Virusziekte EHD rukt met besmetting in Zwitserland op naar noorden

De virusziekte epizootic haemorrhagic disease (EHD) is vastgesteld bij een vijf maanden oud kalf in de omgeving van het Zwitserse Bern. De ziekte dook vorig jaar voor het eerst op in Italië, Spanje en Portugal. Op 21 september werd de ziekte voor het eerst bevestigd in Frankrijk.

Virusziekte+EHD+rukt+met+besmetting+in+Zwitserland+op+naar+noorden
© Twan Wiermans

Daar heeft de ziekte zich verspreid in een flink gebied ten noorden van de Pyreneeën. Al meer dan vijftig bedrijven zijn besmet. De besmetting op een rundveebedrijf in de buurt van Bern is een stuk noordelijker in Europa. EHD is verwant met blauwtong, wordt ook overgedragen door knutten en veel symptomen komen ook overeen. Dieren kunnen elkaar niet besmetten.

Wereldwijd gaat de ziekte al wat langer rond. Zo dook de ziekte in 2012 op in Turkije en in 2015 in Israël. Nog eerder was de ziekte al te vinden in Azië, Australië en Afrika. De ziekte werd voor het eerst ontdekt in de Verenigde Staten in 1995.


Bufferzone

In Frankrijk en in Spanje neemt de overheid geen malse maatregelen. Om elk besmet bedrijf wordt een bufferzone van 150 kilometer ingesteld. Er geldt een vervoersverbod voor runderen, schapen, geiten en herten in deze gebieden. Er zijn wel uitzonderingen voor onder meer de slacht. Algerije heeft een importverbod ingesteld voor runderen uit Frankrijk.

Tegen het serotype van de EHD die in Europa wordt aangetroffen, is geen vaccin beschikbaar. Fabrikanten overwegen wel een vaccin te maken. De veroorzaker van EHD is een orbivirus (RNA-virus, tien serotypen) uit de familie van reoviridae. De verschillende serotypen veroorzaken allemaal ongeveer hetzelfde ziektebeeld. De incubatietijd van de ziekte is twee tot tien dagen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer