Hans Teeuwen haalt uit naar Arjen Lubach: ‘Hele foute suggestie’

Hans Teeuwen geeft Arjen Lubach een flinke veeg uit de pan. De cabaretier hekelt de berichtgeving van de NPO-ster over de oorlog tussen Israël en Hamas. “Een hele foute suggestie!”

Hans Teeuwen en Arjen Lubach © Instagram, NPO

De terroristische aanslag van Hamas op een festivalterrein in Israël heeft wereldwijd voor een schok gezorgd, maar zorgt ook voor ongelooflijk veel discussie. De meest controversiële mening die in de Nederlandse media is geuit komt van Johan Derksen: “We moeten ook niet vergeten dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben!”

Hans is woest

Hans Teeuwen vindt dit soort meningen verwerpelijk. Hij gaat in een videostatement los op Johan, maar ook op NPO-megaster Arjen Lubach. “Jodenhaat bestaat al duizenden jaren. We hebben pogroms gehad, we hebben de Holocaust gehad en nu hebben we de terreurgroep Hamas, die een gruwelijke aanslag heeft gepleegd op Israëlisch grondgebied.”

Hij vervolgt: “Jodenhaters hebben helemaal geen context nodig. Ze haten Joden en daarom moeten ze dood, daarom moeten ze verkracht, daarom moeten ze verbrand. Ik zag gisteren een stukje Arjen Lubach en Arjen zei: ‘En als er dan zoiets gebeurt in Nederland, dan gaan we elkaar de maat nemen!’”

Beestachtig

Maar dat doet Arjen zelf ook, roept Hans. “Vervolgens ging hij Uri Rosenthal de maat nemen, want hij had gezegd dat er geen context nodig is en: ‘Ik wil niet horen dat dit te maken heeft met het feit dat Israël de Palestijnen onderdrukt. Ik wil geen maar horen bij zo’n aanslag!’”

Hans begrijpt dat Arjen daar anders over denkt. “‘Maar’, zei Arjen: ‘Twee dingen kunnen tegelijkertijd waar zijn. Ja, het was een beestachtige aanslag. Én Israël onderdrukt de Palestijnen al jaren.’ Daarmee suggererend dat er toch een verband was dat omdat Israël de Palestijnen onderdrukt, Hamas onschuldige kinderen vermoordt.”

Levend schild

Hamas vermoordt die kinderen niet alleen, aldus Hans. “Verkracht ze, onthoofdt ze, verbrandt ze. Hamas heeft helemaal geen reden nodig om Joden te vermoorden. Het interesseert ze helemaal niet. Als er een groep is die de Palestijnen onderdrukt, dan is het Hamas.”

En juist daarom kotst hij op de relativering van Arjen. “Ze gebruiken hun eigen burgers als levend schild en ze willen zoveel mogelijk burgerslachtoffers maken aan Israëlische kant en ze hopen dat de Israëli’s zoveel mogelijk burgerslachtoffers aan hun kant maakt. Daarom hebben ze hun hoofdkwartier onder een ziekenhuis.”

Smerig

En Johan? Die heeft zich volgens Hans al helemaal gediskwalificeerd met zijn Joden-uitspraak. “Het meest smerige, antisemitische zinnetje dat ik ooit heb gehoord. Jodenhaat bestaat, maar ik had geen idee hoe diep het in de cultuur verankerd zit. Dat het zelfs in iemand kan zitten zonder dat hij het zelf weet. Dat is schokkend om te zien.”

De rant van Hans:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen