Pages

Subscribe Twitter

vrijdag 13 oktober 2023

Helft Nederlanders bang voor woninginbraak

De herfstvakantie en het herfstweer staat weer voor de deur. Tijdens de donkere maanden wordt er vaker ingebroken dan in de zomerperiode. Uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat ruim 40 procent van de Nederlanders bang is dat er wordt ingebroken in hun woning. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat 73 procent van de Nederlanders wel iemand kent waarbij is ingebroken.

In 2022 werden er 24.414 woninginbraken geregistreerd bij de politie. Een lichte stijging van 3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal inbraken ligt nu wel een stuk lager in vergelijking met de periode voor de coronapandemie. Zo werden in 2019 bijna 40.000 woninginbraken geregistreerd. Gekeken over de jaren heen daalt het aantal inbraken. Zo is het aantal woninginbraken de afgelopen tien jaar met 75 procent gedaald (data.politie). Vanaf oktober nemen het aantal inbraken toe en dit bereikt zijn piek in de maand december. Vanaf april nemen het aantal inbraken weer af.

De meeste woninginbraken vinden plaats in de grotere steden, vooral in de Randstad. Zo staan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg op respectievelijk de eerste tot en met de vijfde plaats. Opvallend is dat in al deze steden het aantal inbraken afnam, behalve in de stad Tilburg daar nam het aantal inbraken met meer dan 10% toe (data.politie). De top 5 provincies met het meest aantal inbraken zijn Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht.  

0 reacties:

Een reactie posten