vallen. Dit blijkt uit een nieuwe studie van het KFN-instituut in Nedersaksen. Volgens de studie vindt 67,8 procent van de ondervraagde leerlingen de Koran be

Raisa
Nieuws

Raise Blommestijn viert geen Koningsdag: 'Walgelijk instituut'

Talloze Nederlanders vierden zaterdag Koningsdag, maar dat feest is aan lang niet iedereen besteed. Onder de hashtag #ikvierhetniet lieten tal van republikeinen afgelopen dagen weten niets met het koningshuis te hebben. Onder hen zijn ook invloedrijk

lintje
Nieuws

Zien! Fries weigert lintje van de koning: "Dit is voor mij geen eer maar een dolksteek"

Geheel volgens traditie vond de dag voor Koningsdag een lintjesregen plaats. De meeste Nederlanders zijn blij en vereerd als ze onderscheiding krijgen in naam van de koning. Maar in Dokkum verliep dat vrijdag heel anders. Een man weigerde namelijk zi

Bosma
Nieuws

Linkse activist mag tijdens dodenherdenking op de Dam niet demonstreren tegen Martin Bosma

De gemeente Amsterdam heeft de linkse activist Frank van der Linde verboden om tijdens de dodenherdenking op de Dam te demonstreren tegen Kamervoorzitter Martin Bosma. Afgelopen week maakte Van der Linde bekend dat van plan te zijn een demonstratie a

klimaatactivisten
Nieuws

Politie verwijdert klimaatactivisten van snelweg in Amsterdam

Activisten van Extinction Rebellion blokkeerden zaterdag kort de snelweg A10 bij het voormalige ING-kantoor in Amsterdam. De politie greep echter al snel in en verwijderde de aanwezige activisten van de snelweg. De snelwegblokkade was op voorhand ver

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

palestina
Nieuws

Gemeente Amsterdam grijpt niet in bij wegblokkade pro-Palestina demonstranten

Tal van mensen die vanmorgen met goede zin naar Amsterdam vertrokken om daar Koningsdag te vieren, kwamen bedrogen uit. Een flinke groep pro-Palestina demonstranten besloot namelijk de Piet Heinkade te blokkeren. Daardoor ontstond er een lange file e

Razdan Duggal
Fun

Amerikaanse ambassadeur viert Koningsdag met oranje slingers

Heel Nederland viert Koningsdag, net zoals de Amerikaanse ambassadeur Shefali Razdan Duggal. Op sociale media deelt ze een foto van zichzelf met oranje outfit en stopkrijt. 'Doe ik dit goed?' wil ze weten van haar volgers. Sinds oktober 2022 is Razda

zaalvoetbalclub
Nieuws

Marokkanen weigeren te spelen tegen Joods zaalvoetbalteam Amsterdam: 'Gaat puur om onze afkomst"

Een Marokkaans zaalvoetbalteam heeft een wedstrijd in Amsterdam tegen een Joodse tegenstander geweigerd te spelen. Dit omdat volgens hen spelers van het andere team familieleden in het Israëlische leger hebben. De Joodse voetballers van Maccabi Neder

Koning
Nieuws

Dragen burgemeesters op Koningsdag oranje keppeltje in strijd tegen groeiend antisemitisme?

Onder het motto 'Wij zijn allemaal Oranje' lanceerde een groep Joodse en niet-Joodse Nederlanders een actie voor Koningsdag, gericht op het dragen van oranje keppeltjes door burgemeesters. Dit initiatief is onderdeel van een campagne tegen antisemiti

Orban
Nieuws

NSC haalt uit naar Orbán: 'Land voldoet niet meer aan toelatingseisen EU'

De Europese kandidaatsfractie van NSC uit bezorgdheid over de rechtsstaat in verschillende EU-landen, met name Hongarije. NSC-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Dirk Gotink, hoopt op verbetering, maar benadrukt dat er weinig mogelijkheden zi

Migranten
Onderzoek

Migranten plegen 77% van alle verkrachtingen in Parijs

Migranten blijken oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers van Parijs. De cijfers tonen aan dat 77% van de opgeloste verkrachtingszaken in 2023 werd gepleegd door mensen zonder Frans paspoort, onthult Europe 1. Deze misdrijven vonden vooral p

Ollongren
Nieuws

Ollongren wil dat Nederland meer gaat doen voor oorlog in Oekraïne

Defensieminister Kajsa Ollongren wil dat Nederland meer gaat doen voor de oorlog in Oekraïne. Ze legt uit dat hoewel de munitieproductie in Europa fors is gestegen, de huidige verhoudingen niet goed zijn. De munitie die richting Oekraïne gaat, wordt

BnnVara
Fun

BnnVara krijgt bijna hartverzakking van rechtse conferentie Orbán: 'Dit is niet te geloven'

Het was donderdagavond flink onrustig aan de talkshowtafel van Sophie & Jeroen. De gasten keken met afschuw naar de beelden van de jaarlijkse CPAC-conferentie in Hongarije. Bij dit evenement spreken onder meer Viktor Orbán, Geert Wilders en Eva Vlaar

Migratie
Nieuws

Zorgen om uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat zwerven

Er is dringende behoefte aan speciale voorzieningen voor veroordeelde en uitgeprocedeerde vreemdelingen die niet kunnen worden uitgezet. Deze groep, vaak met psychische problemen, zwerft momenteel vaak op straat. John van Tilborg is de directeur van

Meloni
Achtergronden

Lof voor Meloni: 'Ze beteugelt immigratie, zowel legaal als illegaal'

De Franse politica Marion Maréchal ziet graag dat haar land dezelfde immigratiekoers gaat overnemen als Italië. Volgens haar verricht premier Giorgia Meloni goed werk, onder meer door het recht op asiel te beperken. "Als Frankrijk vandaag de dag het

Rijksambtenaren
Nieuws

Flinke loonstijging voor rijksambtenaren: 'Dit gaat de verkeerde kant op'

De 150.000 rijksambtenaren in Nederland gaan flink meer verdienen. Volgens de nieuwe cao ontvangen zij vanaf juli 8,5 procent meer salaris. Bovendien krijgen ze elke maand 50 euro extra bovenop hun huidige salaris. Dit is tot grote zorg van Europarle

Eerdmans
Achtergronden

JA21 slaat alarm over Jodenhaat: 'Ik word er doodziek van'

JA21-leider Joost Eerdmans maakt zich grote zorgen om het toenemend antisemitisme in Nederland. Om dit tegen te gaan, wil hij dat het kabinet het Duitse voorbeeld volgt en 'terreurverheerlijkende' organisaties als Hizb ut-Tahrir en de Samidoun in de