Buitenland

Overzicht: wat de VS aan militaire hulp naar Israël stuurt

12-10-2023 12:37

Carrier Strike Group
Shutterstock.

WASHINGTON (AP) – Binnen enkele uren na de afschuwelijke terreuraanval van Hamas stuurden  de VS oorlogsschepen en vliegtuigen naar de regio om klaar te staan om Israël te voorzien van alles wat het nodig heeft om te reageren.

Een tweede Amerikaanse Carrier Strike Group vertrekt vrijdag uit Norfolk, Virginia. Tientallen vliegtuigen zijn op weg naar Amerikaanse militaire bases in het Midden-Oosten. En special operations forces helpen het Israëlische leger nu met planning en inlichtingen.

De opbouw weerspiegelt de bezorgdheid van de VS dat de dodelijke gevechten tussen Hamas en Israël zouden kunnen escaleren tot een gevaarlijker regionaal conflict.

De belangrijkste missie van deze schepen en gevechtsvliegtuigen is nu om een troepenmacht op te bouwen die Hezbollah, Iran of anderen ervan weerhoudt om voordeel te halen uit de situatie. Maar de strijdkrachten die de VS stuurden zijn tot meer in staat.

De VS is ook bezig met het versneld verschepen van munitie en onderscheppingsraketten voor de strijd van Israël tegen Hamas.

Wapens en special forces

De VS leveren personeel en hoognodige munitie aan Israël. Minister van Defensie Lloyd Austin kondigde aan dat een kleine cel van speciale operatietroepen Israël nu helpt met inlichtingen en planning. Ze zijn niet belast met het redden van gijzelaars, in tegenstelling tot wat in sommige berichten wordt beweerd, zei een defensiefunctionaris, maar ze zouden dit wel kunnen doen als daarom wordt gevraagd.

De VS zorgen er ook voor dat Amerikaanse defensiebedrijven de wapenbestellingen van Israël die al in de boeken stonden, versnellen. De belangrijkste hiervan is het versneld leveren van munitie voor Israels Iron Dome-luchtverdedigingssysteem.

President Joe Biden zei dinsdag dat de herbevoorrading van Iron Dome-munitie en luchtverdedigingssystemen een onmiddellijke prioriteit was.

“We geven extra militaire hulp, waaronder munitie en onderscheppingssystemen om Iron Dome aan te vullen,” zei Biden. “We gaan ervoor zorgen dat Israël niet zonder deze kritieke middelen komt te zitten om zijn steden en burgers te verdedigen.”

Artikel gaat verder na afbeelding.

F18Shutterstock.

De raketten van Iron Dome richten zich op raketten die één van de Israëlische steden naderen. Volgens Raytheon heeft Israël 10 Iron Dome-systemen om zijn steden te beschermen. Sinds de aanval van zaterdag heeft Hamas meer dan 5000 raketten op Israël afgevuurd, waarvan het systeem de meeste heeft kunnen onderscheppen, aldus de Israel Defense Forces.

Raytheon produceert de meeste raketonderdelen voor Iron Dome in de VS en het leger heeft twee Iron Dome-systemen in voorraad.

Carrier Strike Groups

Eén van de meest zichtbare voorbeelden van de Amerikaanse reactie was de aankondiging op zondag door het Pentagon om de Gerald R. Ford Carrier Strike Group om te leiden naar Israël. Het vliegdekschip had net een oefening met de Italiaanse marine achter de rug toen het schip en zijn bemanning van ongeveer 5000 man het bevel kregen om snel naar het oostelijke Middellandse Zeegebied te varen.

Het vliegdekschip biedt veel mogelijkheden. Het is een primair commando- en controlecentrum en kan informatieoorlog voeren. Het kan E2-Hawkeye surveillancevliegtuigen lanceren en bergen, herkenbaar aan hun schijfvormige radar met een diameter van 7 meter. De vliegtuigen waarschuwen vroegtijdig voor raketlanceringen, voeren surveillance uit en beheren het luchtruim, waarbij ze niet alleen vijandelijke vliegtuigen detecteren, maar ook Amerikaanse bewegingen sturen.

De Ford heeft F-18 straaljagers aan boord die doelen kunnen onderscheppen of aanvallen. Het vliegdekschip heeft ook belangrijke capaciteiten voor humanitair werk, waaronder een ziekenhuis aan boord met een ICU en spoedeisende hulp en ongeveer 40 artsen, chirurgen en doktoren. Het schip heeft helikopters aan boord die kunnen worden gebruikt om kritieke voorraden naar binnen te brengen of slachtoffers naar buiten te brengen.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Aircraft carrier

Shutterstock.

Vrijdag verlaat de USS Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group haar thuishaven Norfolk, Virginia, en vaart naar de Middellandse Zee, waardoor de reactie van de marine op Israël mogelijk wordt verdubbeld.

De Eisenhower was al gepland om regelmatig naar de Middellandse Zee te gaan en de Ford nadert het einde van zijn inzet. Maar de regering Biden kan besluiten om de inzet van de Ford te verlengen en beide gevechtsgroepen daar te houden, zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis woensdag.

US Air Force

Het Pentagon heeft ook extra gevechtsvliegtuigen besteld om de bestaande squadrons A-10, F-15 en F-16 op bases in het Midden-Oosten te versterken en staat klaar om er meer toe te voegen als dat nodig is.

Luchtmachtminister Frank Kendall zei dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Atlantic Council dat de dienst een verdubbeling doorvoerde door eenheden die op het punt stonden naar huis te komen, de opdracht te geven daar te blijven met hun vervangers.

De Amerikaanse luchtmacht heeft al een aanzienlijke hoeveelheid luchtmacht in de regio om bemande en onbemande operaties uit te voeren. Met name in Syrië, waar een F-16 van de luchtmacht vorige week de opdracht kreeg om een Turkse drone neer te schieten die een bedreiging vormde voor Amerikaanse grondtroepen die daar actief waren.

Kendall zei ook dat C-17’s van de Amerikaanse luchtmacht zijn geland in en vertrokken uit Israël sinds de aanvallen. De transportvliegtuigen pikten Amerikaanse militairen op die daar waren voor een militaire oefening die nog niet begonnen was toen de aanvallen begonnen, zei de luchtmacht in een verklaring.

Noch de luchtmacht, noch Central Command wilde commentaar geven over welke extra missies de Amerikaanse luchtmacht zou kunnen uitvoeren als reactie op het conflict.